Trobada oberta i entrega del III Premi de Divulgació Científica ACCC 2023

El passat dijous 14 de desembre, Vil·la Urània va ser l’escenari de l’entrega del III Premi de Divulgació Científica ACCC. Una cita que, en les seves ja tres edicions, té com a objectiu reconèixer els projectes més destacats en el camp de la divulgació científica.  Una vegada més, es va reunir una selecció d’iniciatives que van brillar per la seva originalitat i impacte en la transmissió del coneixement científic al públic.

L’acte va ser inaugurat per Rubén Permuy, president de l’ACCC, qui va oferir una breu presentació dels objectius dels premis i de la mateixa associació tot recordant la trajectòria d’aquesta des dels seus inicis l’any 1990 i fins el dia d’avui, amb més de 370 socis, d’entre els quals destaquen periodistes científics, comunicadors i investigadors que divulguen la seva pròpia recerca.

Ruben Permuy, president de l’ACCC durant la presentació de l’esdeveniment.

Abans de donar pas a la presentació dels projectes finalistes, Permuy va destacar també la tasca de l’ACCC; els principals projectes en la qual aquesta participa, com ENJOI, la Nit de la Recerca, PercientEx o Illustraciencia, entre d’altres; i els diferents grups de treball des dels qual s’impulsa la vinculació de la comunicació científica amb altres àmbits com la política, l’art o la lluita per la igualtat de gènere.

Durant la presentació dels projectes, Isabel Dias Loureiro, il·lustradora de “La genètica explicada per la Dra. Barbara McClintock”, va mostrar part d’aquest treball en el que, juntament amb el Dr. Pablo Barrecheguren, transmeten coneixements sobre genètica a grans i petits d’una forma divertida, rigorosa i entenedora.

Per la seva part, Pep Duran Carpinter,  va captivar l’audiència amb “Reacciona… Explota!” , un projecte de química recreativa que ha anat evolucionant dençà que va néixer l’any 2003 amb l’objectiu d’apropar aquesta apassionant disciplina als alumnes de secundària de manera lúdica, i que ha sabut adaptar-se a nous formats per arribar a un públic més ampli fins i tot en moments difícils com la pandèmia de la Covid-19, temps en el que Duran feia experiments i petites explosions a la seva pròpia cuina!

Mariona Esquerda Ciutat també coneguda com “La Dimoni de Maxwell“, no va poder assistir personalment a l’esdeveniment, però va enviar un vídeo amb el qual va ser capaç de transmetre la seva motivació per fer una divulgació de la física en català. A més, Esquerda va desvelar quines són les claus perquè els seus vídeos tinguin èxit.

Els finalistes al III Premi de Divulgació Científica ACCC. D’esquerra a dreta: Mireia Querol, Magda Vila i Vanessa Balagué, Pep Duran, Marta Gabarró, Isabel Dias Loureiro i Ruben Permuy.

Mireia Querol Rovira va presentar el seu projecte “Biologueando”, i va compartir la seva passió per la biologia a través d’una presentació dinàmica amb la qual va posar de manifest quins són els reptes d’engegar un projecte de comunicació tota sola. I és que Mireia Querol no només s’encarrega de generar continguts, impartir xerrades i tallers, sinó que és qui fa el disseny i l’actualització de la seva pròpia web i qui es reinventa cada dia per tirar endavant aquesta iniciativa que porta la biologia a petits i grans.

La Cèlia Ventura i Gabarró va cedir a la seva mare, Marta Gabarró, l’honor d’acudir a l’esdeveniment en representació del projecte “Sóc Tastaolletes”, ja que ella mateixa es trobava fent treball de camp a -17ºC a Suècia en aquell precís moment. Marta Gabarró va transmetre com si fos ella mateixa l’impuls de la Cèlia per parlar de ciència a totes hores i amb qualsevol excusa, amb l’objectiu de fer que aquesta deixi de ser concebuda com a feixuga i seriosa.

Finalment, Magda Vila i Vanessa Balagué, van presentar el projecte PlanctON, el qual posa de relleu el paper essencial d’aquests petits éssers vius marins mitjançant materials com una web interactiva, maquetes i vídeos. A més, PlanctON també promou la visibilitat de dones científiques amb una exposició que destaca les seves contribucions a les ciències marines. 

Després de les presentacions, es va passar a l’esperat lliurament dels premis de la mà de Rubén Permuy i Mireia Ortega, membre de la junta directiva i vocal de relacions internacionals de l’ACCC. El primer accèssit de 500€ va ser atorgat a Cèlia Ventura i Gabarró per “Sóc Tastaolletes,” en reconeixement al seu dinamisme, capacitat autodidacta i producció constant de continguts de divulgació científica. L’alegria va inundar la sala mentre Marta Gabarró recollia amb orgull el premi en nom de la seva filla.

El segon accèssit, també de 500€, va ser concedit a Magda Vila i Vanessa Balagué, en representació de tot l’equip de “PlànctON: motor de vida del planeta oceà.” El projecte, que destaca per la seva multidisciplinarietat i recursos digitals innovadors, va ser aplaudit per la seva contribució a l’educació científica i la visibilitat de les dones en les ciències marines.

La culminació de la nit va ser l’anunci del guanyador del Premi de Divulgació Científica ACCC 2023, que va recaure en Pep Duran Carpintero per “Reacciona… Explota!”. La seva llarga i continuada trajectòria en la divulgació de la química va ser reconeguda i destacada per la seva adaptabilitat a l’era digital sense renunciar a la interacció en persona als seus tallers.

Pep Duran i Ruben Permuy durant l’entrega del 1r Premi.

L’acte va concloure amb una trobada oberta, on els participants van poder intercanviar impressions i experiències, tot enriquint la seva tasca com a professionals de la divulgació científica. Els Premis ACCC 2023 van demostrar, un cop més, que la passió per la ciència es tradueix en projectes innovadors i compromesos que enriqueixen la relació entre la ciència i la societat.

Enhorabona als guanyadors i finalistes per la seva contribució excepcional a la divulgació científica!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *