El químic Gabriel Pinto Canó rep el premi COSCE a la Difusió de la Ciència 2020

• El Jurat ha reconegut l’extensa, continuada i efectiva labor que desenvolupa en l’àmbit de la difusió i promoció de la ciència i la tecnologia.
• Gabriel Pinto és autor de prop de 250 articles i ressenyes en revistes nacionals i internacionals i 16 llibres.
• Explicar com refreda un càntir o com funcionen les begudes autocalentables serveix per a fer entendre conceptes científics d’una manera senzilla, segons el guardonat.

“Per a mi suposa una gran satisfacció obtenir un reconeixement que han rebut abans que jo científics de tant de prestigi. És un motiu d’orgull tant per a mi com per a les institucions en les quals treball i per a la meva família”, va declarar el guardonat per la Confederació de Societats Científiques d’Espanya (COSCE) Gabriel Pinto.

Format en la Universitat Complutense de Madrid (Llicenciatura en Ciències Químiques en 1985 i Doctorat en 1990), la seva carrera professional destaca pel seu caràcter interdisciplinari. Així, es va especialitzar durant la Llicenciatura en Química Física, és catedràtic d’Enginyeria Química en l’E.T.S. d’Enginyers Industrials de la Universitat Politècnica de Madrid, on exerceix com a professor des de fa 35 anys, i ha investigat en les àrees de Ciència de Materials, Història de la Ciència i Didàctica de les Ciències Experimentals.

El químic Gabriel Pinto Canó

Durant la seva trajectòria, Gabriel Pinto ha creat multitud d’eines educatives i divulgatives per a relacionar de manera quantitativa i qualitativa aspectes científics i qüestions de la vida quotidiana. “Explicar com refreda un càntir, el mecanisme de rehidratació dels llegums, com funcionen les begudes autocalentables o la caldera de casa serveix per a fer entendre conceptes científics d’una manera senzilla”, explica Pinto.

Un bon exemple d’aquestes eines és el seu treball “Un càntir frigorífic perquè les nenes de Nigèria puguin anar a escola”, que va tenir una gran repercussió.

Al llarg de la seva carrera ha publicat sobre prop de 250 articles i ressenyes en revistes nacionals i internacionals. També ha publicat 16 llibres sobre diversos aspectes de la difusió i didàctica de la ciència i ha estat el responsable de la preparació i manteniment de diversos portals web. A més, ha participat en desenes de festivals científics i en visites a col·legis i instituts per a divulgar la ciència.

Per a Pinto, “la divulgació és essencial perquè la societat en general conegui el que fa la ciència. La crisi sanitària ha posat en valor tant a la ciència com a la tecnologia, així que, en aquest moment especialment complicat, hem d’esforçar-nos perquè la societat sigui encara més conscient de la seva importància i aposti per elles. I per a això, la difusió dels resultats dels treballs de recerca és fonamental”.

El lliurament del Premi, que es convoca amb la col·laboració de la Fundació Ramón Areces, tindrà lloc a la tardor, amb data pendent de confirmació a causa de la situació sanitària.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *