Recursos sobre COVID-19 per periodistes i divulgadors científics

Des de l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC), juntament amb la Unitat de Cultura Científica (UCC+i) d’ISGlobal, hem preparat una sèrie de recursos sobre COVID-19 que podren ser útils per comunicadors, periodistes i divulgadors científics.

1) EpidemiXs, la app creada per doctors que servirà per explicar tot sobre el coronavirus

2) Veritats i mentides sobre el coronavirus – Maldita Ciencia

3) Informació científica sobre el coronavirus – ISGlobal

4) Informació periodística sobre el coronavirus

5) Science into images

6) Investigación y Ciencia – Especial Coronavirus

7) Coronavirus y medios de comunicación – CESyA

8) Com comunicar la crisi del coronavirus – Diari de Girona

9) Comunicar en medio de una pandemia: cómo manejan la información cinco países en zonas de riesgo por el coronavirus

10) Cursos online gratuïts sobre COVID-19

COVID-19: Tackling the Novel Coronavirus

 • Curs de 3 setmanes online, 4 hores de formació setmanal
 • Organitzat per: London School of Hygiene & Tropical Medicine

Managing COVID-19 in General Practice

 • Curs de dues setmanes online, dues hores de formació setmanal.
 • Organitzat per: St George’s, University of London

11) Ciutats – Urban Health

Storyteller interactiu sobre ciutats, desenvolupament i infraestructures per a la salut dels seus habitants. Preprat per l’OMS.

12) National Geographic

Recull de cursos 2.0 per a l’educació des de casa. També hi ha cursos per a participar en projectes de Ciència Ciutadana promoguts per National Geographic.

13) Llista de fonts fiables sobre el nou coronavirus

L’Asociación Española de Comunicación Científica (AECC) ha publicat una llista en què recullen una selecció de fonts d’informació veraç recomanades directament per professionals de la comunicació de ciència i salut pertanyents a diverses associacions de comunicació científica de tot el país.

Altres recursos

Des de ISGlobal (altres equips):

Publicacions gratuïtes:

Frontiers ha llençat un treball d’investigació interdisciplinària per publicar gratuïtament articles relacionats amb l’epidèmia de COVID-19.

Contingut sobre COVID-19 d’accés obert

 • Elsevier Novel Coronavirus Information Center: Incou informació curada per experts per a la recerca i el sector de la salut sobre el nou coronavirus. Tots els recursos són d’accés gratuït i inclouen guies per a personal sanitari i pacients.
 • LIT-COVID: Del NIH. LitCovid és un centre de literatura curada per estar al dia sobre el nou coronavirus. És el recurs més complet sobre el tema, ja que proporciona un accés central a 1528 (i cada vegada més) articles pertinents de PubMed. Els articles s’actualitzen diàriament i es classifiquen, a més, per diferents temes de recerca i ubicacions geogràfiques per millorar-ne l’accés.
 • Lancet té un Centre de Recursos sobre el Coronavirus per reunir el nou contingut de la malaltia coronavirus 2019 (COVID-19) de totes les revistes de The Lancet a mesura que es publica. Tot el nostre contingut d’COVID-19 és d’accés lliure.
 • New England Journal of Medicine – Coronavirus (Covid-19): Una col·lecció d’articles i altres recursos sobre el brot de Coronavirus (Covid-19), que inclou informes clínics, directrius de gestió i comentaris. Tot el contingut de la revista relacionat amb la pandèmia de Covid-19 està disponible gratuïtament- Ciència – Les revistes científiques s’esforcen per proporcionar la millor i més oportuna investigació, anàlisi i cobertura noticiosa de COVID-19 i el coronavirus que el causa. Tot el contingut és de lliure accés.
 • “COVID-19, una guía de acción”: Des Celera, de forma totalment altruïsta, han treballat en un informe recopilatori sobre la naturalesa de l’actual coronavirus, la malaltia que causa, els avenços que s’estan realitzant en recerca clínica i el tractament en pacients i les estratègies i mesures per a la contenció de l’expansió de virus aplicades pels governs dels països que s’han vist més afectats fins avui. El document también inclou recursos visuals com infografies, per a la conscienciació de la ciutadania.
 • Mussol i el coronavirus: Un conte il·lustrat per a infants i adults que resol d’una manera agradable i entenedora el que els científics coneixen del coronavirus SARS-CoV-2 i la malaltia COVID-19, i aborda qüestions bàsiques com què és el coronavirus, d’on sorgeix el seu nom i com es contagia, què és una vacuna, si serveix de res portar mascaretes i per què ens hem de confinar. És una iniciativa sense ànim de lucre d’Enric Vidal, investigador de l’IRTA-CReSA, confinat a Barcelona i apassionat per la il·lustració, Júlia Vergara-Alert, investigadora de coronavirus de l’IRTA-CReSA, i Xavier Abad, cap de la Unitat d’Alta Biocontenció de l’IRTA-CReSA.
 • Còmic “El SARS-CoV-2 en tus células”: Un còmic divulgatiu curt de Miriam Rivera (@miriamriig), creadora de Biomiics – Biología en Cómics i responsable de comunicació de l’ACCC, sobre com el nou coronavirus fa servir les nostres cèl·lules per a replicar-se i la importància de la investigació bàsica.

Fils a Twitter

 • SciTech DiploHub comparteix una sèrie de 5 seminaris sobre el paper de la diplomàcia en aquesta situació de pandèmia.

Vídeos

Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *