L’ACCC va celebrar la seva XXI Assemblea

A la sessió es va procedir a la renovació de part de la Junta de l’ACCC

Lidia Montes (ACCC). L’ACCC va celebrar el passat 22 de maig la seva XXI Assemblea General Ordinària en la qual alguns dels membres de la Junta i una dotzena dels seus socis es van donar cita al Col·legi de Periodistes de Catalunya per fer un repàs del balanç de l’ACCC durant l’any 2013. En una presentació conjunta entre Cristina Ribas, presidenta de l’ACCC, i el vicepresident, Raül Toran, es va procedir a una revisió de les activitats realitzades al llarg de l’any i les accions promogudes per l’Associació amb l’objectiu d’impulsar la comunicació i divulgació científiques.

 

D’esquerra a dreta: Rosa Martínez, Raül Toran i Cristina Ribas (foto: ACCC)

 

La sessió la va iniciar Ribas recordant que en aquesta XXI Assemblea es convocaven eleccions per renovar la Junta de l’ACCC que ella presideix des de 2011, quan va rellevar Mercè Piqueras. En aquest sentit, l’Assemblea va ratificar la composició de la Junta amb els següents membres: Cristina Ribas com a presidenta, Raül Toran a càrrec de la vicepresidència, Rosa Martínez com a secretària general, Mercè Fernández com a tresorera, la vocalia científica en mans de Claudi Mans, la vocalia d’activitats a càrrec d’Octavi PlanellsEsther Marín ocupant la vocalia web i llista, Jaume Vilalta com a vocal audiovisual i finalment la vocalia de medi ambient a càrrec de l’expresident i fins ara assessor de la Junta, Joaquim Elcacho. Després d’anunciar la corresponent renovació de càrrecs, la presidenta va agrair als vocals sortints Michele Catanzaro, Jordi Mazón, Pau Senra i José Luis Gallego la seva dedicació a l’ACCC en els últims anys.

 

Seguidament el vicepresident, Raül Toran, va procedir a realitzar un repàs de les activitats dutes a terme per l’ACCC amb la finalitat de promocionar la ciència. En aquest sentit, va començar destacant el paper de Beer for Science com a trobada informal entre professionals de la comunicació científica. Així mateix, va referir-se a l’èxit de les exposicions Menys rares i 16 científiques catalanes. Toran va explicar que aquesta última, que actualment es troba exposada a la Biblioteca d’Artesa de Segre, posarà fi al seu recorregut que l’ha portat a més de 20 sales de tot el país. No obstant això, l’ACCC donarà suport a aquelles entitats que vulguin reeditar-la.

 

El vicepresident va destacar, a més, la importància del Grup d’Emprenedoria que va sorgir arran d’una necessitat comuna i, per això, realitza trobades cada dos o tres mesos. La propera reunió serà aprofitant la visita a l’espai Top Ciència del Cosmocaixa.

 

I un altre dels èxits a destacar va ser la iniciativa Il·lustraciència, que en la seva segona convocatòria ha triplicat el nombre de participants de la primera edició, arribant a la xifra de 300 obres en concurs. En aquesta línia, l’associació va arribar a un acord amb Amical Wikimedia, una de les entitats col·laboradores del projecte, per oferir als participants alliberar les il·lustracions del concurs per així incorporar-les a la Viquipèdia.

 

Rosa Martínez, en nom de la tresorera Mercè Fernández que es va excusar de l’Assemblea, va realitzar un repàs de les despeses i ingressos de l’associació durant l’any passat i va procedir a detallar el pressupost per al present any.

 

La presidenta de l’Associació, Cristina Ribas, va aprofitar la convocatòria de la sessió per posar sobre la taula la seva intenció d’aconseguir una major professionalització de l’ACCC, apostant per projectes més grans d’índole estatal i europea. No obstant això, va voler deixar clar abans que es valoren les aportacions i propostes de tots els socis. En aquest sentit, Ribas va puntualitzar “que no es tractaria que la pròpia ACCC faci totes les tasques dels projectes, sinó que es canalitzin perquè les puguin realitzar professionalment les sòcies i els socis”. Finalment, ja abans d’acabar, Ribas va exposar la intenció de l’Associació de crear una comissió de Tecnologia.

 

Entre les propostes de les sòcies i socis presents es va aprovar potenciar la visibilitat dels perfils professionals dels membres de l’associació, acció que ja està en marxa amb la creació d’un grup a la xarxa social LinkedIn per al Grup d’Emprenedoria. També es va voler ressaltar la importància d’aprofitar les beques que ofereix l’European Union of Science Jounalists’ Association per acudir a trobades de comunicació científica en tot el continent i potenciar l’enriquidor contacte amb professionals d’altres països.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *