Resum de la llista de correu

Els temes més comentats al juliol

Durant aquest mes de juliol, un dels temes comentats a la llista de correu de l’ACCC es referia a una notícia publicada a La Vanguardia que explicava que Àlex Rodríguez, jugador de beisbol i estrella dels Yankees de Nova York, va ser suspès tota la temporada per usar «asteriodes» -en lloc d’«esteroides», quan parlaven de dopatge- per botar més fort la pilota. Tenint en compte el to d’aquesta informació, un dels membres de la llista es preguntava si realment els «asteroides» serveixen per botar més fort la pilota, comentari al qual un altre dels participants de la llista va respondre de manera sarcàstica.

Un altre fil va girar al voltant de l’organització d’un «suïcidi homeopàtic» a Madrid el 12 de juliol. Aquesta activitat, expliquen, és símbol de la protesta per l’inici de la regularització dels remeis homeopàtics per part del Ministeri de Sanitat. En aquesta línia, es va proposar la convocatòria d’un esdeveniment similar a la capital catalana -temps enrere Barcelona va acollir un acte similar-, una causa a la qual ja s’havien unit altres ciutats com Màlaga, Múrcia o Santiago de Compostel·la. Una membre de la llista va instar a la participació i promoció per realitzar aquesta acció, que com a resposta va tenir una àmplia acollida per part dels participants de la llista.

 

Es va proposar fomentar la compra de medicaments en farmàcies que evitin vendre productes homeopàtics. Un dels participants de la llista va apuntar que, tal com van informar al programa Salvados de La Sexta presentat per Jordi Évole, només hi ha tres farmàcies en tot l’Estat que no venguin productes homeopàtics.

 

El «suïcidi homeopàtic» es va realitzar el dia 12 de juliol a les 12 del matí als Jardins del Doctor Samuel Hahnemann -fundador de l’homeopatia- de Barcelona. Com a resposta, un dels participants de la llista va compartir un article seu en què parla d’aquest espai verd de la ciutat comtal, al qual en el mateix text es refereix com «els jardins de l’homeopatia».

 

I en un altre fil de conversa, l’homeopatia va seguir donant arguments de debat a causa del Màster en Medicina Homeopàtica de la Universitat de Barcelona. Encara que està organitzat per l’Institut de Formació Contínua de la Universitat de Barcelona, a la Facultat de Medicina no figura com a màster oficial ni com a màster propi, va apuntar un participant qui, a més, va preguntar a la llista si existia algun tipus de col·laboració entre aquest màster i les Facultats de Medicina o Farmàcia. Un altre membre de la llista va comentar que fa molts anys que existeix aquest màster i que l’argument que se sosté per mantenir-lo és que el Col·legi Oficial de Metges de Barcelona l’avala, tot i que les Facultats de Medicina i Farmàcia mai hi han donat el seu suport. El preu de matrícula d’aquest màster és d’uns 7.000 euros.

 

La llista de correu de l’ACCC és també un espai per establir sinergies professionals. Un dels seus membres va informar d’un projecte que ha posat en marxa: CoolScience, una revista interactiva per a tauletes sobre ciència. El participant va escriure a la llista a la recerca de possibles col·laboradors amb un perfil de comunicadors científics interessats en escriure sobre diferents àmbits temàtics relacionats amb la divulgació. Un altre llistaire ha criticat el preu a pagar per peça, 50 euros, que considera baix, i ha iniciat un llarg debat en el qual -entre altres qüestions- s’ha suggerit crear un grup a l’ACCC específicament de periodistes científics, ja que, segons va argumentar una llistaire, les preocupacions professionals entre periodistes i divulgadors poden ser diferents. La convocatòria de la tercera edició dels Premis de Ciències Ambientals, la celebració al juliol a Barcelona del 26è Congrés Anual de l’Acadèmia Europaea, que va abordar els reptes socials d’Europa en els àmbits de la salut i el medi ambient, entre d’altres, o l’obertura del termini d’inscripció gratuïta per assistir el 15 i 16 de setembre al Campus Gutenberg  són alguns dels altres temes rebuts a la llista de correu de l’ACCC.

 

A 31 de juliol, data de redacció d’aquest resum, la llista de correu va rebre des del dia 1 del mateix mes un total de 212 correus electrònics.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *