Cristina Ribas, nova presidenta de l’ACCC

Mercè Piqueras deixa la presidència de l’associació que ocupava des del 2006

L’Associació Catalana de Comunicació Científica compta amb nova presidenta. Cristina Ribas ocupa des de la passada assemblea de l’associació el càrrec que des de feia quatre anys tenia la biòloga i divulgadora barcelonina Mercè Piqueras. Els assistents a la XVIII Assemblea General Ordinària de l’ACCC, celebrada el passat 22 de març al Col·legi de Periodistes de Catalunya, van ratificar els canvis a la junta de l’entitat. Juntament amb la nova presidenta, Raül Toran passa a ocupar la vicepresidència i Rosa Martínez, la secretaria general.

Cristina Ribas i Mercè Piqueras (Foto: ACCC)

 

Cristina Ribas passa a ser la cinquena persona -segona dona- que ocupa la presidència de l’ACCC des de la seva fundació el 1990. Anteriorment havien desenvolupat aquesta tasca Vladimir de Semir, Luis Ángel Fernández, Joaquim Elcacho i la presidenta sortint, Mercè Piqueras.

 

Segons Joaquim Elcacho, expresident de l’ACCC i membre de la junta de l’associació, “el treball de Mercè Piqueras ha estat una fortuna per aquesta associació. Durant la seva etapa, l’ACCC s’ha incorporat plenament a les dues entitats internacionals de comunicació científica (WFSJ i EUSJA), ha augmentat un 70% el nombre de socis i s’ha triplicat el nombre de persones inscrites a la llista de comunicació de l’ACCC”.

 

La nova presidenta

Cristina Ribas és una biòloga i periodista barcelonina. Professora de Periodisme a Internet i col·laboradora de l’Observatori de la Comunicació Científica (OCC) a la Universitat Pompeu Fabra, ocupava fins ara la vicepresidència de l’ACCC.

 

Entre els projectes que a nivell professional ha desenvolupat destaquen la seva tasca com a consultora del projecte C3Cat de la Generalitat de Catalunya, la de col·laboradora habitual de l’Internauta i de Tribuna del Agua a l’Exposició Internacional de Saragossa al 2008, tot coordinant el programa de divulgació i participació sobre aigua i desenvolupament sostenible dirigit al públic visitant de la mostra.

 

Ha sigut codirectora d’Einstein a la Platja, un programa de Barcelona Televisió dedicat a la ciència, la salut i el medi ambient (2001-2004), directora del Diari de Barcelona en el seu format digital (1998-2002), coordinadora del programa Millennium del Canal 33 (1996-1999), redactora en cap de la publicació Quark, Ciencia, Medicina, Comunicación y Cultura (1995-1997) i col·laboradora dels suplements de Ciència i Salut del diari La Vanguardia fins la seva desaparició el 1997.

 

Biografia de Mercè Piqueras

Mercè Piqueras es una bióloga barcelonina, dedicada a la edició científica, a la divulgació i a la traducció. Col·laboradora del Grup d’Ecogenètica Microbiana del Departament de Microbiologia de la Universitat de Barcelona. Associate Editor de la revista International Microbiology. Coordinadora científica de la futura exposició permanent del Museu de Ciències Naturals de Barcelona (inauguració prevista per aquest 2011). Presidenta de l’Associació Catalana de Comunicació Científica. Vicepresidenta de la Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica. Membre del Consell Editorial de les revistes Panacea i Treballs de la Societat Catalana de Biologia.

 

Ha estat membre del Consell Directiu de l’European Association of Science Editors (2006-2009) i vocal de Lexicografia de la Societat Catalana de Biologia (1994-2001). Coautora d’Orígenes, del big bang al tercer milenio (Antinea, 2000) i Passejades per la Barcelona científica (Publicacions Ajuntament de Barcelona, 2002; 3a ed. 2007). Autora de Cròniques de l’altra veritat (Ed. Rubes, Premi Literatura Científica 2004 de la FCRI). Ha col·laborat en l’organització de diversos congresos sobre ecologia microbiana, procariotes fotosintètics, origen de la vida, edició científica, congressos de metges i biòlegs de llengua catalana, història de la ciència, i divulgació i comunicació social de la ciència.

 

Ha traduït o revisat traduccions de llibres de text i de divulgació de microbiologia. Autora d’articles de divulgació terminològica per als socis de la Societat Catalana de Biologia, la Sociedad Española de Microbiología i l’Associació Catalana de Comunicació Científica. Autora d’articles de divulgació científica en publicacions impreses (Avui, Medi ambient, Popular Science, Omnis Cellula, etc.) i a través del seu bloc (http://lectoracorrent.blogspot.com).

 

Ha estat col·laboradora del Diccionari enciclopèdic de medicina (2a ed., Enciclopèdia Catalana, 2000). Membre del Consell Social del CIRIT de la Generalitat de Catalunya (2006-2009), del Consell Català de la Comunicació Científica (C4) i del comitè avaluador dels premis Descartes de divulgació científica de la Unió Europea (2006 i 2007), assessora de la Càtedra de Cultura Científica i Comunicació Digital, de la Universitat de Girona (2009-). Membre de la Comissió per a la Igualtat de la Dona del districte de les Corts, de Barcelona, i del Consell de les Dones de Barcelona. Medalla d’Honor 2003 de l’Ajuntament de Barcelona.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *