Fundació Psittacus presenta la Iniciativa Faunista

  • El passat 29 de setembre, el mateix dia en que entrava en vigor la Llei de protecció dels drets i el benestar dels animals, l’entitat col·laboradora de l’ACCC, Fundació Psittacus, va fer la presentació de la Iniciativa Faunista, com a resposta constructiva a les ideologies que han inspirat aquesta llei.
  • La Iniciativa Faunista vol oferir a la societat un marc ideològic que ens ajudi a tots plegats a tractar amb més seny tot el que fa referència a les relacions entre persones i animals.
  • Proposa anomenar “Faunisme” a la manera natural i espontània que té la major part de la societat a l’hora de relacionar-se i entendre el seu vincle amb els animals i la natura.

El passat 29 de setembre, la Fundació Psittacus va presentar la Iniciativa Faunista, que vol oferir a la societat un marc ideològic que ens ajudi a tots plegats a tractar amb més seny tot el que fa referència a les relacions entre persones i animals.

La Iniciativa Faunista sosté que el nostre vincle amb els animals domèstics i de companyia s’ha de viure des de l’emoció, però també des de la raó i l’objectivitat; des del seny. Els animals ens proporcionen companyia, aliments, treball… Nosaltres hem de tractar-los amb respecte i procurar pel seu benestar.

De fet, la major part de la societat comparteix aquesta perspectiva vital i forma part, encara sense saber-ho, d’aquesta comunitat Faunista, una comunitat que aprecia la seva manera natural i espontània de relacionar-se amb els animals i el medi ambient.

Aquesta Iniciativa Faunista, que desenvolupa i promou el concepte Faunisme, està impulsada per la Fundació Psittacus, entitat col·laboradora de l’ACCC, que té en el seu àmbit d’actuació finalitats de caràcter mediambiental i de conservació, de benestar animal, de foment de l’avicultura responsable i sostenible, educatives i de sensibilització, així com socials i científiques.

Xavier Viader, president de la Fundació, i Teresa Masuet, vicepresidenta.

Una llei més que qüestionable

El 29 de setembre, coincidint amb el dia en que entrava en vigor la Llei de protecció dels drets i el benestar dels animals, va ser escollit per presentar la Iniciativa Faunista.

Tal com explica, Xavier Viader, president de la Fundació Psittacus, “la Iniciativa Faunista es va gestar durant tot el temps en què ens vàrem veure implicats en els reiterats intents de posar seny a aquesta llei “tan desastrosa” que finalment es va aprovar”. Viader afegeix que “durant tot aquest temps en què vàrem parlar amb tota mena de polítics, intentant comprendre i contra-argumentar la ideologia que suporta la llei, vàrem tenir la percepció clara que en el tauler de joc hi faltava una peça: la que corresponia a la comunitat de gent que no compartim l’ideari reflectit en la llei i que només ens podíem auto definir, precisament, en contraposició amb les ideologies que ens desautoritzaven. Dit d’una altra manera: no teníem cap nom que ens identifiqués”.

I d’aquí va sorgir la idea de crear un nou concepte, el Faunisme, que neix amb la pretensió de donar nom a una comunitat fins ara òrfena d’identitat, de donar nom a la nostra forma natural i espontània de relacionar-nos amb els animals i el medi ambient. Una comunitat que fins ara no havia tingut mai la necessitat d’autoanomenar-se de cap manera, perquè representava una forma d’entendre la vida completament hegemònica. Representava el que, en paraules de Viader, se’n podria dir “l’ordre natural de les coses”.

La decisió de tirar endavant la Iniciativa Faunista es va prendre a la junta de patronat de la Fundació Psittacus celebrada el 21 de juny de 2023. D’aquesta manera, es va posar sobre el tauler de joc la peça que faltava, tot oferint a la societat un concepte que identifica a aquesta comunitat majoritària de persones, facilitant-li d’aquesta manera que pugui promoure’s i defensar, si cal, la seva forma de viure.

Membres del Patronat de la Fundació Psittacus.
D’esquerra a dreta: Gemma Navidad, Raúl Fanlo, Teresa Masuet, Alison Andrade i Xavier Viader.

Què significa ser Faunista?

Des del punt de vista Faunista, l’estreta relació que mantenim amb els animals és quelcom absolutament natural en l’ésser humà, quelcom inherent a la nostra manera de ser. Una relació que existeix des d’abans del neolític, bé sigui com a animal de companyia o de producció.

L’espècie humana, com a resultat d’un procés evolutiu de milions d’anys, és fisiològicament omnívora i resulta absurd negar la realitat. Els aliments d’origen animal són part integrant de la dieta variada i equilibrada que constitueix la base de la nostra nutrició.

La Iniciativa Faunista defineix una comunitat que està a favor del benestar dels animals del nostre entorn humà i en contra del seu maltractament; una comunitat que considera important actuar en pro de la protecció de la biodiversitat, de les espècies amenaçades i dels seus hàbitats naturals; una comunitat que constata que els animals de companyia,
siguin de l’espècie que siguin, tenen un paper fonamental per al benestar emocional dels ciutadans; una comunitat que rebutja l’abandonament d’animals i alerta de les nefastes conseqüències que aquest acte cruel i irresponsable comporta; una comunitat que posa en valor la nostra ancestral relació amb els animals de producció i la cultura
gastronòmica que d’ella se’n deriva, en la qual els aliments d’origen animal hi tenen una especial rellevància.

La Iniciativa Faunista ha començat a caminar i va acumulant suports des d’àmbits i sectors molt diversos. Ara és l’hora que totes i cadascuna de les persones que aprecien aquest vincle ancestral amb els animals i que han vist com es qüestionava la seva manera de viure, facin seu el concepte Faunisme com a palanca per promoure o defensar, si cal, la seves activitats i aficions.

Més informació:
www.faunism.org/inici/
www.psittacus.foundation/ca/

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *