Assemblea General de l’EUSJA

L’associació europea compta amb nova presidenta

M. Piqueras (ACCC). El 29 de març va tenir lloc a Viena l’Assemblea general de l’European Union of Science Journalists’ Associations (EUSJA), de la qual l’ACCC és membre. S’hi van celebrar eleccions per a la renovació de tres càrrecs de la Junta, amb dos candidats per a cada càrrec i van resultar elegits: Satu Lipponen, de Finlàndia, com a presidenta; Viola Egikova, de Rússia, com a vicepresidenta, i Wolfgang Goede, d’Alemanya, com a secretari honorari. La nova Junta va renovar el nomenament de Menelaos Sotiru, de Grècia, com a membre cooptat. Continua com a tresorer honorari Pritt Ennet, d’Estònia, que havia estat elegit el 2013, i fins al 2015 no caldrà renovar aquest càrrec. La nova presidenta, Satu Lipponen, és també presidenta de l’Associació Finesa de Periodistes i Editors Científics i el 2013 va presidir el 8è Congrés Mundial de Periodisme Científic (WCSJ).

 

Lipponen amb Egikova a la seva esquerra (foto: eusja.org)

 

En l’Assemblea General de l’EUSJA, que cada any se celebra durant el mes de març, a més de realitzar-se eleccions, si correspon, i de tractar afers burocràtics, se sol debatre sobre la professió. Un tema recurrent des de fa alguns anys és la diversificació que s’ha produït en el periodisme científic com a professió. L’EUSJA va fundar-se el 1971, i en aquella època tots els membres de les associacions que van fundar-la eren periodistes que estaven treballant en mitjans de comunicació. Tanmateix, en les últimes dècades, i per motius diversos, la professió ha canviat molt i molts socis de les entitats que integren l’EUSJA són comunicadors científics que treballen en institucions, centres de recerca o empreses de diversa índole, cosa que no sempre els permet mantenir la independència que es demana a la professió. Tanmateix, hi va haver acord que l’EUSJA ha de ser en tot moment una institució independent. Actualment participa en diversos projectes europeus, però va quedar clar que no ha de sentir-se mai sotmesa als interessos de la Comissió Europea. Tot i les diferències en aquest tema i en d’altres, el diàleg va ser constructiu i van sortir idees per a seguir debatent a través del correu-e i de les xarxes socials, a més de les sessions de treball que l’EUSJA mantindrà en el proper ESOF, que se celebrarà a Copenhagen del 21 al 26 de juny de 2014.

 

A l’Assemblea de 2014 havia estat convidada una representant de l’Associació de Periodistes Científics de Noruega (NFFJ), que havia sol·licitat el seu ingrés a l’EUSJA. L’Assemblea va aprovar la seva sol·licitud. Recordem que l’ACCC n’és membre des de 2007 i que no va poder formar-ne part fins que l’EUSJA va modificar els seus estatuts, que originalment només acceptaven una associació per cada estat.

 

L’Assemblea de l’EUSJA sol combinar-se amb visites a centres de recerca i universitats. Enguany, els participants a l’Assemblea van poder visitar l’Institut de Ciència i Tecnologia d’Àustria, nou centre que segueix el model dels Instituts Max Planck d’Alemanya o l’Institut Weizmann d’Israel; el Departament Interuniversitari d’Agrobiotecnologia, centre interdisciplinari creat per tres universitats; la Donau-Universität Krems, centre especialitzat en la formació continuada dels graduats universitaris; diversos centres de la Universitat de Viena; l’Institut de Física Atòmica i Subatòmica (Atominstitut); el Campus Vienna Biocenter, que comprèn diversos centres de recerca, i el Museu de Ciències Naturals de Viena, un dels museus de la seva especialitat més antics i grans, amb una col·lecció de més de 30 milions d’espècimens iniciada el segle xviii. L’associació austríaca (Klub der Bildungs-und Wissenschaftsjournalisten) va organitzar el programa de visites i va oferir un sopar als participants.

 

Podeu veure una crònica de l’Assemblea en el web de l’EUSJA.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *