3r GeoDebat: La geopolítica del gas

Els GeoDebats de la facultat de ciències de la Terra de la Universitat de Barcelona (UB) tornen aquest mes de novembre amb un nou debat de molta actualitat! El dia 15 de novembre a les 18h a l’Aula Magna Carmina Virgili de la facultat parlarem de “La geopolítica del gas”.

Els darrers mesos el preu del gas ha ascendit fins a nivells mai vistos abans en territori europeu. Aquest increment ha impactat fort en les factures domèstiques i ha fet trontollar la viabilitat de múltiples empreses. A dia d’avui el gas natural és una peça important del consum energètic total, consistint en el 20% de l’energia primària consumida a Catalunya i el 25% a nivell d’Estat Espanyol. El mercat global del gas depèn, en part, d’ acords comercials bilaterals
entre països que estructuren importants aliances geopolítiques. Aquests acords han fet que alguns països europeus siguin extremadament dependents del gas exportat per Rússia i s’hagin vist greument afectats la guerra entre Rússia i Ucraïna. La crisi energètica al voltant del gas i la configuració geopolítica que genera la seva explotació i distribució son un tema de candent actualitat.

Com es formen i on es troben els principals jaciments de gas del planeta? Com es transporta des del reservori al seu destí? Com condiciona la distribució de plantes de regasificació i gasoductes la geopolítica regional i global? Perquè oscil·la el preu del gas? En veurem el declivi de la seva producció? Quins conflictes internacionals s’amaguen darrera la seva explotació? Quines seran les conseqüències de la guerra entre Rússia i Ucraïna? Quin és el futur d’aquest combustible en un context d’emergència climàtica com l’actual? Amb el segon Geodebat abordarem aquestes i altres qüestions per reflexionar sobre una temàtica tan complexa com actual amb els següents convidats:

Patricia Cabello: professora de la UB a la facultat de Ciències de la Terra, al Departament de Dinàmica de la Terra i l’Oceà. Treballa en la caracterització i modelització de reservoris de fluids (hidrocarburs, CO2, aigua) i en la modelització hidrats de gas. És forma part de l’institut de recerca GeoModels.

Mariano Marzo: catedràtic emèrit de la Universitat de Barcelona. És expert en geologia del petroli. La seva recerca i docència s’ha centrat en exploració i producció d’hidrocarburs, en geopolítica i transició energètica. Membre del consell d’administració de Repsol i membre de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona, d’on és director de la secció de Ciències de la Terra.

Alfons Pérez: investigador a l’Observatori del Deute en la Globalització. Estudia els impactes de la política energètica de la Unió Europea i del capitalisme financer sobre països del Sud Global. Actualment fa el seguiment de la dimensió energètica de la guerra d’Ucraïna. Participa de la Xarxa per la Sobirania Energètica i de la Xarxa per la Justícia Climàtica.

Cristina Mas: periodista i redactora al Diari Ara des de l’any 2010. Llicenciada en Periodisme i en Història Contemporània, està especialitzada en l’àmbit Mediterrani. Actualment és l’enviada especial al Marroc, Algèria, Tunísia, Turquia, el Líban i Palestina entre d’altres. Recentment ha cobert la guerra entre Rússia i Ucraïna sobre el terreny.

T’esperem el proper 15 de novembre a les 18h a la facultat de ciències de la Terra de la UB!
No cal inscripció prèvia per assistir-hi presencialment. El debat també es podrà seguir per streaming al següent enllaç:
https://www.youtube.com/watch?v=ujzbLRUOAyw

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *