Per Sant Jordi, llibres dels nostres socis

Un any més celebrem Sant Jordi, com és tradició a l’ACCC, amb un recull dels llibres diversos de divulgació científica escrits pels nostres socis i sòcies, ja sigui des de la seva autoria o il·lustració, per tal de fomentar tant la lectura com el coneixement i cultura científic. Aquest any la llista és ben diversa, trobaràs temàtiques de tota mena: biomedicina, medicina, geologia, història de la ciència, paleontologia, biologia, astronomia, cultura científica i inclús sobre la química del menjar!

Primer diccionari de medicina il·lustrat

Autor/a: Rosa Estopà

El Primer diccionari de medicina il·lustrat és un llibre que vol explicar el significat i l’ús de les paraules més bàsiques que els nens i nenes senten i fan servir quan parlen de la seva salut i de les seves malalties. Aquest diccionari està adreçat a nens i nenes de sis a dotze anys. En la seva elaboració hi han participat 1.200 escolars d’escoles catalanes. És un llibre original perquè és el primer diccionari de medicina per a infants en català.

Dioses con Pies Barro. El desafío humano a las leyes de la naturaleza y sus consecuencias

Autor/a: Jordi Serrallonga

Un puma deambulando por las calles desiertas de Santia­go de Chile. El gorila de montaña que se hizo botánico. Las historias sobre la jirafa de Lamarck, el mamut de Cu­vier o los pinzones mutantes de Darwin. Correrías entre dinosaurios y homínidos fósiles…

Arqueólogo, naturalista y explorador, Jordi Serrallonga nos explica qué relación guardan sus aventuras con la comprensión del cambio climático o el desembarco de nuevas pandemias en pleno siglo XXI.

Mite, Vida i Extinció. Animals Invisibles (2a ed.)

Autor/a: Jordi Serrallonga

«Animals Invisibles, de la mà de l’escriptor i viatger Gabi Martínez, i l’arqueòleg, naturalista i explorador Jordi Serrallonga, amb les il·lustracions de l’artista Joana Santamans, descriu tant a animals extints als quals ja no podem observar, com a aquells animals vius que no veiem o que són molt difícils d’albirar a causa de la seva forma de vida i l’acció perjudicial de nosaltres, els éssers humans, sobre ells i els seus ecosistemes. Aquest llibre exposa conceptes i dades acadèmiques relacionades a les ciències naturals amb un llenguatge assequible per al lector que no sigui especialista. Té un vessant naturalista i literari, sent un catàleg de què va haver-hi i va poder haver-hi, del que pugui existir i desitjaríem descobrir». Del pròleg de Viggo Mortensen.

Si un dit assenyala la lluna

Autor/a: Toni Pou

Un dia de fa uns quants anys, el narrador d’aquest llibre va veure un vídeo a YouTube que el va espe­ronar a emprendre un viatge que el duria primer a Florència i més tard al desert xilè d’Atacama. Al vídeo, Italo Calvino, autor de Per què llegir els clàssics i ell mateix un dels escriptors més impor­tants del segle XX, hi deia, sense cap ombra de dubte, que Galileu era el més gran prosista de la llengua italiana. Per què un home de lletres com Calvino professava tanta admiració literària per un home de ciència com Galileu? Què és el que comparteixen l’un i l’altre, malgrat la rígida sepa­ració del saber en ciències i lletres?

Antic professor de física frustrat per les limi­tacions dels programes acadèmics, periodista es­pecialitzat en la divulgació de la ciència, lletraferit empès per una curiositat fèrtil i un sentit de l’existència que podríem qualificar de romàntic, el narrador té la intuïció que la resposta només la trobarà en el telescopi amb què Galileu va canviar el món ara fa 400 anys. Què si no un cert esperit artístic i molta imaginació podria haver omplert de sentit la distància entre allò que la ciència òpti­ca del segle XVII permetia albirar i les conclusions revolucionàries a les quals va arribar?

A Si un dit assenyala la lluna, Toni Pou ens fa partícips d’una original aventura intel·lectual narrada per una veu sàvia i humil que observa, investiga, passeja, especula, viatja, fabula, dub­ta, explica anècdotes, es deixa endur per les gi­ragonses de l’atzar, es meravella i de vegades també confon ficció i realitat…

Fugir de les tenebres. Ciència i ciutadania després del coronavirus

Autor/a: Cristina Junyent

En els darrers dos anys en què un virus ha dominat la nostra vida, les implicacions relacionades amb el patogen han segrestat els mitjans i les converses. Durant la pandèmia els ciutadans hem anat sabent com avança el coneixement, a mesura que es discernia la dinàmica del microorganisme i els efectes que provoca. La punyent situació viscuda ha generat converses de contingut científic que no imaginavem. Fugir de les tenebres vol aprofitar la finestra oberta en l’aproximació entre ciència i ciutadania durant aquest temps. Descriu la feina dels actors -científics, polítics i periodistes- que intervenen en el coneixement i en la seva aplicació i difusió, i com s’articulen entre ells. I vol també, donar eines perquè els ciutadans reconeguin trampes intrínseques i alienes per a poder construir arguments crítics basats en el coneixement. Cal rebatre la màgia i la desinformació.

La Química en la cocina (2ª edició)

Autor/a: Claudi Mans

Enllaços:

És un llibre de la col·lecció “Una inmersión rápida” de Tibidabo Ediciones. Presenta els principals aspectes científics dels fenòmens que tenen lloc a la cuina en processar i coure els aliments, com els canvis de color, l’aparició d’aromes, i els canvis de gustos i textures. Es comparen els diferents estris de cuina moderns amb els antics, i s’expliquen nous procediments com les esferificacions, la cuina al buit o la liofilització. És la segona edició del llibre en castellà, que té també una edició en anglès.

La ciencia en las series de televisión

Autor/a: Toni de la Torre / Ramon Cererols

És un llibre de la col·lecció “Una inmersión rápida” de Tibidabo Ediciones. Presenta els principals aspectes científics dels En un futur, serà possible la vida tecnològica de Black Mirror? Podrien existir els dracs de Joc de trons? Tenen base científica els fenòmens de Fringe? Podríem viatjar al món de l’inrevés d’Stranger Things? Són algunes de les qüestions que vol respondre La ciencia en las series de televisión, el nou llibre del crític de sèries Toni de la Torre i el divulgador científic Ramon Cererols i que edita la Fundació Dr. Antoni Esteve. L’objectiu de La ciencia en las series de televisión és avivar la curiositat del lector i apropar-lo al coneixement científic. Per això, aborda sèries com Breaking Bad o The Mandalorian però també conceptes com els forats de cuc, la relativitat especial, els universos paral·lels i el transhumanisme. “La nostra voluntat és ajudar els lectors a creuar de la passió per les sèries a la passió per la ciència en un camí bidireccional”, apunta De la Torre.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *