Resum de la llista de correu

Els temes més comentats a l’abril

Un dels primers temes compartits a la llista de correu de l’ACCC que va suscitar comentaris va ser la polèmica generada entre els científics de l’estat per la denegació de sol·licituds de projectes del ministeri per un defecte de forma dels CV dels sol·licitants. La llistaire que iniciava la conversa compartia una reflexió d’un investigador sobre aquesta realitat a un blog. Un dels membres de la llista va afegir-ne que no es valorava prou el treball de camp en detriment de la publicació d’articles científics.

La llista acostuma a ser un bon espai per trobar fonts d’informació especialitzada. Durant l’abril s’hi van reclamar contactes i continguts sobre el càncer de mama i de pròstata, suggerint consultar al Vall d’Hebron Institut de Recerca o consultar babybeatles.org o costuras.org sobre la visió de dones després de patir càncer de mamà.

 

Llega la carta de la vergüenza: Así nos sacan de la ONU de la Química, aquest és el títol d’un article publicat al diari El Mundo que va ser compartit i comentat a la llista. La persona que va iniciar el fil temàtic va aclarir que la Unió Internacional de Química Pura i Aplicada (IUPAC) feia fora de la seva organització a «Espanya, Tanzània i Ucraïna i, potser, Bangladesh». Algú va aclarir-ne que «hi ha 58 membres individuals de la IUPAC espanyols, alguns dels quals catalans». Un altre participant va afegir-ne que en la revista Anales de Química de la Real Sociedad Española de Química s’indica que «Espanya deu dues anualitats […] que si no paga és probable que en la propera assemblea general d’aquesta organització […] es faci efectiva l’expulsió.»

 

Un participant de la llista va compartir-hi un article sobre els possibles efectes de la radiació electromagnètica -com ara produïda per mòbils o xarxes WIFI-, i l’evidència científica disponible. Algú altre va aportar-ne un altre centrada en les microones.

 

Arran de les recomanacions de Sant Jordi de l’ACCC es va recomanar el llibre de Pasqual Bernat 100 moments estel·lars de la ciència i també vam poder consultar els suggeriments del portal Buscaciència.

 

NOVUM, el festival de la ciència, la tecnologia i la innovació de Barcelona també va ser font de recomanacions durant l’abril.

 

La conferència impartida a la Facultat de física de la Universitat de Barcelona My experience with ‘The Big Bang Theory’ serie, a càrrec de David Saltzberg, assessor científic de la sèrie The Big Bang Theory i professor de física i astronomia a la Universitat de Califòrnia i especialista en astrofísica de partícules, ha generat força interès entre els llistaires. En vam poder saber que Saltzberg és responsable del blog thebigblogtheory.wordpress.com, on s’explica la part científica que hi ha al darrere de cada episodi de la sèrie. Els organitzacions de la conferència van comentar que properament el vídeo de l’acte estarà disponible al portal web de la Facultat de física.

 

Aquest mes, a través de la llista l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC), va comunicar que va rebre l’acreditació Severo Ochoa a l’excel·lència científica per part del govern espanyol juntament amb el valencià Institut de Física Corpuscular. També hi vam saber que la Unitat de Biologia Estructural del Centro Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) a Barcelona, l’Institut de Ciències del Cosmos (ICCUB) i el Barcelona Graduate School of Mathematics van rebre la distinció María de Maeztu per part de l’Estat.

 

De l’1 al 27 d’abril es van enviar 178 correus electrònics a la llista de correu de l’ACCC. Si encara no en formes part, informa’t al següent enllaç.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *