Illustraciencia-CosmoCaixa: art i ciència s’uneixen en una jornada

  • A la jornada van assistir 170 persones interessades o relacionades amb la il·lustració científica
  • La interdisciplinarietat és un valor necessari per a la il·lustració científica de qualitat

El passat dissabte 7 de març de l’any 2020 va tenir lloc a CosmoCaixa Barcelona la I Jornada sobre il·lustració científica organitzada per Illustraciencia amb el suport de l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC) i del Museu Nacional de Ciències Naturals (MNCN) i la col·laboració de la Fundación Española por la Ciencia y la Tecnología (FECYT) del Ministerio de Ciencia e Innovación, i la Caixa. A través d’un model de presentacions i conferències es va establir un intercanvi d’experiències entre diferents professionals de la il·lustració científica, alumnes de Illustraciencia, investigadors i editors.

L’obertura de la sessió va ser conduïda per Raül Toran, president de l’ACCC, que després d’unes paraules de benvinguda va donar pas a la conferència inaugural, Un passeig per la història de la il·lustració científica, impartida pel Dr. Alfons Zarzoso, del Museu d’Història de la Medicina de Catalunya. Ens va recordar la importància històrica de la il·lustració científica com a únic mitjà de divulgació i representació del món natural. El desenvolupament de les diferents ciències naturals i mèdiques va estar supeditat a la il·lustració fins al naixement dels procediments fotomecànics al segle XIX. Tot i el món digital en què vivim, la comunitat científica prioritza la il·lustració a la fotografia per a exercir treballs de divulgació i investigació, derivats de l’enorme versatilitat del dibuix.

A continuació, es van presentar els projectes finals de l’alumnat de l’última edició del curs Il·lustrant la ciència Illustraciencia-CosmoCaixa, elaborats per diferents grups d’il·lustradors en col·laboració amb personal científic, tot posant l’accent en els valors característics de cada imatge i la seva experiència en treballar amb experts. Miquel Baidal i Clara Cerviño van anunciar els projectes dividits per temàtica: el grup PAPALLONA, que va comptar amb la col·laboració de Gerard Talavera, de l’Institut de Biologia Evolutiva, va presentar a la Vanessa cardui, un tipus de papallona que recorre llargs trajectes de migració que arriben els 12.000 quilòmetres anuals; el grup PLANCTON, amb Miguel Alcaraz, de l’Institut de Ciències del Mar, com a responsable científic, va posar èmfasi en la dificultat afegida que suposa visualitzar l’organisme a través d’un microscopi; el grup COCODRIL va exposar un projecte innovador sobre els últims aligatoroides de la península ibèrica realitzat en col·laboració amb l’investigador Ángel Hernández Luján, de la Universitat de Masaryk, i Marta Fernández, il·lustradora, en què va ressaltar les complicacions de treballar amb fòssils incomplets o deteriorats ; el grup TRITÓ va participar al costat d’Àlex Richter-Boix, del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), que va oferir una perspectiva de la seva il·lustració enfocada a la divulgació científica per a un públic general; i finalment el grup FORMIGUES, de la mà d’Olga Boet Escarseller, del CREAF, i Magalí Iglesias, alumna, va descriure com en el seu treball la il·lustració els permet plasmar objectes en secció que resulten vitals per entendre el comportament de la formiga.

Imagen

La segona part de la jornada va rebre el nom de IllustraTALKS. S’hi van donar a conèixer 12 projectes reals d’il·lustració científica en què el professional desgranava les seves tècniques i experiències personals en el camp. La varietat de temes i ponents va ser enorme, tot abastant diferents països, èpoques i àrees d’investigació i donant lloc a nombrosos debats interessants. Alba Noguera, amb el seu projecte El paper de la il·lustració científica a la divulgació i ensenyament de la ciència, va recalcar la importància de la il·lustració científica en l’educació infantil i juvenil. De la mateixa manera ho va destacar Daniel Roig Nuñez presentant Les Tortugues de la Mar Mediterrània, una sèrie d’il·lustracions enfocades a la difusió dels procediments per a la protecció d’aquesta espècie. El paleoart va trobar representació en les figures de Roc Olivé, amb La Catalunya Prehistòrica, i Eloy Manzanero Criado, amb Paleoillustraciones de yacimientos chilenos. Representant al món editorial va acudir Lluís Cassany, de Mosquit Books Barcelona.

Per tancar la segona part de la jornada es va realitzar un col·loqui sobre els drets d’autor, emmarcats en la secció de IllustraQUESTIONS. Raül Toran Navarro va moderar aquesta última sessió, on Natàlia Esteve i Santiago Nadal, advocats especialitzats en drets d’autor, i Núria Cabrero Arranz, editora, van comentar i van exposar els diferents procediments que es duen a terme en aquest àmbit. A la tarda es van realitzar dos tallers d’il·lustració científica: un orientat a joves en què la il·lustradora científica Clara Cerviño els va mostrar la tècnica del puntejat i un altre infantil en què la il·lustradora Rebeca Genis va explicar la importància de la il·lustració per a la ciència i en el qual els assistents van dibuixar un tigre dents de sabre. Al mateix temps es va celebrar IllustraSHOW, en què 10 il·lustradors professionals van realitzar demostracions per ensenyar a el públic com fan els seus dibuixos i intercanviar experiències amb altres professionals.

Imagen

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *