Neixen nous projectes i col·laboracions a la I Trobada de socis i sòcies ACCC

  • El 14 de juny es va celebrar la I trobada de socis i sòcies ACCC: comunicant la ciència
  • Els participants van presentar els seus projectes personals a la resta de socis i les seves idees i suggerències per incrementar les sinèrgies entre els associats i desenvolupar projectes conjunts

Amb l’objectiu de donar visibilitat als membres, fomentar el networking i construir noves col·laboracions, l’Associació Catalana de Comunicació Científica va celebrar la seva primera trobada de socis i sòcies a les instal·lacions del Centre Cívic Vil·la Urània. La jornada es va dividir en tres seccions principals: la presentació dels projectes dels associats, la dinàmica participativa i la sessió de networking.

Entre les presentacions trobem varietat de temes i destaquem que en molts d’ells es parla de la relació entre la ciència i altres disciplines com l’art, la literatura i el còmic. També es fa èmfasi en les activitats adreçades als joves i en la divulgació de la tecnologia:

 

Els obstacles de la divulgació biomèdica 

Claudia Diviu ens va presentar les conclusions del seu treball de fi de màster. Ens va parlar de quins obstacles té la divulgació biomèdica a Catalunya des del punt de vista dels professionals i com podrien ser superats. 


KIM, 10 anys promocionant la innovació

Mar Fernández ens va explicar quins són els objectius de la fundació KIM tot centrant-se en com aquesta entitat promociona la innovació mitjançant esdeveniments, publicacions i cursos de formació. La trobada de socis va ser una bona oportunitat per cercar complicitats entre els membres de l’Associació i crear nous projectes que prenguin la comunicació de la ciència i la tecnologia com a eix central. 


SemCed 2018: Seminaris de ciència entre disciplines

Al llarg del 2018, l’associació de comunicació científica Piratas de la Ciencia, ha coordinat la tercera edició dels Seminaris de Ciència entre Disciplines. Eva Alloza va explicar que aquests seminaris funcionen com tallers on informar i treballar diverses temàtiques científiques, com la medicina forense, l’ecologia, l’astrobiologia i la genètica, sempre complementats amb una perspectiva històrica, artística o filosòfica.

 

Club de lectura de ciència

Bibiana Bonmatí ens va parlar del primer club de lectura de ciència que va engegar ara fa tretze anys, del seu funcionament, dels llibres que llegeixen i dels perfils dels seus participants. 

 

 

Tertúlies de Literatura Científica (TLC) UVic-UCC

El projecte de les Tertúlies de Literatura Científica (TLC) és una proposta d’innovació docent dirigida a estudiants d’ensenyament secundari, batxillerat, cicles formatius i estudiants universitaris organitzat a la Facultat de Ciències i Tecnologia de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC). La principal finalitat del projecte, coordinat per Julita Oliveras, és promoure que els joves llegeixin llibres de divulgació científica d’una temàtica particular i que a partir de lectures amenes i reflexives i les conferències impartides per científics divulgadors es despertin vocacions científiques. (Material adjunt).

 

Qui va inventar…? 

Qui va inventar el telescopi? Galileu? Lippershey? Hubble? O tots una mica? Bernat Romaní ens presenta un projecte de novel·les juvenils on uns viatgers del temps visiten els personatges que han participat en cada invent, tot trencant la dicotomia invent-inventor. El soci de l’ACCC cerca experts en història de la ciència i la tecnologia que vulguin col·laborar amb ell. 

 

Forges i la ciència

Gregori Valencia ens va comunicar la seva intenció de muntar una exposició itinerant a nivell de l’Estat Espanyol sobre les vinyetes de Forges que fan referència a la ciència a Espanya. Els impulsors d’aquesta idea són Fernando del Blanco, documentalista del Centre d’Investigació i Desenvolupament (CID-CSIC) i el propi soci de l’ACCC Gregori Valencia, investigador de l’Institut de Química Avançada de Catalunya (IQAC-CSIC).   

 

Fent atractiva la ciència de materials 

Des dels gabinets de comunicació dels centres de recerca en ciència de materials es busca fer més atractives les notícies perquè arribin a més mitjans i més gent. Com podem aconseguir-ho? Quins temes interessen més a la societat i als periodistes? No sempre és fàcil arribar a la població, i més ara, amb el bombardeig constant de notícies a què estem exposats. Anna May busca respostes i reflexions a aquestes preguntes.

 

Espai NANO: Grup de comunicació i divulgació de la nanotecnología

Sarah Moreira ens va presentar els objectius, funcionament i activitats organitzades pel grup de comunicació i divulgació científica de l’ACCC EspaiNANO. 

 

Tallers tecnològics per joves

Joan Muñoz ens va parlar sobre el taller de paisatges antics del Museu Arqueològic de Catalunya (MAC), que dóna eines per comprendre com els arqueòlegs descriuen els paisatges associats a jaciments arqueològics a través del pol·len.

 

Associació Catalana de Comunicació Científica i…Tecnològica? 

Gerard Estanyol va fer èmfasi en la necessitat de reconèixer i parlar més sobre els temes tecnològics i sobre l’enginyeria a l’actualitat a través de l’ACCC.


Una mirada botànica a l’antic Egipte

A través de la il·lustració científica, Maravillas Boccio va donar a conèixer l’antic Egipte, on la botànica té una gran presència.

 

 

Durant la dinàmica participativa, els socis i sòcies van tenir l’oportunitat de fer preguntes als ponents en petits grups per tal de conèixer més a fons els seus projectes i buscar noves sinergies. A més, tots els presents van proposar millores per als nous projectes que l’ACCC està preparant, com la Jornada dedicada al famós museògraf Jorge Wagensberg o el nou enfocament de l’agenda d’activitats Buscaciència. Fins i tot es va parlar de la possibilitat que alguns socis s’uneixin per crear un grup de divulgació de tecnologia i enginyeria sota el paraigües de l’Associació.

 

Finalment, ja a la terrassa de Vil·la Urània, tant l’organització de l’esdeveniment com els socis i sòcies es van poder relaxar i conversa més informalment sobre les possibilitats de col·laboració i les idees desenvolupades durant la jornada. Des de l’ACCC donem les gràcies a tots els participants i esperem que aquest acte es repeteixi en el futur donat l’èxit d’aquesta primera edició.

 

 

Podeu trobar més fotografies de l’esdeveniment al nostre àlbum de Facebook I Trobada de socis i sòcies ACCC – Comunicant la ciència.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *