Creat el nou grup de perspectiva de gènere de l’ACCC

Exposicions, tertúlies literàries i programes de mentoratge entorn la figura de les científiques són algunes de les accions que s’han proposat a la primera reunió

El 29 d’abril va tenir lloc a Vil·la Urània la primera reunió del Grup de Perspectiva de Gènere en la Ciència de l’ACCC, a la que van assistir 10 membres de l’Associació. Durant aquesta reunió es van establir els objectius generals del grup i seu funcionament.

Exposició a l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida

El Grup de treball de Perspectiva de Gènere en la Ciència té per objectiu visibilitzar les investigacions, activitats, accions i obres realitzades per o per a dones i noies en relació a la ciència, ja sigui en l’àmbit de la investigació, la comunicació, la divulgació o qualsevol altra disciplina que hi contribueixi. D’aquesta manera, es vol donar a conèixer a les dones d’aquests àmbits, especialment del territori català, i normalitzar la seva figura en el panorama científic davant dels i les joves. Qualsevol membre de l’ACCC, sigui dona o home, pot formar part d’aquest grup.

 

Igual que en el cas dels grups de Nanociència, Tecnologia i Medi Ambient, el grup de Perspectiva de Gènere pot realitzar les activitats que cregui convenients de manera autònoma. No serà la Junta de l’ACCC qui dirigeixi o executi les seves accions, sinó els propis membres del grup. L’ACCC els ofereix els recursos dels que disposa per facilitar la seva labor, com el nom de l’entitat i la seva trajectòria en la cerca de patrocinis, mecenatges, ajuts, difusió a través de tots els seus canals, contactes i espais. Els membres disposaran d’un grup de Google per tal d’estar en contacte, acordar noves accions i reunions o compartir la informació que els calgui. 

 

La coordinadora del grup serà la responsable de mantenir la seva activitat i passarà a formar part de la Junta de l’ACCC, amb dret a assistir a les reunions mensuals de la Junta per tal d’informar sobre les seves activitats i estar al dia de les accions de l’Associació que poden beneficiar al grup.

 

A la reunió es va fer patent la necessitat de dirigir-nos al jovent. En aquesta línia, es va proposar crear un programa de mentoratge al que es puguin apuntar investigadores i comunicadores. Els i les joves podran contactar-les per preguntar sobre la seva experiència i trajectòria acadèmica i professional, així com sobre les sortides laborals de les carreres científico-tècniques. També es va proposar visibilitzar joves divulgadores de formats com Youtube, podcast o il·lustració, així com a les dones emprenedores i amb càrrecs de lideratge en l’àmbit científic.

 

Les assistents van estar d’acord en la importància de crear sinèrgies entre els projectes enfocats en perspectiva de gènere que es realitzin a les entitats de les que formen, com el programa de Tertúlies Científiques de la Universitat de Vic, L’Open Day del Parc de Recerca Biomèdica de Catalunya, la visita de científiques de prestigi a l’IBEC o les activitats que es duen a terme al Parc Científic de Barcelona, entre d’altres. De la mateixa manera que existeixen concursos com el de les Tertúlies Científiques, es podrien explorar altres formats, com els d’il·lustració en col·laboració amb Illustraciencia o còmics científics. 

 

El següent pas serà trobar un fil conductor per donar cohesió i major visibilitat a totes aquestes i altres activitats. 

Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *