Dues sòcies de l’ACCC participen en la missió Hypatia I

Des del passat diumenge dia 16 i fins al pròxim dissabte 29 d’abril, dues sòcies de l’ACCC, Carla Conejo, biòloga humana i divulgadora científica, i Núria Jar, periodista especialitzada en ciència i salut, formen part de la primera missió Hypatia a l’estació anàloga Mars Reasearch Desert Station (MDRS) a Utah, EE. UU., on simularan ser en una missió a Mart. Les acompanyaran unes altres 7 dones científiques especialitzades en diferents disciplines com la biologia, l’enginyeria, l’astrofísica i les matemàtiques, entre d’altres.

Algunes de les científiques de la missió Hypatia I (Font: Hypatia Mars)

La missió va néixer en una trobada entre Mariona Badenas-Agustí, llicenciada en astrofísica i comandant d’Hypatia I, i Carla Conejo, directora general d’Hypatia I, l’11 de febrer de 2021, Dia Internacional de la Dona i la Nena en Ciència. En aquella trobada van decidir engegar el projecte Hypatia i seleccionar la resta de membres de la tripulació.

“Arriba el moment pel qual hem estat treballant tant de temps

Només unes hores abans que la Núria i la Carla iniciessin la missió, ens explicaven quins són els objectius principals d’aquesta i com ha estat el camí fins aquí.

Núria Jar, periodista d’Hypatia I, ens explica que aquesta simulació és la culminació d’un projecte pel qual han estat preparant-se al voltant de dos anys.

Durant tot aquest temps, el projecte ha pres forma de diverses maneres. S’han dut a terme projectes científics, però també, de forma paral·lela, s’han engegat multitud de projectes de divulgació de qualitat en l’àmbit educatiu en col·laboració amb diverses escoles de Catalunya. A més, destaca Jar, ha estat un camí dur pel fet que totes les integrants hagin hagut de compaginar el projecte amb les seves respectives feines. “Estic molt emocionada. Arriba el moment pel qual hem estat treballant tant de temps”.

Les membres d’Hypatia van haver de constituir-se com a associació per tal de gestionar el suport econòmic que ha fet possible la missió, en la que han col·laborat la Fundació Catalunya la Pedrera, la Fundació Banc Sabadell i la Generalitat de Catalunya, entre d’altres.

La importància d’oferir referents de carn i ossos

La Carla i la Núria ens recorden quins són els objectius principals del projecte, que es centren en la recerca científica, en la divulgació, tant a nivell educatiu com per a públic adult, i en la lluita contra la discriminació de gènere en la ciència, en especial en l’exploració espacial en el que hi destaca la presència d’homes blancs. Així doncs, Hypatia I pretén oferir referents de dones científiques de diferents disciplines per a nenes i noies joves.

Tot i que les integrants d’Hypatia I romandran en condicions d’aïllament i no podran comunicar-se de forma síncrona amb la Terra per evitar trencar la simulació, la Núria Jar ens explica les accions que es duran a terme en directe durant la missió per tal d’arribar al públic i poder oferir una divulgació de qualitat del projecte. Ella mateixa elaborarà informes diaris on es farà difusió de tota la feina científica del dia a dia. Aquests seran en anglès, tot i que es podran seguir les seves activitats en català a través de la web d’Hypatia i les xarxes socials d’Hypatia (@hypatia_mars). Paral·lelament, les científiques realitzaran un blog en català i estaran en contacte amb alguns centres educatius de Catalunya. En aquest blog explicaran la seva feina amb un llenguatge més adaptat al públic infantil i juvenil. D’aquesta manera, tothom podrà viure i experimentar la ciència que es farà durant la simulació des de l’aula o des de casa i es podran dur a terme activitats a partir del projecte.

Aquest contacte amb les escoles resulta de gran importància, ja que permet l’apropament entre les alumnes i les científiques: “Per a nosaltres és molt important oferir referents propers que elles puguin conèixer, que parlin el seu idioma, que siguin de carn i ossos i amb qui es puguin emmirallar”, afirma Carla Conejo.

Les 9 científiques de la missió Hypatia I (Font: Hypatia Mars)


El 16 de juny tindrà lloc un acte a la Pedrera, dirigit a públic general, on les científiques compartiran els resultats obtinguts durant la missió i durant la multitud de projectes de divulgació que han anat en paral·lel als projectes científics.

D’aquesta manera, les 9 tripulants de la missió Hypatia I es converteixen en les primeres 9 dones científiques catalanes que han estat seleccionades per dur a terme un projecte d’aquestes característiques. Esperem que les segueixin moltes més!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *