Mor el divulgador científic Eduard Punset als 82 anys

El conegut director i presentador de Redes ha estat soci de l’ACCC des de l’any 2006

Eduard Punset, el famós divulgador científic i presentador de Redes, ha mort aquest matí als 82 anys  després de patir una llarga malaltia. Així ho ha comunicat la seva família a través de Twitter. 

Nascut a Barcelona al 1936, Punset va créixer als Estats Units i va tornar a Espanya per llicenciar-se en Dret a la Universitat Complutense de Madrid. També va cursar un postgrau en Ciències econòmiques a la Universitat de Londres i l’Ècole Pratique des Hautes Ètudes de París.Tot i així, la seva vessant de divulgador científic el va portar a dirigir i presentar el popular programa Redes de La 2 durant 18 anys, des del 1996 fins al 2014, pel qual és àmpliament conegut. Hi va entrevistar a nombrosos científics de renom, com els cosmòlegs Lawrence Krauss, Leonard Susskind i Max Tegmark, els biòlegs Richard Dawkins o Lynn Margulis i l’etòleg Frans Waal sobre l’origen de l’Univers i la vida, l’evolució i la naturalesa humana i animal, entre d’altres. Va ser precisament en aquest programa que va anunciar la seva lluita contra el càncer de pulmó, diagnosticat al 2007.

Pel que fa a la seva carrera política, va militar en el Partit Comunista en què va coincidir amb Jorge Semprún, un activisme que li va forçar a exiliar-se a 1958. Durant la Transició, va tornar a Espanya per col·laborar amb el govern català pre-autonòmic i va ser triat diputat per al primer Parlament l’any 1980. Amb la UCD va protagonitzar un paper rellevant en la l’obertura d’Espanya a l’exterior com a ministre de Relacions per a les Comunitats Europees (1980 -1981). Després, amb CDS i més tard com a independent, va ser europarlamentari fins a l’any 1994. 

Al llarg de la seva carrera, va exercir com a redactor econòmic de la BBC, director econòmic de l’edició per a Amèrica Llatina del semanari The Economist (1967-1969) i economista del Fons Monetari Internacional als Estats Units i a Haití (1969-1973). Punset va ser professor de Ciència, Tecnologia i Societat a la Facultat d’Economia de l’Institut Químic de Sarrià, director de la revista Redes, President de la productora Audiovisual Grupo Punset. Com a especialista en temes d’impacte de les noves tecnologies, va ser assessor de COTEC, professor conseller de Màrqueting Internacional a ESADE, president de l’Institut Tecnològic Bull, professor d’Innovació i Tecnologia de l’Institut d’Empresa (Madrid), president d’Enher, sotsdirector general d’estudis Econòmics i Financers del Banc Hispano Americano i coordinador del Pla Estratègic per a la Societat de la Informació a Catalunya. A més, va rebre nombrosos reconeixements, com el Premi Ciutat d’Alcalá de les Arts i les Lletres 2012, atorgat per la seva tasca de comunicador, escriptor i pensador científic, i la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya.

Punset destacava per transmetre el coneixement científic amb passió, convicció, optimisme i certa sornegueria. Tot i les crítiques rebudes pel seu possible apropament a les pseudociències i l’auto-ajuda arran d’alguns dels seus llibres, va saber despertar la curiositat científica en el públic general i va contribuir a obrir un nou camí per a noves generacions de professionals de la comunicació i la divulgació científica. En aquest sentit, com va dir Punset “som àtoms en un 90%, i els àtoms són eterns. O sigui, que jo probablement no moriré”.

Des de l’Associació, lamentem la pèrdua del nostre soci i enviem els nostres condols a la seva familia i amics.