Lliurament del X Premi Joan Oró de divulgació científica

El proper dia 15 de desembre tindrà lloc, al Museu Agbar de les Aigües, el lliurament del X Premi Joan Oró a la divulgació de la recerca científica

L‘Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC) en col·laboració amb AGBAR organitza, el proper dia 15 a les 19h,a l’Auditori Àgora del Museu de les Aigües (Cornellà de Llobregat) l’acte de lliurament del X Premi Joan Oró a la divulgació de la recerca científica. En l’acte, presidit per Cristina Ribas, presidenta de l’ACCC, hi intervindrà Narcís Prat, catedràtic d’Ecologia de la Universitat de Barcelona i expert en gestió de l’aigua.

L’Associació Catalana de Comunicació Científica amb aquest premi, que enguany arriba a la desena edició, ha comptat amb el patrocini d’AGBAR. Així, el X Premi Joan Oró consta de dos premis de 1.500€; elJoan Oró ACCC per a qualsevol temàtica científica i el Joan Oró AGBAR, destinat a la innovació en la gestió de l’aigua. 

Joan Oró (1923-2004) fou un bioquímic català conegut pel seu paper crucial en els experiments que van portar a conèixer l’origen de la vida a la Terra. Des de la seva càtedra de a la Universitat de Houston, als Estats Units, va transmetre la passió pel coneixement a milers d’estudiants. Va assessorar la NASA i va ser  membre de la Junta Espacial de l’Acadèmia Nacional de Ciències, que assessora el Govern dels EUA sobre els projectes d’exploració espacials.

Des de l’any 2004 l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC) convoca un premi de divulgació de la ciència en el seu honor perquè, a banda de científic, Oró era un gran divulgador, sempre disposat a posar en llenguatge comprensible la recerca que feia.

L’Associació Catalana de Comunicació Científica té com a finalitat explicar de forma assequible aquests temes al públic general i promoure la presència de la ciència en els mitjans de comunicació. L’ACCC estimula també la formació creuada: que els periodistes aprenguin ciència, per un costat, i que, al seu torn, els científics millorin les seves capacitats de comunicació. Amb aquest esperit convoca el Premi Joan Oró l’objectiu del qual és incentivar en els joves investigadors i periodistes la voluntat de formar equips conjunts equip comunicar el contingut i el valor de la recerca.

 BASES DE LA CONVOCATÒRIA DEL X PREMI JOAN ORÓ A LA DIVULGACIÓ DE LA RECERCA CIENTÍFICA

1.       L’objectiu d’aquesta iniciativa és incentivar als i les joves investigadors i als/les joves comunicadors perquè formin equip amb l’objectiu de difondre i reflectir en un treball de caire divulgatiu l’experiència o el coneixement de l’investigador participant.

2.       L’equip estarà format com a mínim per un investigador i un comunicador, ambdós menors de 35 anys.

3.       L’investigador pot treballar en qualsevol camp de la ciència o de la tècnica. El comunicador pot ser estudiant, llicenciat o professional en exercici de periodisme, cinema, comunicació audiovisual o periodisme.

4.       L’obra ha de ser inèdita i apta per a publicacions impreses, o per a mitjans audiovisuals o interactius. En qualsevol cas hi ha llibertat d’estil.

5.       En la modalitat escrita el text pot tenir la forma d’article, entrevista, reportatge o informe. Cal incloure-hi com a mínim una il·lustració, esquema, infografia o fotografia per millorar-ne la comprensió.

6.       Els treballs destinats a emissores de ràdio, o de TV, o pàgines web, poden tenir o combinar els formats d’entrevista, reportatge, documental, informe, infografia, interactiu o recursos de qualsevol tipus que ajudin a divulgar la recerca del participant.

7.       S’atorgaran 2 premis de 1.500 € en qualsevol modalitat (text i multimèdia) als equips que presentin les millors obres segons els objectius de la divulgació científica que promou l’ACCC. Un dels premis, Joan Oró ACCC, serà per a qualsevol temàtica científica mentre que l’altre, Joan Oró AGBAR, estarà destinat als qui es dediquin a la recerca o la innovació en la gestió de l’aigua.

8.       Els guanyadors mantindran la propietat intel·lectual a tots els efectes de les seves obres, però cediran a l’ACCC els drets de reproducció gratuïta per temps indefinit en els mitjans de l’ACCC i dels patrocinadors, sempre a efectes divulgatius o informatius i mai publicitaris ni lligats a cap producte comercial.

9.   Les obres presentades podran tractar qualsevol camp de la ciència o de la tecnologia.

10. S’admetrà la participació de joves científics i periodistes de qualsevol nacionalitat o residèencia, amb la condició que la llengua vehicular a les obres presentades sigui el català.

11.   El límit d’edat dels participants serà com a màxim de 35 anys en la data del termini de presentació d’originals.

12.   Els investigadors que optin a aquests premis han d’estar treballant, o haver treballat en l’àmbit que exposin en la seva obra.

13.   Les obres – incloses les il·lustracions, fotografies o recursos- han de ser originals dels autors, inèdites -és a dir, no publicades ni compromeses editorialment- i aniran acompanyades amb la documentació adequada per acreditar l’autoria i garantir la veracitat del seu contingut.

14.   L’original haurà de contenir entre 3.000 i 6.000 caràcters (espais en blanc inclosos) en el cas de la modalitat escrita i una durada        d’entre 2 i 7 minuts a l’àudiovisual o radiofònica.

15.   Caldrà adjuntar una breu presentació dels autors/es d’entre 400 i 500 caràcters (espais en blanc inclosos).

16.   El jurat tindrà en consideració l’habilitat de l’equip per explicar el treball de recerca de manera divulgativa i amena, l’atractiu periodístic de l’obra, la correcció en l’ús del llenguatge, l’interès del tema d’investigació i la solidesa científica de l’exposició.

17.   El jurat estarà format per cinc membre,s més un secretari sense vot. Les deliberacions del jurat seran secretes i el seu veredicte,             inapel·lable.

18.   El termini de presentació d’originals conclourà el 5 de desembre de 2016.

19.   Les obres es lliuraran, per correu electrònic, a l’adreça: secretaria-tecnica@accc.cat L’ACCC confirmarà a cada autor, també per correu electrònic, la rebuda del seu original.