Resum de la llista de correu

Els temes més comentats de desembre

Un dels temes comentats al desembre ha estat la conferència de TEDx Barcelona d’educació que tindrà lloc el vinent 22 de gener. Segons qui compartia la informació, l’esdeveniment «tractarà l’impuls del futur en dones que es dediquen a la ciència i a la tecnologia i el futur de les carreres professionals en aquest àmbit.»

Ciència i inclusió social. L’iniciador d’aquest fil temàtic va comentar la seva participació, el passat 10 de desembre, en una activitat a la Universitat de Vic amb alumnes de la Unitat d’Escolarització Compartida (UEC) del centre juvenil Martí Codolar per fer lliurament de material per a l’ensenyament de les ciències al Departament de Didàctica de les Arts i les Ciències de la Facultat d’Educació, Traducció i Ciències Humanes d’aquella universitat. El llistaire va comentar que l’elaboració de material didàctic per aquest jovent de la UEC, dins del projecte “CosmoCaixa amb tots Vosaltres”, ha estat una «gran experiència per poder posar la física al servei de col·lectius socials com el dels joves de les UEC.». Les UEC són centres que fan una adaptació de l’etapa d’Ensenyament Secundari Obligatori (ESO) a aquells estudiants que, per diferents motius, no poden seguir tota la seva etapa escolar en l’institut d’origen.

 

El passat 9 de desembre, el programa Quèquicom de TV3 va emetre el documental La llum al nostre servei, que gira entorn al Premi Nobel de Física 2014, un guardó que va distingir tres investigadors japonesos per inventar una nova font de llum eficient i duradora: el LED de color blau. El membre de la llista que va compartir la informació va indicar que «més enllà de la il·luminació, la llum més versàtil és el làser, ja que permet encriptar, tallar, refredar, escalfar, diagnosticar, llegir, imprimir o moure.» Un altre llistaire va afegir que «recents estudis científics assenyalen conseqüències severes per a la salut» derivades de l’ús d’aquest tipus de llum.

 

Un membre de la llista va difondre el cicle de col·loquis de la Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica Natura i ciència al Parc: continuïtats i discontinuïtats de les ciències naturals a la Ciutadella, en el qual s’emmarca la conferència «Reconstruint el Martorell. Donants i col·leccions del primer museu públic de Barcelona al tombant del segle XX», que va tenir lloc el passat 16 de desembre a l’Institut d’Estudis Catalans.

 

Una de les consultes del mes ha estat al voltant de la concessió del Premi Nacional de Comunicació Científica al Consorci Residència d’Investigadors CSIC – Generalitat de Catalunya. Un llistaire opinava que li agradaria molt escoltar «algun expert i/o responsable del jurat d’aquests premis concedits pel Govern i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació i que expliqués els motius d’aquesta distinció.». «Personalment desconec totalment els mèrits que pugui tenir el molt lloable Consorci Residència d’Investigadors en matèria de comunicació científica», va afegir. Com a resposta, una representant del CSIC va detallar que «en els seus primers 15 anys de funcionament (1998-2013) s’han dut a terme més de 4.000 activitats amb més de 80.000 assistents i més de 6.000 ponents han participat en els actes organitzats.». Segons un altre participant, aquestes xifres confirmen un bon volum d’activitat divulgadora del Consorci.

 

Més d’un llistaire va qualificar d’interessant l’article L’Àfrica recicla i crea tecnologia, publicat al blog del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), que explica com es produeix el reciclatge i la creació de tecnologia a l’Àfrica a partir de rebuig electrònic.

Si tú me dices GEN lo dejo todo. Aquest és el títol d’un llibre escrit pels membres del grup de monologuistes de ciència The Big Van Theory, un compendi de «monòlegs científics per riure-se’n de teoremes, bacteris i altres curiositats.»

 

A data 29 de desembre, des del dia 1 d’aquest mes s’han enviat a la llista de correu de l’ACCC 152 correus electrònics. Des de l’1 de gener de 2014, han arribat a la llista 2.965 missatges.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *