Ja està disponible el programa de les Jornades de Divulgació Innovadora D+i

L’ACCC col·labora en la difusió de l’esdeveniment i otorga cinc beques per a estudiants per assistir-hi

Un bloc dedicat a la dona i la nena a la divulgació de la ciència, l’estrena del triple espectacle ‘L’enigma Agustina’ i la presència del veterà divulgador Ramón Núñez són les novetats de les D + i que es celebraran els dies 26 i 27 d’octubre

Les Jornades de Divulgació Innovadora D + I ja tenen programa. En ell destaquen un apartat amb xerrades i debat obert dedicats a ‘Dones i nenes a la divulgació de la ciència’, l’estrena de l’espectacle a triple format ‘L’enigma Agustina’, de l’Institut d’Astrofísica d’Andalusia (CSIC), i la participació del veterà divulgador, fundador dels Museus Científics de la Corunya, Ramón Núñez. Organitzades per la Fundació Saragossa Ciutat del Coneixement en col·laboració amb l’Ajuntament de Saragossa, se celebraran al Centre d’Art i Tecnologia Etopia.

 

Ja està obert el termini d’inscripcions a divulgacioninnovadora.com, amb preu reduït per a estudiants i persones en situació d’atur.

 

Les divulgadores Pampa García Molina (SINC) i Elena Sanz (MOLT Interessant) guiaran, entre altres, les activitats del bloc de la dona i la nena a la divulgació de la ciència. Altres parts del programa tenen així mateix tint femení, com l’espectacle ‘L’enigma Agustina’, que reivindica el paper de les científiques del primer terç del segle XX. S’estrenarà en D + I en triple format: radio, cinema i teatre en directe.

 

Destinades a professionals de la divulgació científica (periodistes, científics, docents, programadors culturals, personal de museus …), les Jornades D + I inclouen aquest any quatre diàlegs: ‘D + I TOP’, amb els projectes guanyadors de la primera convocatòria de divulgació inclusiva d + i TOP, spin off de les jornades; ‘Vaig amb tu’, amb propostes divulgatives que s’infiltren en creuers, biblioteques, restaurants i fins i tot al Congrés dels Diputats; ‘Evolution’, on les grans iniciatives de divulgació expliquen com s’ho fan per evolucionar després d’haver arribat al capdamunt; i ‘Mundo youtuber’, un fenomen en auge.

 

A les xerrades, un dels grans de la divulgació, Ramón Nuñez, i l’audaç divulgador transoceànic Luis Quevedo. El primer explicarà què ha après del públic en la seva llarga carrera com a divulgador científic, mentre Quevedo compararà la forma de divulgar a un i altre costat del Toll i parlarà de com va aterrar a Movistar + després d’anys treballant a Nova York. El taller de les jornades tractarà, aquest cop, un tema que interessa molt als divulgadors: com avaluar l’impacte de les seves activitats. Digna Couso i Cristina Simarro impartiran un taller basat en la ‘Guia bàsica per a l’avaluació de projectes de cultura científica’, coordinada per la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia.

 

Una altra novetat d’aquest any: ‘Diario Vivo’, una activitat que puja el periodisme als escenaris, que fa càsting a històries personals que mereixen molt la pena ser explicades, que han succeït a periodistes en l’exercici de la seva professió i que es narren en la intimitat d’un gran teatre, en la foscor, sense fotos ni gravacions, sempre històries diferents. Un espectacle efímer l’autor, François Musseau, ve a explicar-ho a D + I i a mostrar una perla del seu projecte en boca d’un divulgador.

 

Per acabar, una performance interactiva ( ‘Molecular Plasticity’). I la tradicional Ciencia In Vivo de les D + I, la part d’activitats oberta al públic, arriba carregada de tallers i gimcanes. Desfilaran per Etopia aromes espacials, universos de bronze, matèria fosca, cuentacientíficas i cuina per a professors. El diumenge 28, l’associació de divulgació inclusiva Ciència sin Barreres guiarà una excursió, adaptada per a persones amb discapacitat visual, a Los Monegros, com anàleg terrestre de Mart, per conèixer les peculiaritats del planeta vermell.

 

Pilar Perla dirigeix ​​les Jornades D + I, que compten amb la col·laboració de la Universitat de Saragossa, Fundació Ibercivis, Consell Superior d’Investigacions Científiques, Associació Espanyola de Comunicació Científica, Centre d’Estudis de Ciència, Comunicació i Societat dela Universitat Pompeu i Fabra i de Molt Interessant com a mitjana partner.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *