L’ACCC impulsa un projecte per recopilar bones pràctiques de periodisme científic

Lectors voluntaris seleccionaran articles publicats a mitjans digitals

Amb l’objectiu de fomentar i visibilitzar exemples de bones pràctiques de periodisme científic digital a Espanya, l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC) ha engegat un projecte de recerca per tal de recopilar articles de periodisme d’investigació, de dades o noves narratives que en serveixin d’exemple. L’ACCC desenvoluparà una base de dades amb la col·laboració de lectors voluntaris “entrenats” per tal de seleccionar peces d’informació científica, mediambiental, de salut o tecnològica de qualitat.

Finançat per la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT) -a través de la seva convocatòria d’ajuts per al foment de la cultura científica, tecnològica i de la innovació -, l’Associació durà a terme aquest projecte al llarg d’aquest 2016 per tal d’identificar bones pràctiques en la base de criteris derivats d’exemples internacionals i consensuats entre professionals del periodisme científic i persones del món acadèmic. El resultat serà una selecció d’un conjunt d’articles realitzada per la xarxa de lectors que s’apuntin a través del següent formulari de participació. Els voluntaris rebran indicacions específiques per tal d’assegurar un criteri  homogeni a l’hora de triar els continguts i seran reconeguts als agraïments d’aquest projecte. Els mitjans a explorar són diaris digitals nadius o versions en línia de mitjans de premsa de l’Estat en qualsevol de les quatre llengües oficials.

Perfil del voluntari

No busquem un perfil concret de voluntari, poden ser professionals del periodisme o la comunicació científica, tècnica, medioambiental o de l’àmbit de la salut; professors o estudiants de periodisme, comunicació o ciència; o en general, qualsevol persona amb formació científica, tècnica o humanista que tingui interès i/o experiència en comunicació.

Cristina Ribas, presidenta de l’ACCC i una de les coordinadores del projecte, apunta que “s’està fent una feina de molta qualitat, encara que minoritària, en periodisme especialitzat en ciència que sovint passa desapercebuda fins i tot per als professionals d’aquest àmbit”. Ribas afegeix que amb aquest estudi “intentarem detectar una mena de ‘Pulitzers’ del periodisme científic a l’Estat per encoratjar l’elaboració d’aquests productes d’alta qualitat a partir d’uns criteris consensuats amb professionals i acadèmics de l’entorn europeu”.

El projecte seleccionarà exemples d’excel·lència en periodisme d’investigació i en formats innovadors, i sempre amb una base de qualitat, que passa pel rigor, la contextualització, l‘originalitat o l’anàlisi crítica del sistema d’R+D, entre d’altres qüestions.

“Identificar exemples de periodisme d’alta qualitat i visibilitzar-los entre els professionals i els lectors pot ser una font d’inspiració per als periodistes i un reconeixement per als companys que assoleixen resultats excel·lents. També pot servir per identificar en quins àmbits (temes, formats, eines comunicatives, etc.) estem treballant bé, i en quins altres hem de millorar”, indica Michele Catanzaro, periodista científic i físic, qui també és un dels col·laboradors d’aquest estudi. Per tal de compartir experiències, metodologies i resultats, l’Associació preveu en el marc del projecte la realització d’una trobada presencial entre professionals de la informació científica de l’Estat i establir un sistema per tal de nodrir aquesta base de dades de forma sostenible en el temps, així com explorar l’ampliació del projecte cap a Europa i Llatinoamèrica en el futur.

L’equip de treball està format Esther Marín (Doctora en Biologia i Biotecnologia Vegetal, comunicadora científica freelance) i Agustín López (Periodista freelance, màster en Comunicació científica i en Història de la Ciència), ambdós socis de l’ACCC.

Webinar: “Criteris per recopilar bones pràctiques de periodisme científic”

Destinat als lectors voluntaris que col·laborin en la selecció de continguts

Interès i sentit crític per la recerca i el periodisme científic. Aquests són els principals requisits que han de tenir aquelles persones interessades en ser lectors voluntaris del projecte de recerca que l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC) impulsa -gràcies al suport econòmic de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT)- per tal de localitzar bones pràctiques de periodisme científic a mitjans espanyols que serveixin d’exemple tant per als professionals de la comunicació com per al públic general interessat en temes de ciència, tecnologia, salut i mediambient. Per això, el proper 5 d’abril -de 18h30 a 20h30- l’ACCC organitzarà un taller formatiu al Col·legi de Periodistes de Catalunya (Rambla de Catalunya 10, 1r de Barcelona) que també es podrà seguir de manera remota a la xarxa.

En cas de voler participar en el projecte com a lector voluntari, cal omplir el següent formulari de participació. La data límit per inscriure’s és el 31 de març.

Aquest taller serà conduït per Cristina Ribas, presidenta de l’ACCC, i el periodista científic i físic, Michele Catanzaro, ambdos coordinadors del projecte, amb el lideratge d’Esther Marín, doctora en Biologia i Biotecnologia Vegetal i comunicadora científica freelance, i Agustín López, periodista freelance.

Podeu seguir el projecte a Twitter.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *