El certamen internacional ‘Illustraciencia’ convoca la seva onzena edició

  • Es premiarà el rigor científic, la innovació i la capacitat divulgativa de les il·lustracions
  • El termini de presentació estarà obert fins al 31 de març i les obres guanyadores es coneixeran abans del 30 de maig
  • Poden participar persones majors d’edat de qualsevol país en tres categories: Il·lustració Naturalista, Il·lustració Científica i Any Cajal

A partir del 20 de febrer i fins al 31 de març, es poden presentar treballs a l’onzena edició del Premi Internacional d’Il·lustració Científica i de la Natura Illustraciencia. A la convocatòria hi poden participar persones majors de 18 anys de qualsevol país amb obres de tècnica lliure que hagin estat realitzades a partir de l’1 de gener de 2023.

Les propostes s’han d’incloure en alguna de les tres categories del certamen: Il·lustració Naturalista, per a il·lustracions que representin la naturalesa i els seus elements de manera detallada i fidel a la realitat; Il·lustració Científica, per a treballs realitzats per tal d’ajudar a comprendre un text, un fenomen o un concepte científic, així com per comunicar o divulgar continguts relacionats amb qualsevol de les àrees de producció científica i del coneixement; i la modalitat especial Any Cajal, per a propostes relacionades amb l’anatomia i la fisiologia del cervell o del sistema nerviós en general, així com amb investigacions recents de l’àrea de les neurociències.

Cada obra haurà d’anar acompanyada d’un breu text divulgatiu original que expliqui, a més de l’espècie o el contingut representat, alguna curiositat científica o característica mostrada a la il·lustració.

La 11a edició del Premi Illustraciència està convocada pel Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), a través del Museo Nacional de Ciencies Naturales (MNCN-CSIC) i de la seva Vicepresidència Adjunta de Cultura Científica i Ciencia Ciudadana (VACC-CSIC), i l´Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC).

40 obres seleccionades

Un jurat especialitzat seleccionarà una obra guanyadora per categoria, cadascuna dotada amb un premi de 1.000 euros. El jurat triarà també les mencions especials que consideri adequades i 40 obres que formaran part d’una exposició itinerant, així com d’un catàleg digital accessible a la web d’Illustraciencia. Entre els criteris de selecció es tindrà en compte el rigor científic, la innovació i la capacitat divulgativa de les propostes.

Les 40 obres seleccionades es faran públiques el 24 d’abril, moment en què s’obrirà la votació en línia per decidir la menció especial del públic, en què es podrà participar fins al dia 30. Les obres guanyadores s’anunciaran entre el 27 i el 30 de maig.

L’exposició amb les obres seleccionades s’inaugurarà a finals de juny al MNCN-CSIC, a Madrid, per itinerar després per diferents localitats.

Molt més que un certamen: altres activitats per al 2024

Illustraciencia va néixer el 2009 amb l’objectiu de divulgar i premiar la il·lustració científica, mostrar el treball de les persones que s’hi dediquen i apropar la ciència a la societat. A més del certamen, que ha rebut més de 400 propostes en cadascuna de les seves darreres edicions, Illustraciencia organitza activitats com ara tallers, cursos presencials i online, i exposicions.

Aquest any, la iniciativa celebrarà també el Congrés d’Il·lustració Científica Online, una trobada virtual en viu que oferirà tallers, trobades i conferències sobre il·lustració científica entre el 17 i el 19 de juny.

Les bases del certamen es poden consultar a la web de il·lustraciència.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *