Resum de la llista de correu

Els temes més comentats a l’octubre

Un dels temes més comentats a la llista durant el mes d’octubre ha estat la consulta llançada per un dels participants en la qual preguntava si, a més de la de la Universitat de Girona, hi havia a Catalunya algun centre que tingui una Càtedra de Cultura científica. Els participants van informar que la Universitat de València i la del País Basc en tenen una però que a Catalunya no n’hi ha cap més.

Un altre dels fils més concorreguts ha estat el Premi al Millor Pla de Comunicació Externa que el Col·legi de Periodistes de Catalunya ha atorgat a Galènia, agència de comunicació especialitzada en comunicació mèdica, pel seu treball de comunicació amb l’Hospital de Sant Celoni. Els membres de la llista van felicitar Margarida Mas, sòcia de l’ACCC i directora de l’agència, per la seva tasca i pel premi.

 

Xavier Duran, soci de l’ACCC, va informar del seu canvi laboral a TV3, del programa El Medi Ambient a la secció d’informatius on, actualment, s’encarregarà de la selecció de temes de ciència. Altres membres el van felicitar i elogiar la seva tasca en el camp de la comunicació mediambiental.

 

L’emissió del documental Inversió de futur en el programa Sense ficció de TV3 va ser una de les recomanacions que va donar peu a un altre fil de converses a la llista de correu. Segons es va informar, l’emissió va ser el segon documental més vist de la temporada del programa, amb gairebé 300.000 espectadors.

 

Entre les polèmiques suscitades pel Màster d’Homeopatia de la Universitat de Barcelona, una participant de la llista va compartir l’opinió d’un bioinformàtic del Centro Nacional de Investigaciones Oncológicas (CNIO) que el denunciava. Com a resposta, un dels membres va preguntar si hi ha algun codi per regular la formació que imparteix una universitat.

Una altra de les discussions va girar entorn a l’article que Josep Pàmies va publicar en el seu blog, en el qual afirma que l’Ebola es pot curar. Diversos participants van compartir opinions sobre l’alarmisme generat per aquesta malaltia.

 

El vídeo musical protagonitzat per científics que va llançar l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona), com a campanya de micromecenatge per finançar la investigació en Alzheimer, càncer i diabetis, també va ser motiu d’enhorabona. En el moment de la redacció d’aquest resum havia superat les 800.000 reproduccions a Youtube.

 

El Consell de Política Científica, Tecnològica i d’Innovació va aprovar l’actualització del Mapa d’Infraestructures Científiques i Tècniques Singulars, tal com es va informar a la llista. A tota Espanya, el mapa agrupa 29 infraestructures de les quals 12 es troben en els territoris de llengua i cultura catalanes.

 

Un dels participants va preguntar a la llista quines són les plataformes de blogs de ciència més importants a nivell mundial escrits per investigadors. Diversos participants van destacar el fet que hi ha diversos blogs molt vàlids escrits per divulgadors i comunicadors científics.

 

També s’ha comentat a la llista aquest mes que s’havien fet públics els guardonats dels premis Prismas a la divulgació científica 2014, una convocatòria que ha premiat com el millor llibre editat a Espanya durant l’any 2013 el títol Donde el día duerme con los ojos abiertos, escrit per Toni Pou. Les felicitacions a l’autor es van succeir en diversos correus de la llista de l’ACCC.

 

A data 31, la llista de correu de l’ACCC ha rebut des de l’1 d’octubre 369 correus electrònics. Si vols donar-t’hi d’alta, consulta el següent enllaç.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *