Parlem de nous projectes a la XXVI Assemblea General de l’ACCC

 

  • Jordi Balaguer serà el nou tresorer de l’associació
  • Biocat passa a ser entitat col·laboradora
  • Més de 40 sòcies s’han apuntat a la convocatòria per la creació del grup de dones divulgadores i comunicadores científiques de l’ACCC

L’assemblea va començar a les 18.30 amb la salutació de Raül Toran, president de l’ACCC, i Rubén Permuy, vicepresident, als socis i sòcies presents. Van explicar que l’assemblea se celebrava a Vil·la Urània, ja que l’ACCC forma part de la Federació d’entitats gestores d’aquest nou centre cívic. Actualment serveix com seu social de l’associació, s’hi celebren les reunions de la junta i l’assemblea general. Raül Toran va explicar que el centre és un espai molt interessant per tenir-lo en compte, ja que s’hi poden desenvolupar activitats de divulgació científica.

 

 

Resum de les activitats de 2018

 

Raül Toran va començar destacant la bona relació de l’ACCC amb altres entitats amigues, com l’Asociación Nacional de Informadores de la Salud (ANIS), o l’Asociación Española de Comunicación Científica (AECC), a través de les quals els nostres socis es beneficien de descomptes especials per assistir a esdeveniments com el Congreso ANIS, Ciencia en Redes, Cerebro Boca o les Jornadas de Divulgación Innovadora de Zaragoza. També va incidir en el fet que ser soci de l’ACCC implica ser-lo de la World Federation of Science Journalism (WFSJ) i de la European Union of Science Journalists’ Associations (EUSJA), la qual cosa els permet accedir a beques per assistir a esdeveniments com l’ESOF, l’European Health Forum Gastein, la Falling Walls Conference o el Lindau Nobel Laureate Meeting. Des de l’ACCC, intentem traslladar sempre les ofertes de beques i de feina als nostres socis. A més, des de l’any 2018, els membres de l’ACCC que vulguin cursar el Màster Comunicació Científica, Mèdica i Ambiental de la Universitat Pompeu Fabra – Barcelona School of Management o el Postgrau de Comunicació Científica de la Universitat de Vic gaudeixen d’un 10% de descompte en la matrícula.

Rubén Permuy va recalcar que els canals de comunicació de l’ACCC estan a disposició dels socis. Si algun d’ells així ho desitja, pot presentar els seus projectes o articles com a “Post del Soci” al web de l’associació, i se’n farà difusió a través de les xarxes socials i butlletins de l’entitat. Des de l’any 2018, enviem mensualment un butlletí digital anomenat “Els papers de l’ACCC”, en el qual s’inclouen les notícies de l’associació, ofertes de feina i beques i els posts dels socis, entre d’altres possibles continguts. Entre aquests, el vicepresident destaca el post de Sant Jordi, que consisteixen en presentacions de llibres dels socis, i els posts sobre el cicle “Any Feynman”.

Entre els comunicats de l’ACCC, Raül Toran ens parla de les mostres de condol davant la mort de Jorge Wagensberg, soci d’honor de l’ACCC i director del projecte de museu Hermitage a Barcelona; la carta contra la pseudociència a la Fira de la Terra i el suport a la vaga feminista. Sobre aquest últim comunicat, el president aclareix que l’ACCC no va dur a terme la mateixa acció que l’AECC de deixar de donar suport a esdeveniments amb menys d’un 40% de dones ponents, sinó que va acordar difondre eines per afavorir que la paritat de gènere entre els ponents als actes.

Pel que fa als Esmorzars de Ciència, el president va parlar dels dos que se’n van fer al 2018 i va explicar que la cessió d’aquests esmorzars es va deure a que el principal encarregat de cobrir-los mediàticament d’El Punt-Avui no va poder continuar fent-ho. Es va intentar canviar el format per tal de realitzar programes de televisió, però no es va aconseguir suficient finançament.

El president explica que l’any passat l’ACCC va passar a formar part del Comitè Científic d’Activitats Divulgatives que assessora al Centre Cívic Vil·la Urània. Això ens permet disposar d’un espai per reunir-nos i els socis poden proposar activitats per dur-les-hi a terme. També va esmenar altres activitats com l’assistència a l’assemblea anual de l’EUSJA per part de la nostra vocal de relacions internacionals, Valentina Raffio, la participació en Pint of Science, el Festival de la Ciència de l’Ajuntament de Barcelona, l’organització de la 1a Trobada de Socis de l’ACCC, la col·laboració amb La Biothèque, BCNSpiracy i les Jornades de Santa Llúcia a l’IEC, que ja s’han convertit en un clàssic. L’any passat també va destacar la Nit Europea de la Recerca, que per primer any es realitzava a Catalunya de forma coordinada i l’ACCC va ajudar en la difusió d’activitats i l’organització dels microdiàlegs a CosmoCaixa amb la col·laboració d’ISGlobal. L’ACCC també participa en la Setmana de la Ciència ajudant a escollir temàtiques destacades, com van ser les figures de Pompeu Fabra i Richard Feynman l’any passat.

Entre les iniciatives de l’ACCC, seguim treballant en X(p)rimenta, concurs de vídeos de ciència fets a escoles impulsat per l’ACCC i la FCRI, i Inspiraciència, que l’any passat, aquest últim, va afegir una categoria especialitzada en Feynman. A més, l’any passat vam aconseguir que s’aprovés, amb el suport de l’ex-presidenta Mercè Piqueras, posar una placa en homenatge a Joan Oró al carrer on hi va viure, a la Travessera de les Corts de Barcelona. L’any passat l’ACCC també va passar a fer-se càrrec de l’agenda d’activitats Buscaciència, idea  i projecte original del soci Octavi Planells.

Entre les iniciatives, Raül Toran va destacar un dels nostres projectes estrella, Illustraciencia, que ara es coordina des del Museo Nacional de Ciencias Naturales (MNCN-CSIC) i s’executa a través de l’ACCC. L’any passat, a més, va organitzar la 1a Trobada d’Il·lustradors Científics i de Natura. Espai Nano, el grup de divulgació de nanociència i nanotecnologia de l’ACCC, va fer també una gran feina amb l’Any Feynman i el projecte Montbau, Punt Científic.

L’any passat també es va crear el grup de divulgació i comunicació d’oceanografia i medi ambient de l’ACCC.

Informe de Presidència

Raül Toran comença l’informe de presidència parlant sobre diverses iniciatives que es duran a terme al llarg del 2019 o en vistes al 2020.

El nou grup de divulgació d’oceanografia i medi ambient treballarà per tal d’organitzar una sèrie d’activitats entorn de l’any Margalef, en honor al centenari del seu naixement. 

Posarem en marxa un grup de treball de dones divulgadores i comunicadores científiques. Ja s’ha fet la convocatòria per tal de crear-lo i ha estat la més exitosa de la història de l’ACCC, amb 40 sòcies interessades en participar-hi. També estem posant en marxa un grup de treball de divulgació d’enginyeria i tecnologia per iniciativa del soci Gerard Estanyol, i s’afegiran també com a nou grup els membres de l’organització de Pint of Science.

D’altra banda, el president comenta que CosmoCaixa s’unirà al projecte Illustraciencia com a entitat col·laboradora, junt la FECYT. També, des de l’ACCC, s’organitzarà un esdeveniment satèl·lit entorn al Congrés Mundial de Periodisme Científic de Laussane, pel qual s’ha posat en contacte amb l’associació el Consolat de Suïssa a Barcelona. Proposem parlar de fake news o pseudociències. L’AECC també organitzarà un esdeveniment satèl·lit a Madrid.

Raül Toran ens va informar també que l’ACCC participaria en la presentació de tres projectes SwafS, un sobre periodisme científic juntament amb la Universitat Pompeu Fabra, i altres dos sobre nanociència i educació amb REVOLVE, a través del grup Espai Nano.

Pel que fa a les entitats col·laboradores, aquest any ja no comptarem amb FNOB i Novartis, però se’ns ha afegit Biocat.

D’altra banda, el president ens va informar que hi hauria un canvi en la junta degut a la impossibilitat de seguir de la tresorera. A partir d’ara, el nou tresorer serà Jordi Balaguer, en comptes de Mònica Vilalta. La proposta va ser acceptada unànimement pels presents.

Precs i preguntes

La sòcia Mercè Piqueres pregunta si col·laborarem amb l’Asociación de  Comunicación Científica e Tecnolóxica de Galícia. Rubén Permuy respon que estem en contacte i coincidim en actes referencials com el Campus Gutenberg de la UPC però de moment són una associació jove centrada en l’activitat a Galícia.

Mercè Piqueres també proposa fer l’assemblea general de l’EUSJA a Catalunya. Es podria fer a través de Biocat, de manera que els centres que en formin part atorguin beques per l’estada i les dietes dels periodistes externs. També es podria proposar fer un ComCiRed a Barcelona l’any que ve, ja que l’ACCC farà 30 anys.

Rubén Permuy va parlar de la necessitat de realitzar campanyes per captar socis i entitats col·laboradores.

Mercè Piqueres proposa a l’ACCC que en la propera Setmana de la Ciència es proposi com a un dels temes principals l’any de les llengües indígenes, i que també es podria parlar de la dècada de l’agricultura.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *