Inspiraciència 2018 ja té guanyadors

El jurat ha concedit vuit primers premis i d’altres finalistes, en les categories adult i juvenil dels quatre idiomes (castellà, català, gallec i euskera), i dos Accèssits Feynman coordinats per l’ACCC

Un any més, Inspiraciència lliura els premis als guanyadors de cada idioma i categoria en un acte obert al públic, que aquest cop ha tingut lloc al Museu Casa de la Ciència de Sevilla.

Font: dicat.csic.es

 

 

Foto de família amb els guanyadors de l’edició d’enguany (imatge: Bruno Sester /CSIC).

 

El jurat ha concedit vuit primers premis i d’altres finalistes, en les categories adult i juvenil dels quatre idiomes (castellà, català, gallec i euskera), i dos Accèssits Feynman, convocats aquest any en el marc de la commemoració dels 100 anys del naixement del físic i coordinats pel grup de divulgació de nanociències Espai Nano de l’Associació Catalana de Comunicació Científica. A aquests se sumen els dos premis del públic, concedits per votació popular a través del web.

 

En Euskera, el primer premi en la categoria adult ha estat pel relat “Hitzak”, d’Angel Gallo Fernández, que convida de forma original a pensar sobre la dimensió de la realitat, el coneixement i la religió; en la categoria jove, el premi ha estat per a Arkaitz Saez de Vicuña, pel relat “Nanuk”, sobre la inexorable transformació del món pel canvi climàtic a través dels ulls d’un nen.

 

En gallec, el primer premi en la categoria adult ha estat pel relat “Por un puñado de SNPs”, d’Adrián Casanova Chiclana, sobre les vicissituds d’un professor de genètica que rep la visita de la guàrdia civil; i en la categoria jove, per al relat “Sempre no meu corazón, Ada”, de Julia Nieto Mantiñán, una carta entre dos eminents figures del segle XIX.

 

En català, el primer premi en la categoria adult ha estat per “La vida”, de Jordi Carbonell Parrot, una variació sobre la memòria en el camp de la ciència ficció; i el primer premi en categoria jove ha estat per a “Artificial Intelligence”, de Paula Yarza Romero,  que especula amb els girs inesperats que podrien donar-se si es fes servir la Intel·ligència Artificial com a servei de suport emocional.

 

Un moment de l’actuació de la companyia La Via, en l’acte d’entrega de premis (imatge: Bruno Sester/CSIC).

 

En castellà, el primer premi en categoria adult, ha estat per a “Razón y conciencia”, de Vicente Luis Jiménez Ontiveros, una reflexió sobre l’emoció i la intel•ligència artificial; el primer premi en categoria Jove ha estat per a “Lemniscata”, de Pablo Estévez Gutiérrez, una història dels viatges en el temps i les seves paradoxes.

 

El Accèssit Feynman en la categoria adult ha estat per al relat en català “Fermí coneix Feynman”, de Marc Riera Domínguez, divertida història de les partícules elementals amb lliçó de física inclosa. En la categoria juvenil, l’Accèssit Feynman ha estat per a “Amor de plasma”, de Marc Rodríguez Portet, una reflexió amb tints romàntics sobre aquest estat de la matèria.

 

El premi del públic en categoria adult ha estat pel relat “12 de agosto” d’Alba de la Vara Fernández; i en categoria jove per “Gota, la molécula de agua”, de Luis Cuesta Domingo.

 

Inspiraciència està impulsat per la Delegació del CSIC a Catalunya amb la col·laboració de nombroses persones i entitats. Compta amb el suport de la Vicepresidència Adjunta de Cultura Científica del CSIC, de les delegacions del CSIC a Andalusia, Aragó, Galícia, Illes Balears, Madrid i València, i instituts de Catalunya, Euskadi, Extremadura, Galícia, Madrid i Illes Canàries.

 

Acte d’entrega de guardons, a la Casa de la Ciencia de Sevilla (imatge: Bruno Sester/CSIC)

 

El projecte compta amb el finançament de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) i la col·laboració especial de nombroses entitats culturals i científiques: Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès, Escuela de Escritores, Asociación de Escritoras e Escritores en Lingua Galega, Editorial Galaxia, Euskal Etxea. Centre Cultural Barcelona, Elhuyar Fundazioa, Idazten. Idazle Eskola, Mètode. Revista de Difusió de la Investigació de la Universitat de València, Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, Investigación y Ciencia, Associació Catalana de Comunicació Científica, Biblioteques de Barcelona, Residència d’Investigadors (CSIC-Generalitat de Catalunya) y Museo Casa de la Ciencia-CSIC de Sevilla.

 

Tots els relats es poden llegir a la web http://inspiraciencia.es

 

Llista completa de guardonats i finalistes

 

Premi institucional

 

Euskera-Adult

Primer premi: “Hitzak”, de Ángel Gallo Fernández.

Finalista: “Dardarka” d’Aitziber Etxeberria Garro.

 

Euskera-Jove

Primer premi: “Nanuk”, de Arkaitz Saez de Vicuña,

Finalista: “Amona, Sakelako Telefonoa eta método zientifikoa”, de Urko Salgado Herrera.

 

Gallec-Adult

Primer premi: “Por un puñazo de SNPs” de Adrián Casanova Chiclana,

Finalista: “Vida”, de Javier García Bello.

 

Gallec-Jove

Primer premio: “Sempre no meu corazón, Ada”, de Julia Nieto Mantiñán,

Finalista: “Información”, de Rodrigo Justo Fernández.

 

Català-Adult

Primer premio: “La vida”, de Jordi Carbonell Parrot

Finalista: “Carme 3.0”, de Sergi Sampere.

 

Català –Jove

Primer premi: “Artificial Intelligence”, de Paula Yarza Romero

Finalista: “La primera llàgrima”, de Alba Miró Lafont.

 

Castellà-Adult

Primer premi: “Razón y conciencia”,  de Vicente Luis Jiménez Ontiveros

Finalista: “Triángulo amoroso”, de Elena Olivella.

 

Castellà-Jove

Primer premi: “Lemniscata”, de Pablo Estévez Gutiérrez,

Finalista: “La brevedad de un instante”, de Ana Campillo González.


Accésit Feynamn

 

Categoria Adult: “Fermí coneix Feynman”, de Marc Riera Domínguez.

Categoria Jove, “Amor de plasma”, de Marc Rodríguez Portet,

 

Premi del públic

 

Categoria Adult: “12 de agosto”, de Alba de la Vara Fernández.

Categoria Jove, “Gota, la molécula de agua”, de Luis Cuesta Domingo.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *