Splashdown Festival arriba a Barcelona

Post del soci: Miquel Sureda

A principis de Juliol Barcelona acollirà, per primera vegada, el festival científic més important de l’estat dedicat en exclusiva a l’exploració espacial.

L’esdeveniment anual de divulgació científica per a tots els públics dedicat a l’exploració espacial es troba ja escalfant motors. Durant els tres últims estius Splashdown Festival, El Festival del Cosmos i l’Exploració Espacial, s’ha vingut celebrant a Astúries, però aquest 2019 expandeix horitzons i inaugurarà la seva quarta edició a la seu del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) els dies 5, 6 i 7 de juliol

Amb un intens calendari d’activitats durant tres jornades -conferències, monolegs científics, audiovisuals, xerrades-taller, cinema i música- l’esdeveniment estarà dedicat a la fita històrica, científica i tecnològica que va suposar l’arribada a la Lluna fa 50 anys.

Al festival participaran investigadors i científics de renom com el director científic del Parc Astronòmic Montsec i professor de la Universitat de Barcelona, Salvador J. Ribas, o com el científicJosep Maria Trigo, un dels majors especialistes en meteorits al nostre país pertanyent a l’Institut de Ciències de l’Espai (CSIC) i a l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC). En el terreny de l’enginyeria espacial Splashdown Festival comptarà amb la participació del divulgador científic Miquel Sureda, amb intervencions dedicades a l’èpica missió de l’Apol·lo 11 i al futur de l’exploració de l’espai amb naus tripulades.

També des de Madrid vindrà la psicòloga Elena Montero, que en la seva xerrada-taller farà partícips als assistents de l’exigent formació psicològica que reben els astronautes en la seva dura preparació per anar a l’espai. L’empresa d’activitats extraescolars Scratch School durà a terme una altra xerrada-taller sobre els detalls tècnics de l’ordinador i el programari que van portar l’home a la Lluna, explicant l’aportació clau que va fer la poc coneguda científica Margaret Hamilton.

L’esdeveniment de divulgació científica es completarà amb la presència del físic per la Universitat de Barcelona Enrique Herrero, que treballa en projectes de recerca d’exoplanetes similars a la Terra; la doctora en ciències físiques Nanda Rea, guardonada amb diversos premis internacionals pel seu treball sobre estrelles de neutrons; i amb Jordi Grau i Ferran Lumbierres, estudiants i coordinadors generals del ‘UPC Space Program’, basat en quatre línies de treball: Ares (coeteria), Aldora (drons), Grass (robòtica) i HAB-UPCSP (sondes estratosfèriques). 

Tot això al costat de les activitats paral·leles que completen el festival: audiovisuals, monòlegs científics de la ma dels humoristes de Big Van Ciencia, concert de música i projecció de cinema sobre ciència i ciència-ficció. 

A més, en l’edició barcelonina es sortejaran quatre places, entre els 60 primers inscrits, per anar a veure in situ el flamant coet Miura 1, quan es trobi preparat per al llançament. Aquesta serà la primera vegada que es llanci un coet suborbital de combustible líquid des de territori peninsular, a les instal·lacions del CEDEA (Centre d’Experimentació del Arenosillo). El coet ha estat dissenyat i fabricat per PLD Space, una empresa jove d’Alacant que en només vuit anys s’ha situat a l’avantguarda del sector espacial amb aquest llançament previst per a finals d’any.

Les inscripcions al festival ja estan obertes al web del Splashdown i inclouen un paquet per els tres dies complerts o inscripcions per cada dia per separat.

Web Splashdown Festival: https://www.splashdownfestival.space/

Contacte: Miquel Sureda – miquel.sureda@splashdownfestival.com – 661 46 35 37

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *