Les assoaciacions de comunicadors científics denunciem l’espionatge als periodistes ambientals

Les associacions representants de periodistes, comunicadors i divulgadors científics a Espanya recorden que la llibertat d’informació és un dret fonamental, consagrat en l’article 20 de la Constitució Espanyola de 1978

L’Asociación Espanñola de Comunicación Científica (AECC), l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC), l’Asociación de Periodistas de Información Ambiental (APIA), l’Asociación Nacional de Informadores de la Salud (ANIS) i l’Asociación Galega de Comunicación de Cultura Científica e Tecnolóxica (Divulgacción) expressen el seu suport a Rosa M. Tristán i a la resta de periodistes ambientals que s’han vist afectats per l’espionatge del comissari Villarejo.

Les organitzacions condemnen els fets difosos primer per El Confidencial i, posteriorment, per la pròpia Tristán al seu blog personal. Segons les dades publicades, Iberdrola suposadament hauria encarregat una investigació al comissari Villarejo per una filtració d’uns informes de la companyia, que hauria afectat a la pròpia Tristán, entre altres persones.Les associacions, que representen a la comunitat de periodistes i divulgadors científics a Espanya, volen denunciar aquest cas i rebutjar rotundament tota activitat que pugui afectar la vida personal i a la intimitat dels afectats. A més, les organitzacions recorden que la llibertat d’informació és un dret fonamental, consagrat en l’article 20 de la Constitució Espanyola de 1978.Com ha recordat el Tribunal Constitucional, aquest dret “no només protegeix un interès individual”, sinó que gràcies a ell es garanteix la “existència d’una opinió pública lliure, indissolublement unida a el pluralisme polític propi de l’Estat democràtic”. A més, aquest dret actua com salvarguardia “als que fan de la recerca i difusió de la informació la seva professió específica”, que treballen emparades pel secret professional i la llibertat de consciència. Qualsevol ingerència com la coneguda suposa una greu violació de el dret a la llibertat d’informació, pilar clau en qualsevol Estat democràtic, que les associacions signants condemnen de forma contundent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *