Arriba el GeoDebat: Conviure amb un volcà

El passat 19 de setembre es va iniciar a La Palma una erupció volcànica que es va allargar 85 dies, esdevenint la més llarga del registre històric de l’illa. Aquest episodi eruptiu va esdevenir un vertader repte en comunicació i gestió del risc pels nombrosos i diversos professionals implicats.

Com es monitoritza una zona volcànica activa? Es pot preveure una erupció? Com es va desenvolupar sobre el terreny la gestió de l’emergència? Amb quines eines treballaven els geòlegs i geòlogues sobre el terreny? Com s’aborda la comunicació d’un fenomen natural tan fascinant i a l’hora de conseqüències catastròfiques per una part important de la població? Aquestes i d’altres qüestions seran el fil conductor de la primera sessió dels GeoDebats de la Facultat de Ciències de la Terra. El cicle, per organitzat per la facultat de ciències de la Terra de la Universitat de Barcelona, pretén reivindicar la diversitat i vàlua dels coneixement en Geologia com a bagatge fonamental per abordar els múltiples reptes socials, ambientals i econòmics del segle XXI.

En aquest primer GeoDebat es comptarà amb un panell d’experts i expertes que van desenvolupar la seva activitat professional sobre el terreny durant el transcurs de l’erupció:

Helena Albert: Vulcanòloga i professora a la Facultat de Ciència de la Terra. Especialitzada en petrologia i geoquímica.  La seva recerca pretén entendre els sistemes magmàtics i les escales temporals dels processos que es produeixen en profunditat i durant el transport del magma cap a la superfície.

Carmen López: Responsable de la Xarxa de Vigilància i Alerta de Riscos Volcànics d’Espanya. Membre dels comitès científics de Protecció Civil de Canàries i nacional. Responsable de la l’Observatori Geofísic Central de l’Institut Geogràfic Nacional. Ha dirigit la gestió de les crisis eruptives de El Hierro (2011) i La Palma (2021).

Arnau Folch: Professor d’Investigació a l’institut Geo3bCN del CSIC. Actualment és coordinador del Centre d’Excel·lència per a l’Exaescala en Terra Sòlida (ChEESE). Treballa en la modelització numèrica dels riscos naturals i durant l’erupció de La Palma va treballar en els pronòstics de dispersió de cendres i gasos.

Cori Calero: Periodista i divulgadora especialitzada en medi ambient, canvi climàtic i ciència des de fa més de 15 anys. Actualment treballa per als informatius de TV3. Durant l’erupció de La Palma va ser enviada especial de TV3 sobre el terreny des d’on va comunicar als espectadors l’avenç de l’erupció i les seves conseqüències sobre la població.

L’acte es durà a terme el 5 d’abril a les 18h a l’Aula Magna Carmina Virgili de la Facultat de Ciències de la Terra (Martí Franqués s/n, Metro L3 Palau Reial). Aquest primer GeoDebat també es transmetrà per streaming a l’enllaç següent: https://youtu.be/ibi-IpqRodw

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *