Viatge d’estudis per a periodistes científics a Suïssa

Crònica de la sòcia Ángela Bernardo de l’study trip al que va assistir gràcies a una beca de l’EUSJA gestionada per l’ACCC

Ángela Bernardo (ACCC). A finals de març, gràcies a una beca concedida per la Swiss Association of Science Journalism, vaig tenir la sort d’anar a un viatge d’estudis per a periodistes i comunicadors científics. La visita comptava amb el suport de l’Associació Europea de Periodistes Científics, i va incloure en el seu programa el recorregut per alguns dels centres de recerca i tecnològics més importants del país.

 

Les dues ciutats que vam visitar en aquest viatge van ser Zuric i Lugano. A la primera vam poder conèixer alguns dels projectes de recerca de l’Escola Politècnica Federal (ETH Zurich), a més de diverses iniciatives en col·laboració amb grans multinacionals (com el Laboratori de Disney Research d’aquesta ciutat suïssa). A Lugano assistim a la presentació del recentment ‘inaugurat’ Piz Daint, considerat com el supercomputador més potent de tota Europa.

 

De Disney a la neurociència

El 1928, els estudis dirigits per Walt Disney estrenaven la pel·lícula Steamboat Willie. En aquesta obra es van sincronitzar per primera vegada les imatges amb el so, sent el tret de sortida de la innovació que Disney ha realitzat al llarg de la seva història. Aquest va ser, juntament amb la pròpia presentació de l’ETH Zurich, el tret de sortida del viatge d’estudi , en el qual presenciaríem un bell capvespre des de la Universitat.

 

L’endemà, les ponències van versar inicialment sobre temàtiques relacionades amb la nutrició i l’agricultura, per després aprofundir una mica més en el treball relacionat amb la medicina regenerativa i la neurociència que es fa a la ciutat. Les xerrades van ser complementades amb visites al Swiss Center for Regenerative Medicine, guiada pel seu director el Dr. Simon Philipp Hoerstrup, i l’àrea de neurociència de l’ETH, on vam conèixer els nous avenços en neuromodelització i tècniques de neuroimatge. El segon dia també vam poder conèixer la història de Zuric amb una ruta guiada per la cultura i tradició de la ciutat suïssa.

 

Túnel sota els Alps i supercomputació d’avantguarda

El tercer dia del viatge d’estudis ens va servir per traslladar-nos de Zuric a Lugano. En teníem moltes ganes, ja que anàvem a conèixer el que aviat serà el túnel ferroviari més llarg del món (57 km) i el que ja és el supercomputador més potent de tota Europa, el conegut Piz Daint, que s’havia inaugurat aquell mateix divendres.

 

Les proeses en enginyeria i bioinformàtica són un dels grans avenços aconseguits per l’R+D+I a Suïssa. El túnel de Sant Gotard, que uneix Zuric amb Milà, ha comptat amb un pressupost de 10.000 milions d’euros. A la visita vam poder comprovar que els trens ja poden superar els 200 quilòmetres/hora, encara que la seva inauguració està prevista per d’aquí a dos anys.

 

El recorregut pel Piz Daint, ja a Lugano, va ser un sorprenent repàs als enormes avenços aconseguits per la computació en els últims anys. El superordinador suís compta amb 28 cabines de computadors, el que permet que el seu pic de rendiment teòric se situï en els 7,8 petaflops. A nivell internacional, Piz Daint és el sisè superordinador més potent a nivell internacional, i la seva capacitat de càlcul és avui utilitzada en grans projectes d’investigació, com el reconegut Human Brain Project o les línies de treball del CERN.

 

Sens dubte, el viatge d’estudis ens va servir a tots els participants per conèixer més a fons la investigació puntera que es realitza en aquestes dues ciutats suïsses. Gràcies a l’Associació Catalana de Comunicació Científica i a les Associacions Suïssa i Europea de Periodistes Científics per brindar-nos aquesta magnífica oportunitat d’apropar-nos a la ciència i innovació que realitza el país.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *