«Il·lustraFuturs», il·lustracions per imaginar la Terra del futur

El premi impulsat per l’ACCC i l’Obra Social “la Caixa” publica les obres guanyadores

És possible conèixer com seran les ciutats, l’entorn, la natura, la societat i la tecnologia a la fi d’aquest segle? Aquesta era la pregunta que han tractat de respondre a través d’il·lustracions els participants del Premi Internacional d’Il·lustració sobre les Grans Tendències del Futur. La segona edició d’Il·lustraFuturs, iniciativa organitzada per l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC) -a través d’Il·lustraciència– i l’Obra Social “la Caixa”, ha finalitzat amb 105 obres presentades a concurs que s’han difós per les xarxes socials i que es poden consultar al perfil de Pinterest o al blog de la iniciativa.

Avui s’ha anunciat el resultat de les deliberacions del jurat d’un certamen al qual s’han presentat propostes d’una vintena de països de tot el món. Tot i que la meitat de les il·lustracions rebudes són d’artistes espanyols, entre els països participants també destaquen Colòmbia, amb 11 propostes, Mèxic, amb 10 propostes, i Regne Unit, amb 5 propostes. Argentina, Cuba, Estats Units, Rússia o Xile són alguns dels països des dels quals també s’han presentat obres a concurs.

 

 

Cibercafé, de Juan Samu (Espanya), una de les tres obres guanyadores de la segona edició d’Il·lustraFuturs

 

«En moltes de les propostes d’aquesta nova edició es destaca la presència de diferents personatges, humans o no, la qual cosa dóna una visió humanitzada del futur», explica Miquel Baidal, coordinador de la iniciativa. Igualment, la tecnologia continua estant present en moltes propostes i trobem museus del futur on es veuran holografies d’animals extints a mitjans o finals de segle, ciutats amb enormes gratacels, ciutats submergides amb vehicles submarins moderns. En les propostes enviades es mostren tant ciutats utòpiques (amb nous mitjans de transports, vehicles voladors i la presència de formes d’energia més neta) com ciutats distòpiques, on les aquestes s’han hagut de soterrar en la sorra o submergir-se perquè s’han desfet els gels permanents.

 

Ese mundo extraño, d’Alejandro Olmedo Nieto (Espanya), una altra de les tres obres guanyadores on es veu, segons l’autor, el pare d’uns nens intentant explicar-los què és el que veuen en el cel: avions supersònics i estacions espacials que contrasten amb el món de pobresa en què viuen

 

El jurat -format pels guanyadors de la primera edició, així com per altres professionals de la il·lustració, del disseny, l’arquitectura i la comunicació científica- ha seleccionat un total de quinze il·lustracions que es mostraran a CosmoCaixa Barcelona a principis d’octubre i fins a finals de gener a l’exposició Experiment 2100. Què ens espera a la Terra del futur? organitzada per l’Àrea de Ciència i Medi Ambient de l’Obra Social “la Caixa” sobre les grans tendències del futur.

 

 

Vive el futuro, d’Andrés Domínguez Rigo (Espanya), la 3a de les obres premiades, mostra una Barcelona del futur

 

Els autors de les tres obres guanyadores del premi Il·lustraFuturs rebran una tauleta gràfica Wacom Citiq 13″. El lliurament dels guardons serà el vinent 4 d’octubre a les 10.00 a Cosmocaixa. A més, els tres guanyadors i els finalistes podran assistir a una classe magistral amb professors de l’Escola Joso a CosmoCaixa de Barcelona el 10 d’octubre.

 

El jurat ha acordat que les tres obres guanyadores siguin les següents:

 • Cibercafé, de Juan Samu. Espanya.
 • Ese mundo extraño, d’Alejandro Olmedo Nieto. Espanya.
 • Vive el futuro, d’Andrés Domínguez Rigo. Espanya.

També s’han seleccionat com a finalistes les dotze obres següents, que formaran part de la mateixa exposició que tindrà lloc al CosmoCaixa de Barcelona juntament amb les tres il·lustracions guanyadores:

 • 2115, de Marcos Navarro Fernández. Espanya.
 • Anti-gravity city, de Robin Florie. Països Baixos.
 • Arena, d’Adrián Rodríguez Álvarez. Espanya.
 • Breakdown, d’Alexey Shirokikh. Rússia.
 • Escape, de Christian Hecker. Alemanya.
 • Frágiles, d’Eduardo Manuel Gea Martínez. Espanya.
 • Futuro, de Juan Carlos Carrasco Torrecilla. Espanya.
 • La Habitación, de Roger Font Micás. Espanya.
 • Retrato en Europa, de David Rodriguez Beltran. Colòmbia.
 • Underwater Future Noir, de Luis Peres. Portugal.
 • Visita al museo, d’Elena Carrillo Segura. Espanya.
 • White Castle, de Yuri Shwedoff. Rússia.

Aquesta iniciativa ha volgut apropar com podria ser el futur a través de dibuixos que professionals i aficionats de la il·lustració han volgut fer arribar per compartir la seva visió sobre les ciutats i societats de finals del segle XXI.

 

Més informació al web de la iniciativa: www.illustrafuturs.info.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *