Resum de la llista de correu

Els temes més comentats de novembre

Un dels debats de la llista durant el mes de novembre va sorgir al voltant del tractament periodístic poc rigorós d’una investigació científica que el mateix investigador que la va realitzar va denunciar al seu blog. Es referia a l’article va ser publicat a La Vanguardia amb el titular Aprendre paraules produeix el mateix efecte que el sexe i al diari ABC, titulat Aprender un idioma, tan gratificante como el sexo. L’investigador es va mostrar sorprès de la manera com els mitjans van tractar les seves troballes i els membres de la llista de l’ACCC van coincidir que es tracta d’un ús sensacionalista que busca cridar l’atenció del lector i van considerar inapropiada la comparativa.

El llançament del nou portal Buscaciència de l’ACCC va ser un altre dels temes comentats a la llista durant el mes de novembre. Es tracta d’una agenda cultural científica de Catalunya que recull les activitats de divulgació científica, tecnològica, ambiental i de salut que es duen a terme al territori català dirigides al gran públic, amb la finalitat d’apropar la ciència a la societat. Els participants de la llista van aplaudir la iniciativa i van expressar les seves felicitacions.

 

Durant aquest mes, una de les participants va demanar recomanació bibliogràfica a la llista sobre temes com la història de la ciència, la història de la filosofia de la ciència i la recopilació dels experiments científics més rellevants realitzats al llarg de la història sobre biologia i medicina. Altres membres li van recomanar bibliografia relacionada.

 

Com poden ajudar les xarxes socials i les aplicacions mòbils als pacients de tuberculosi i de tuberculosi multiresistent a complir el tractament va ser un altre dels articles comentats a la llista. Es tracta d’una iniciativa de l’organització FHI 360, una entitat sense ànim de lucre que impulsa accions de desenvolupament humà i dedicada a millorar la vida de manera duradora, avançant solucions integrades i dirigides localment.

 

La publicació en japonès del llibre Redes: una pequeña introducciónde Michele Catanzaro, soci de l’ACCC, va generar una sèrie de correus en què els participants de la llista el van felicitar.

 

Un altre fil de converses es va generar al voltant del Dia Internacional del Nen. A la llista es va debatre que hi hagi dies internacionals diferents per a nenes i nens i van considerar que suposa un retard pel que fa a la igualtat de gènere, encara que sí que existeixen determinats condicionants o riscos socials que justifiquen algunes diferenciacions.

 

La il·lustració científica va ser protagonista el passat 18 de novembre del programa Quèquicom de TV3 i es va voler fer partícip d’això a la llista de l’ACCC. Alguns participants van destacar el seu interès en aquest tema.

 

Un altre dels aspectes més comentats del mes va ser el reportatge sobre el cas d’Iberpotash a Sallent, emès per TVE dins de l’espai El escarabajo verde, i en el qual s’explica la gravetat de la situació des de la perspectiva mediambiental i l’actitud de l’administració pública respecte al tema. Una participant de la llista va destacar l’interès del reportatge, que va generar una sèrie de respostes fent referència al «desastre ambiental».

 

Membres de la llista van enviar els seus missatges en record de la geòloga Carmina Virgili, qui va morir el 21 de novembre. Virgili va ser la tercera dona catedràtica d’universitat a l’Estat espanyol i la primera a la Universidad de Oviedo.

 

Durant el mes de novembre, la llista de correu va rebre 251 missatges.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *