Regalem Ciència per Sant Jordi

Les recomanacions de l’ACCC per a celebrar el 23 d’abril

Com Sant Jordi ja està proper, des de l’Associació Catalana de Comunicació Científica volem aprofitar per fer unes recomanacions de literatura científica. Un bon nombre de socis de l’ACCC ha tret recentment llibre i quin millor moment que la jornada del 23 d’abril per a regalar aquest tipus de literatura sobre tot a aquells que encara confessen tenir-li una certa por i no són conscients que la Ciència és una aventura apassionant. A continuació teniu les nostres recomanacions.

L’ACCC us desitja un dia de Sant Jordi molt especial (disseny: Miquel Baidal)

 

El futur dels llibres electrònics sobre paper, pantalla, tauleta o lectors de tinta digital. (Pol·len Edicions), de Jordi Bigues i Marta Escamilla. L’obra es mostra com una guia ecosocial incloent tot el que no expliquen i haurien d’incloure els manuals d’instruccions.

 

 

Els secrets de l’ecoedició (Pol·len Edicions), també de Jordi Bigues. Una obra que conté tot allò que han de saber les persones involucrades en la redacció, l’edició, el disseny i la impressió de llibres a la recerca de l’excel·lència ambiental, tecnològica i social.

 

 

Els 3 infinits (Momentum Editors) de Marc Boada. Sota el provocatiu subtítol “Un llibre de ciència per a gent de lletres”, l’autor ha enllaçat un conjunt de relats divertits i quotidians, però diferents, on rere l’aparent naturalitat de les coses s’amaga un volum notable de coneixement científic. Història rere història, el lector s’endinsa d’una manera especialment sorprenent, però rigorosa i amena, en els misteris més profunds de l’infinitament gran, l’infinitament petit i l’infinitament complex, la vida, el cervell i la societat, i s’arriba així a aquesta visió de conjunt de la qual estem tan necessitats en aquesta societat canviant.

 

A més, el llibre incorpora tres vídeos amb el nou sistema de codis QR, on l’autor situa el tema de cada part i, al final, un altre vídeo on premia el lector, ja expert, amb la visió àmplia dels llocs científicament més curiosos del territori.

 

 

L’enigma de la llibertat. Una perspectiva biològica i evolutiva de la llibertat humana (Edicions Bromera) de David Bueno i Torrens. Fa temps que se sap que els gens determinen moltes característiques del cos humà, com ara el color de la pell, el grup sanguini o el sexe. Tanmateix, ara s’està començant a descobrir que també influeixen, fins i tot determinen, qüestions realment complexes del nostre comportament, les quals es pensava que procedien de la nostra ment i de la nostra experiència, com la tendència sexual o la fidelitat vers la parella. Com s’entén, doncs, la llibertat de l’ésser humà? Som realment lliures o estem condicionats per les reaccions neuroquímiques que es produeixen al nostre cervell? En un viatge fascinant a les intimitats de la nostra espècie i als sentiments que considerem més nostres, “L’enigma de la llibertat” ens acosta a la base biològica i evolutiva d’una de les característiques que ens és més preuada, la nostra llibertat, i proposa que aquesta és la millor adaptació que l’evolució ens ha ofert per a garantir la nostra supervivència.

 

 

 

Molècules en acció. Del big bang als materials del futur (Edicions UPC) de Xavier Duran. L’obra vol explicar l’origen de la vida, la forma com els animals s’atrauen o com les plantes es defensen, els mecanismes del càncer, les addiccions, la composició dels pigments de les obres d’art, la forma d’obtenir vehicles més segurs, lleugers i eficient… Molècules en acció mostra com la química ajuda a comprendre des de les reaccions que es produeixen en els éssers vius fina a alguns grans reptes de la tecnologia.

 

 

El lladre de cervells (La Magrana), de Pere Estupinyà. Tot compartint el coneixement científic amb les ments més brillants. Arrepapa’t al sofà i prepara’t per emprendre un viatge inoblidable pels desafiaments més apassionants de la recerca científica actual. Ens disposem a entrar als principals laboratoris i centres d’investigació del món per conèixer de primera mà les qüestions més candents en terrenys com la neurociència i l’estimulació i el perfeccionament de les capacitats humanes, l’astronomia i la carrera espacial, la genètica i la biologia sintètica, el canvi climàtic… Aquest és un llibre per a lectors curiosos que se saben gratar on no els pica i volen saber de què estem fets, per què som com som, on vivim i com serà el món del futur. Aquí i qui sap si en d’altres planetes lluny del sistema solar.

 

 

100 preguntes de física. Per què volen els avions de paper, i per què volen els de debò (Cossetània Edicions) de Jordi Mazon. Una guia de preguntes i respostes de física. Segons l’autor, “la diferència, potser, amb d’altres del mateix estil, és que aquest està fet en un 70% més o menys a partir de les preguntes que m’han formulat en els darrers 10 anys alumnes que he tingut a l’ESO, el batxillerat i les enginyeries de l’Escola d’Enginyeria en Telecomunicacions i Aeronàutica de Castelldefels”.

 

 

 

Pensament i ciència als Països Catalans (El Cep i la Nansa Edicions) coordinat per Mercè Piqueras i Cristina Ribas. Quin és el paper de la ciència en la societat actual? Quins canvis s’han produït darrerament en les àrees científiques més destacades? Com hi han contribuït els grups i els investigadors catalans? Han tingut ressò internacional les seves aportacions? S’ensenya i es divulga bé la ciència? Hi ha polítiques adequades per a la recerca i el desenvolupament científics? Diverses veus acreditades analitzen les innovacions en disciplines com ara la biologia molecular, l’ecologia, la biomedicina, la física o les matemàtiques. Reflexionen, també, sobre les dificultats per institucionalitzar, visibilitzar i comunicar la ciència feta als Països Catalans.

 

 

Descobrir Eugeni Sierra. Les passes d’un il·lustrador internacional (Edita Institut Botànic de Barcelona) de Carme Puche i Carles Puche. Publicació amb motiu de l’exposició homònima inaugurada a l’Institut Botànic de Barcelona el febrer de 2010. A part dels continguts habituals d’un catàleg, en aquest llibre s’hi troba un complert recorregut per la vida i l’obra d’Eugeni Sierra des de la seva infantesa fins els seus últims treballs a la Flora Ibèrica, passant pel temps que va viure a Xile.

 

 

L’origen de les espècies. Edició il·lustrada (Edita Universitat de València i Institut d’Estudis Catalans) de Charles R. Darwin. Edició adaptada per Juli Peretó i Andrés Moya i il·lustrada per Carles Puche. Publicació amb motiu de la celebració de l’Any Darwin 2009, guardonada amb el premi Junceda 2010 en l’especialitat d’il·lustració Científica. A partir del text de la primera edició de l’Origen, Peretó i Moya n’han fet una adaptació per fer-lo més divulgatiu i entenedor per una persona no especialitzada del nostre temps. Sempre que ha estat possible s’han fet servir il·lustracions d’espècies autòctones, com ara papallones diürnes de les Balears, muls menorquins, coloms valencians o el magnífic Megateri del museu de Ciències Naturals de València, tots ells dibuixats del natural.

 

 

Els misteris del sistema immunitari. Com protegeix el nostre cos (Edita la Fundació Dr. Antoni Esteve juntament amb la Societat Catalana d’Immunologia). Es tracta d’una traducció al català de l’original japonès, editat per la Fundació Japonesa d’Immunologia. Amb un llenguatge divulgatiu ple d’il·lustracions didàctiques, aquesta traducció al català de l’original japonès apropa el món de la immunologia als estudiants d’ESO. 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *