Pint of Science 2019 ja és aquí

El festival de divulgació científica Pint of Science 2019 celebra el seu 5è aniversari a 73 ciutats d’Espanya els dies 20, 21 i 22 de maig

Pint of Science (PoS) 2019, el festival de divulgació científica que proposa una trobada entre els investigadors i el públic als bars, arriba els dies 20, 21 i 22 de maig a 73 ciutats d’Espanya. La cinquena edició segueix batent rècords: 387 xerrades en 148 bars, amb la participació de 784 científics com a ponents i més de 400 voluntaris a l’organització. El programa complet, amb tots els bars, temes i horaris,  ja es pot consultar al web https://pintofscience.es/. Aquest any, Espanya és el segon país amb més seus de PoS del món, només superada per Brasil, que hi té 87 ciutats. El festival té caràcter internacional i es celebra en les mateixes dates a més de 400 ciutats de 24 països dels 5 continents. “Tant la ciència com els que la fan possible encara segueixen sent uns desconeguts per a la ciutadania. Per això, PoS pretén acostar els investigadors al públic, aprofitant l’ambient relaxat i amigable dels bars, per a facilitar la seva interacció”, assenyala Laurent Ladépêche, un dels tres coordinadors nacionals de PoS 2019.

Un moviment internacional en creixement

A la 5ena edició del festival es sumen 17 ciutats més que al 2018 (56). En un llenguatge comprensible i proper, els investigadors més punters del panorama nacional parlaran sobre projectes de las àrees més variades, de Neurociència a Astrofísica, de Medicina a Història, de Supercomputació a Matemàtiques, d‘Economia a Zoologia.

El programa de PoS 2019 inclou 313 dones ponents, el que suposa el 41% del total. “Quan havíem de pensar en ponents per a la primera edició del festival, no ens venien al cap noms de dones científiques. I no per manca d’investigadores potents, sinó perquè no les coneixíem. Des de llavors, hem estat molt curosos i per això volem assolir el 50% de participació femenina el 2020”, explica Xenia Villalobos, segona coordinadora nacional de PoS 2019. 


Novetats de la 5ena edició

Als diferents esdeveniments d’aquesta edició hi haurà experiments i demostracions en viu, monòlegs científics, espectacles o projeccions que faran encara més entretingudes les xerrades. A més a més, PoS 2019 disposarà de traducció simultània al llenguatge de signes en diverses xerrades de 7 ciutats. 

El festival comptarà amb figures com Eduardo Sáenz de Cabezón, científic a càrrec del canal de Youtube ‘Derivando’ i presentador del programa de La2 ‘Órbita Laika’, que parlarà de la recerca de patrons en el desordre a través de les matemàtiques. Hi destaca també l’investigador i economista Luigi Pascali, que  mostrarà el vincle entre l’agricultura i el desenvolupament de la jerarquia social. 

5 anys divulgant ciència

PoS va nàixer el maig del 2013, a l’Imperial College de Londres, quan els investigadors Michael Mostkin i Praveen Paul van organitzar un esdeveniment als seus laboratoris per mostrar les seves investigacions amb persones afectades per diferents malalties mentals. “Va ser un esdeveniment molt inspirador. Els investigadors van pensar que, si la gent volia entrar als laboratoris per conèixer els científics, per què no portar els científics on era la gent? I així va nàixer PoS”, recorda Rafael Martínez, el tercer coordinador nacional del festival. 

La idea aviat es va replicar en altres països, fins que el 2015 es va celebrar la primera edició de PoS a Espanya. El festival va comptar amb la participació de 136 investigadors com a ponents en 25 bars de vuit ciutats. Des de llavors, el festival no ha parat de créixer. Al cartell de PoS hi han participat ponents de la talla del paleontòleg Ignacio Martínez, África González, presidenta de la Sociedad Española de Inmunología, o l’astrobiòleg Jesús Martínez-Frías. 


La comunitat científica, clau pel festival

A PoS 2019 hi participaran ponents de centres d’investigació, universitats i entitats de la comunitat científica com el CSIC, l’Instituto de Astrofísica de Canarias, o l’Hospital Vall d’Hebron,  entre molts d’altres. El festival comptarà amb investigadors i divulgadors de reconeguda qualitat científica com els matemàtics Clara Grima i Francis Villatoro.

A més a més, PoS 2019 no seria possible sense la col·laboració d’organitzacions que patrocinen el festival, com Precipita/FECYT. També FMC i Vadillo Asesores han contribuït en aquesta edició aportant el seu gra de sorra. “Gràcies a l’entusiasme del públic, la passió per divulgar dels científics i la motivació sense límit de l’equip organitzador, PoS s’ha convertit en un esdeveniment imprescindible que cada cop reuneix un nombre més gran de persones (22.000 asistents el 2018)”, celebra Laurent Ladépêche.

Tens una cita amb la ciència als bars, t’hi esperem!

MÉS INFORMACIÓ​ :  http://pintofscience.es/
XARXES SOCIALS​ : 
Twitter:  @pintofscienceES  Facebook: pintofscienceES 
Instagram: @pintofsciencees
CONTACTE PREMSA:    barcelona.pintofsciencees@gmail.com  
Gerard Giménez(@Senyor_Gimenez) 658 629 218