La junta de l’ACCC alerta sobre la presència de continguts pseudocientífics al nou programa “Dilluns començo” de TV3

La junta directiva de l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC) ha acordat adherir-se a la carta emesa el passat 10 de setembre pel Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya (CoDiNuCat), el Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC), l’Associació de Celíacs de Catalunya (ACC) i la Societat Catalana d’Alimentació i Dietètica Clínica (SCADC) arran de la presència de continguts pseudocientífics al programa d’entreteniment i divulgació sobre alimentació i hàbits saludables de TV3, “Dilluns començo”. En l’esmentat comunicat es posa de relleu la preocupació d’aquests col·lectius per la presència de dos convidats que s’autodefineixen com experts en psiconeuroimmunologia, considerada en diverses ocasions com a pseudoteràpia, i per alguns missatges que s’hi estaven transmetent a l’audiència, els  quals aquestes entitats estimen no compten amb fonament científic.

La junta directiva, després de ser informada per una de les seves sòcies, va revisar el contingut del programa televisiu en qüestió i, més enllà de les circumstàncies que es presenten a la carta col·lectiva, va detectar el següent:

  • El programa dona cabuda a la publicitat d’una asseguradora de salut i empreses que ofereixen diversos productes alimentaris que etiqueten com a saludables per diverses propietats o ingredients que manquen d’evidència científica.
  • Els convidats, Xavi Verdaguer i Xavi Canelles, són fisioterapeutes identificats per la web de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) com a psiconeuroinmunòlegs –una disciplina que a dia d’avui no disposa d’estudis clínics que permetin recomanar-ne cap teràpia i de la qual, gràcies a la revisió de CoDiNuCat al 2017, se’n va retirar el Màster que oferia la Universitat de Barcelona–.

Ja al 2020, l’ACCC va reunir-se, juntament amb altres entitats del sector científic de Catalunya, amb diferents representants dels partits polítics amb representació al Parlament per tal d’impulsar una més i millor presència de la ciència en els mitjans de comunicació públics catalans mitjançant una proposta de resolució dirigida a la CCMA

Aquesta acció va venir donada en un context de pandèmia que evidenciava la necessitat de més cultura científica pel bé de la societat basada en evidències revisades –i no només en preprints: les publicacions científiques originals sense revisió per parells, és a dir, per experts tercers–, per fomentar un pensament crític que la protegeixi davant fake news i pseudociències que poden ser fins i tot perjudicials per a la seva salut.

Amb l’adherència a aquesta carta i la pressió exercida per les diverses entitats participants, esperem que aquesta situació canviï, i que Televisió de Catalunya rectifiqui i eviti donar espai i visibilitat a pràctiques pseudocientífiques que puguin confondre i perjudicar a la població.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *