Ja estan disponibles les bases de la X edició d’X(p)rimenta

La Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) i l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC) organitzen el 10è Premi de Comunicació Científica Audiovisual anomenat X(p)rimenta 2020.

Aquesta convocatòria s’adreça a alumnes i a docents que vulguin fer un experiment científic i filmar-lo en vídeo, amb dos objectius: divulgar un principi científic o tecnològic vinculat al currículum dels ensenyaments de primària, secundària, batxillerat o cicles formatius, i aprendre a usar les bases del llenguatge audiovisual.

Els vídeos guardonats es poden incorporar al portal Recerca en Acció
www.recercaenaccio.cat.

I. Objectius d’X(p)rimenta

  • Incentivar a l’alumnat a desenvolupar experiments per tal de comprendre els principis científics i tecnològics mitjançant la pràctica del mètode científic.
  • Fomentar la comunicació audiovisual en llengua catalana dels continguts del currículum de les ciències dels ensenyaments primari, secundari obligatori, i secundari no obligatori.
  • Alimentar la base de vídeos d’experiments del portal Recerca en Acció, accessible a http://www.recercaenaccio.cat/category/experimenta/, i que vol ser un punt de referència per al sistema educatiu.

II. Característiques dels vídeos

  • Els vídeos han de ser de durada curta (màxim 3 minuts) i expressar de la millor manera una idea científica mitjançant l’ús de la comparació o la metàfora, una demostració experimental, una sèrie d’experiències pràctiques o una combinació d’aquests.
  • Cada vídeo serà realitzat per un màxim de 5 alumnes i un professor.
  • En la mesura del possible, les demostracions i experiments han d’estar elaborats amb materials senzills.
  • La llengua dels vídeos (comentaris, veus en off, text sobre imprès…) cal que sigui el català, en qualsevol de les seves variants dialectals, per tal de complir un dels objectius bàsics de l’FCRI i l’ACCC: potenciar el català com a llengua d’ús habitual en la comunicació científica.
  • A banda de l’interès de l’experiment, és molt important la qualitat formal del vídeo: les filmacions han de tenir un bon nivell d’imatge, de so i d’edició. És important evitar l’ús de música comercial o d’imatges sense la corresponent autorització. Si us plau, llegiu les recomanacions per a millorar la qualitat dels vídeos que podeu trobar a l’enllaç següent: https://documents.fundaciorecerca.cat/202022027_Recomanacions_Videos_Xprimenta.pdf
  • No és obligatòria, però sí valorable, la introducció de texts sobre imprès per tal que el vídeo pugui ser seguit sense so, i que per tant el facin accessible a tot el públic.
  • Producció limitada al curs natural 2019/2020: no es valoraran vídeos presentats a convocatòries anteriors, ni tampoc un mateix equip podrà concursar en dues categories diferents.

III. Com inscriure-s’hi i trametre el vídeo

En primer lloc, cal que, quan tingueu el vídeo fet, el pugeu al vostre canal de YouTube (si no teniu un canal propi, en podeu crear un de forma molt senzilla). Aleshores, quan pugeu el vídeo, cal que ho feu amb la configuració “OCULT” (cal activar aquesta opció a la pestanya d’informació bàsica). Així ningú més no el podrà veure. En segon lloc, cal que us descarregueu, ompliu i signeu aquesta plantilla d’autorització de les escoles (vegeu apartat VII Aspectes legals): https://documents.fundaciorecerca.cat/202022031_Autoritzacio_escoles_Experiment a_2020.pdf. Finalment, cal que us inscriviu tot emplenant el formulari de l’FCRI que trobareu a l’adreça https://xperimenta.fundaciorecerca.cat/index.asp?accio=alta. Com veureu, haureu de fer constar l’adreça del vídeo prèviament pujat al YouTube i haureu de pujar la plantilla d’autorització de les escoles degudament emplenada, signada i escanejada. També haureu d’afegir-hi una descripció dels continguts dels vídeos, les quals han de ser breus (300 caràcters com a màxim). És important que cada vídeo tingui un títol breu que sigui el mateix a YouTube i al document de inscripció. A YouTube cal fer constar la informació bàsica (descripció, escola, autors i nivell educatiu).


IV. Jurat i aspectes per a valorar

El jurat estarà format per representants del món de la comunicació, l’educació, la ciència i la tecnologia.

El jurat valorarà els aspectes següents:

  • Capacitat de l’experiment de fer entenedor i ajudar a visualitzar un principi científic o tecnològic.
  • Adequació de la demostració al contingut del currículum escolar.
  • Claredat en l’exposició i ús adequat del llenguatge científic.
  • Qualitat formal del vídeo: qualitat del so, de les imatges, de la il·luminació i de l’edició.
  • Originalitat de l’experiment.

V. Premis

S’hi estableixen tres categories:

  • Educació primària
  • Educació Secundària Obligatòria
  • Batxillerat/Cicles formatius

S’hi atorgaran 3 premis als millors vídeos presentats, un per a cada categoria.

Els premis consisteixen en:

  • Professorat: el/la docent responsable dels grups premiats disposarà d’un al per a dues persones i un infant per a efectuar una estada de cap de setmana de turisme rural (dues nits amb esmorzar per dos adults i un infant) a Vilars Rurals (https://www.vilarsrurals.com/ca/), ofert per SERHS hotels.
  • Alumnat: els alumnes que hagin participat en els vídeos guanyadors cebran una entrada individual per fer un circuit al parc d’aventures als arbres Sant Hilari Aventura (https://www.santhilariaventura.com/ca/inici), ofert per SERHS hotels. Un parc amb circuits i tirolines als arbres ubicat al costat del Vilar Rural de Sant Hilari.

A més, optaran a rebre un d’aquests tres premis:

  • Pendulum, Associació per a la Difusió del Coneixement Científic, ofereix una conferència experimental al grup aula d’un dels grups d’alumnes guanyadors.
  • MMACA, Museu de les Matemàtiques de Catalunya, ofereix una visita guiada a un grup d’alumnes a la seva seu de Cornellà de Llobregat.
  • El grup El Nanoescopista, especialistes en divulgació científica, oferiran un taller de nanotecnologia i microscòpia a un grup d’alumnes.
  • A banda d’aquests premis, s’atorgaran mencions a d’altres vídeos meritoris. Al professorat i l’alumnat mereixedors de les mencions rebran entrades per a visitar el centre CosmoCaixa de Barcelona.

Els vídeos guardonats amb premis i mencions podran ser ubicats al portal www.recercaenaccio.cat (i al seu canal de YouTube) per tal que serveixin d’exemple a qualsevol persona interessada, tot integrant-se a la base de dades d’experiments del portal (http://www.recercaenaccio.cat/category/experimenta/).

VI. Terminis

  • 15 de maig de 2020: data límit per enviar els vídeos.
  • Juny de 2020: acte de lliurament de premis i guardons.

VII. Aspectes legals. Protecció de dades personals

El centre educatiu serà l’únic responsable d’obtenir el consentiment inequívoc i per escrit de l’alumnat o, en el cas dels menors de 14 anys, dels pares i/o tutors d’aquells alumnes que apareguin als vídeos que es presentaran al concurs, així com els i les docents que hi apareguin, en el seu cas, per al tractament de les dades personals i per a la publicació del vídeo, totalment o parcialment, de forma conjunta amb altres obres, o separada i amb caràcter indefinit als mitjans i plataformes digitals gestionats per l’FCRI, l’ACCC i/o pels patrocinadors i col·laboradors del projecte X (p)rimenta.

En compliment amb el Reglament (UE) 2016/679 del Parlament Europeu i del Consell de 27 d’abril de 2016 (RGPD), la Llei Orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de protecció de dades personals i garantia dels drets digitals, i la normativa de desplegament, les dades personals i els vídeos dels guardonats seran tractats per la FUNDACIÓ CATALANA PER A LA RECERCA I LA INNOVACIÓ (FCRI), amb CIF G-58285784 i amb domicili situat al passeig Lluís Companys núm. 23, 08010 de Barcelona, amb la finalitat de donar difusió al concurs.

Els vídeos guardonats amb premis i mencions podran ser ubicats al portal www.recercaenaccio.cat per tal que serveixin d’exemple a qualsevol persona interessada, tot integrant-se a la base de dades d’experiments del portal (http://www.recercaenaccio.cat/category/experimenta/).
Les persones interessades podran exercir els drets d’accés, rectificació, supressió, limitació, portabilitat i oposició al tractament de les seves dades així com el dret a revocar el consentiment prestat, mitjançant un escrit adreçat a FUNDACIÓ CATALANA PER A LA RECERCA I LA INNOVACIÓ, passeig Lluís Companys núm. 23, 08010 Barcelona o en la següent adreça electrònica lopd@fundaciorecerca.cat incloent-hi: referència “X(P)RIMENTA 2019”, nom i cognoms, domicili a efectes de notificacions, còpia DNI i dret exercitat. Així mateix, també podran adreçar-se a l’autoritat de control competent per a presentar la reclamació que consideri oportuna.

Les imatges i la música utilitzades en el vídeo han de ser lliures de drets, propietat de l’autor/ora o haver estat cedides per al reportatge. Els vídeos no poden utilitzar música comercial, excepte quan hi hagi una autorització explícita (podeu accedir als següents portals amb música lliure de drets d’autor: www.freemusicarchive.org, www.motionelements.com o www.bensound.com, aquests darrers exigeixen que se’ls esmenti al vídeo).
En el supòsit que hi hagi una vulneració de drets de tercers sobre aquestes imatges o música, l’autor/ora serà el/la responsable i exonerarà de tota responsabilitat la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació i l’Associació Catalana de Comunicació Científica.

VIII. Organització

La Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació i l’Associació Catalana de Comunicació Científica organitzen el 10è Premi de Comunicació Científica Audiovisual anomenat X(p)rimenta 2020.

X(p)rimenta 2020 compta amb patrocini de SERHS hotels; el suport de Pendulum, el MMACA i el grup El Nanoescopista; i la col·laboració del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, EduCaixa “la Caixa”, la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i Physics!.

Comments

  1. Bona tarde. Aquest matí he estat intentant enviar un vídeo realitzat pels meus alumnes al concurs xprimenta 2020 i he seguit tots els passos habituals. En acabar d’omplir el formulari, adjuntar l’arxiu de confirmació del centre i prémer desar em surt un missatge d’error i no he pogut acabar el procés d’enviament. Voldria rebre instruccions de com procedir per a completar l’enviament. Gràcies

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *