La química dels llibres o els llibres de la química

Sant Jordi, post del soci: Claudi Mans

En els darrers anys, he publicat tres llibres divulgatius sobre química. Encara que de vegades ens oblidem, aquest camp de la ciència es troba present en els afers més quotidians…

2016. “La Química de cada dia. Com la química ens ajuda a comprendre la cuina i moltes altres coses”.

Edicions de la Universitat de Barcelona. Col·lecció Catàlisi. 266 pàg. En català.

 

Recull de 20 articles independents sobre temes de química quotidiana de variada temàtica. De la contracoberta: “Els additius alimentaris comporten un risc per a la salut? El cafè, com més intens més cafeïna conté? Quins són els perills del microones? Les ecoboles, renten o no? Si podem obrir una ampolla de cava, per què no convé destapar una olla de pressió? Què són les antibombolles? Valen la pena, els cotxes híbrids? Es pot deconstruir una pintura de Miró? La química té respostes per a totes aquestes preguntes i moltes més”

 

2017 “100 preguntes de Química quotidiana”

Cossetània Edicions. 203 pàg. En català.

 

En la línia d’altres llibres d’aquesta mateixa col·lecció, hi ha cent preguntes amb les seves respostes sobre diferents aspectes de la química a les nostres vides. De la contracoberta: “En aquest llibre trobareu cent respostes sobre química, productes i processos químics de cada dia, procurant distingir especialment la terminologia quotidiana de la científica. Moltes preguntes són dedicades a la possible toxicitat de substàncies d’ús general, o a qüestionar les afirmacions publicitàries d’aliments, cosmètics o detergents. Es toquen també temes d’energies renovables o seguretat química, alimentària i cívica. Així, trobareu preguntes, per exemple, sobre l’aigua oxigenada, sobre l’additiu més perillós, sobre l’existència de productes sense química o sobre què és el biodièsel. Un total de 100 preguntes que donen un panorama complet de la química en les nostres vides”.

 

2018. “Química en la cocina. Una inmersión rápida”.

Tibidabo Editorial. 172 pàg. En castellà.

 

De la presentació: “En la Síntesis de la Cocina de elBulli se leía: “La información que suministra un plato se disfruta a través de los sentidos; también se disfruta y se racionaliza con la reflexión”.

 

En los últimos años han entrado con fuerza nuevos productos, nuevas técnicas y nuevos estilos de cocina. Y, a su vez, ha crecido el interés por la relación entre nutrición, la salud y la gastronomía. Las ciencias – biología, física y química- son las herramientas para la comprensión del conjunto. La química, en particular, describe qué sustancias son las responsables del color, del olor y del sabor, y por qué cambian en las cocciones. Por otra parte,  las estructuras químicas y biológicas de células y tejidos animales y vegetales explican las texturas y sus cambios en la cocina. En el presente libro se tratan todos estos aspectos con un lenguaje cotidiano y comprensible, pero técnicamente riguroso y con gran aporte de información. Con todo ello el lector podrá saber qué hay en sus alimentos antes y después de cocinarlos, y ello redundará en una mayor satisfacción intelectual, añadida a la sensorial.”

 

 

Enllaços d’interès

Blog Alícies: https://alicies.wordpress.comBlog ciència i temes generals en català: https://cmans.wordpress.comBlog ciencia Scilog en español: http://www.investigacionyciencia.es/blogs/fisica-y-quimica/24/posts

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *