Els socis de l’ACCC promouen la divulgació científica al darrer capítol de Quan arribin els marcians, de TV3

El diumenge 26 de març de 2023 es va estrenar un nou capítol del programa Quan arribin els marcians, de TV3, centrat en la divulgació de la ciència. Hi van participar els membres de l’ACCC Irene Lapuente, Miriam Rivera, Toni Bertólez i Núria Jar.

El programa ja está disponible a TV3 a la carta sota el títol El Big Bang de la divulgació científica i es pot visualitzar en aquest enllaç.

Irene Lapuente, llicenciada en física, divulgadora de ciència i tecnologia i fundadora de la Mandarina de Newton, ens presenta iniciatives com el curtmetratge de vídeodansa Cel taronja, núvol blau, basat en els relats d’Inspiraciència, o l’exposició La cerca de la línea, que explora el paral·lelisme entre recerca científica i artística, entre d’altres. Tant ella com Miriam Rivera mostren com l’art i la ciència poden unir-se per fer divulgació i unir dues passions comunes per a molta gent.

Míriam Rivera, comunicadora científica especialitzada en còmics a Biomiics – Biologia en Còmics, ens parla de la relació entre la il·lustració i la divulgació de la ciència. També forma part d’Illlustraciencia, un dels projectes estrella de l’ACCC destinat a promoure la il·lustració científica. Rivera destaca de la importància de documentar-se com a il·lustradors científics per transmetre la informació amb rigor i recomana alguns còmics on trobar contingut científic divulgatiu.

Toni Bertólez, físic, divulgador a Youtube al seu canal Del buit al tot i integrant de la comunitat de divulgació en català Neurones Fregides, assenyala la necessitat d’acabar amb la imatge del científic elitista i excèntric i mostrar la diversitat de la gent que fa i divulga la ciència. Aquest tema s’enllaça amb la intervenció de Núria Jar, que posa en valor els referents femenins en aquestes disciplines.

Núria Jar, periodista i divulgadora científica, ens parla del projecte Hypatia I, amb el qual nou científiques catalanes de diferents edats i disciplines passaran dues setmanes a una estació análoga que reprodueix les condicions de Mart. També destaca algunes pel·lícules com Figuras ocultas o El código enigma com a exemples d’obres que visibilitzen col·lectius oblidats a l’història de la ciència, com les dones o les persones LGTBIQ+.

Així, al llarg del programa, veiem com tots quatre divulgadors, amb les seves diverses intervencions, ens presenten els punts de contacte entre ciència, art i mitjans, posant en qüestió l’estereotip del “científic boig” i cercant la veu de dones científiques que ofereixin nous referents per a les futures generacions.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *