XVII Jornada Santa Llúcia: microbiota i salut

La Secció Biologia i Societat, de la Societat Catalana de Biologia proposa, amb la col·laboració de l’Associació Catalana de Comunicació Científica, una nova jornada de Santa Llúcia. L’objectiu d’aquesta jornada és el d’acostar el coneixement científic actualitzat a tot el públic, tant acadèmic com no acadèmic. En aquesta edició, que tindrà lloc el proper dimecres 10 de gener de 2024, a la sala Nicolau d’Olwer, a l’Institut d’Estudis Catalans, la gran protagonista serà la microbiota i la seva relació amb la salut.


La microbiota, una comunitat diversificada de microorganismes que habiten en el nostre cos, ha emergit com un element destacat en diversos àmbits de la salut. D’entrada, la microbiota intestinal té un impacte significatiu en el nostre sistema digestiu. La seva influència en la digestió i absorció dels nutrients és fonamental per a la nostra salut general. Però no només destaca en la salut digestiva, cada vegada més estudis indiquen que la microbiota juga un paper essencial en altres sistemes com en la salut mental per la comunicació coneguda com a l’eix intestí-cervell, en el procés cancerigen o fins i tot en la recerca de noves maneres d’afrontar malalties com el VIH.


Dialogarem sobre totes aquestes qüestions i altres dubtes que puguin sorgir amb els ponents de la Jornada de Santa Llúcia. Hi esteu tots convidats!

PROGRAMA:
16:30h – Benvinguda i Presentació de la Jornada Laura Castarlenas Gascons – Coordinadora Biologia i Societa, Societat Catalana de Biologia (SCB)

16:35h – Què és la microbiota intestinal, com s’estudia i quines implicacions té en malalties digestives. Marc Llirós Dupré – Bioinformatics and Bioimaging (BI-SQUARED), Universitat de Vic

16:55h – Influència del microbioma intestinal en la patogènesi de la infecció pel VIH i la inflamació crònica i els seus mecanismes biològics subjacents. Dra. Maria Casadellà – Intitut de Recerca de la Sida (IRSI) – Genòmica microbiana

17:15h – Rol de la microbiota en el càncer i els seus tractaments. Dra. Mireia Uribe – Inmunogenètica i immunoteràpia en la resposta autoinflamatòria i immunitària, Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS)

17:35h – Eix intestí-microbiota-cervell: com afecta el nostre microbioma a la salut mental? Albert Garcia Valiente – Microbiome Research Group, Universitat Pompeu Fabra (UPF)

17:55h Torn de preguntes
18:15h – Cloenda
18:35h – Refrigeri pels assistents

Dimecres 10 de gener de 2024, a la sala Nicolau d’Olwer, a l’Institut d’Estudis Catalans (c/del Carme, 47 – 08001, Barcelona).
Jornada gratuïta. Es prega inscripció a: https://www.iec.cat/jornades/santallucia2023.asp

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *