Gaudeix de la ciència a la «Nit dels Museus»

L’Observatori Fabra, un dels espais a visitar que aquest any s’ha afegit a la llista, i l’exposició sobre Darwin al Museu Martítim, entre les novetats

Els museus de Barcelona tornen a obrir un any més les seves portes una nit de dissabte. El proper 18 de maig, hi haurà més d’una seixantena d’espais oberts des de les 19.00 del vespre i fins la 1 de la matinada. Les persones que s’hi apropin tindran l’oportunitat de visitar-los sense cap cost. Entre tota l’oferta museística, l’ACCC, com en anys anteriors, t’anima a recórrer els indrets que conformen la següent llista, on les temàtiques relacionades amb la ciència són les protagonistes.

 

 

  • COSMOCAIXA

Isaac Newton, 26. 08022 Barcelona.

Tel. 93 212 60 50
www.laCaixa.es/ObraSocial

 

EXPOSICIONS:

Microvida. Més enllà de l’ull humà

Un viatge espectacular i sorprenent cap al proper i alhora desconegut món microscòpic. L’exposició mostra éssers vius diferents, estranys i de gran bellesa, alhora que permet comprendre com la ciència i la tecnologia ens han possibilitat conèixer aquests mons diminuts.

 

Sala de la matèria

La matèria que forma actualment l’univers és el resultat de l’evolució al llarg de 13.700 milions d’anys d’història, l’edat de l’univers! Visitant la Sala de la matèria descobriràs les fites fonamentals de la història del nostre planeta. (Espai permanent)

 

Mur geològic

El Mur geològic és un dels elements emblemàtics de CosmoCaixa Barcelona. Cadascun dels talls il·lustra una estructura geològica i va acompanyat d’un experiment, que mostra els processos geològics que l’han originat. Més de noranta tones de roca en una exposició única. Acosta-t’hi i observa una història colossal! (Espai permanent)

 

Bosc inundat

Un recorregut pensat perquè el visitant pugui observar la selva des de tots els punts de vista possibles: sota terra, sota l’aigua, arran d’aigua, a terra ferma i a vista d’ocell. Un privilegi que ni a la mateixa selva no és possible. Hi trobaràs la xafogor, les olors, els sons i, evidentment, la pluja tropical. (Espai permanent)

 

ACTIVITATS:

A les 20, 21, 22 i 23 h

Projecció audiovisual “Planeta Mòbil Nanocam. Viatge a la biodiversitat”

Projecció a la cúpula del planetari mòbil que, tot explorant els cinc regnes, ens aproparà el món microscòpic dels éssers vius. Durada: 30´.

 

A les 20, 20.30, 21, 21.30, 22 i 22.30 h

Taller “Explorant el món microscòpic”

Manipulació i observació a través de lupes i microscopis. Vine i observa amb els teus ulls! Durada: 30´.

 

A les 22 h

Xerrada “Microscòpia avançada”

Conversa i demostracions fetes amb tècniques de microscòpia avançada en col·laboració amb Olimpus i el Servei de Microscòpia de la UAB. Durada: 40´. 

 

A les 21 i 23 h

Xerrada “Com es va fer Microvida”

Conversa i demostracions interactives a càrrec del biòleg i fotògraf Rubén Duro, que en col·laboració amb el públic assistent explicarà com es filmen i fotografien microorganismes. Durada: 55´.

 

  • MIBA. MUSEU D’IDEES I INVENTS DE BARCELONA

Ciutat, 7. 08002 Barcelona.

Tel. 93 332 79 30
www.mibamuseum.com

 

EXPOSICIONS:

Minimiba

Exposició de quinze dels trenta invents guanyadors de la primera edició del concurs d’invenció per a nens de 6 a 12 anys “Minimiba”.

Col·lecció permanent

El Miba ofereix una àmplia varietat de continguts que cobreixen el fascinant espectre de la invenció i la creativitat. La col·lecció s’articula a través dels espais Societat Il·limitada, Reflexionàrium i Espai Absurd.

 

  • MUSEU AGBAR DE LES AIGÜES

Ctra. de Sant Boi, 4-6. 08940 Cornellà de Llobregat.

Tel. 93 342 35 36
www.museudelesaigues.com

 

EXPOSICIONS:

Col·lectiva entorn de l’aigua

Diferents autors ens mostren les seves obres entorn de l’aigua, a través de l’art i la literatura.

 

Col·leccionables 2#: La rentadora Morisons Washer 1900

Col·leccionables mostra de manera periòdica la història, única i alhora comuna, de peces singulars del museu. Objectes que amaguen històries personals que perviuen en la nostra memòria col·lectiva, que ens acosten el nostre passat i ens fan entendre el present, que teixeixen relats amb un fil conductor únic: l’aigua. En aquesta ocasió podreu veure una rentadora de principis del segle XX.

 

Exposició permanent del Museu Agbar de les Aigües

El Museu Agbar de les Aigües ocupa part dels edificis històrics de la Central Cornellà, la planta que Aigües de Barcelona va inaugurar el 1909 per extreure aigua de l’aqüífer de la vall baixa del riu Llobregat i abastar Barcelona, una ciutat que en aquell moment es trobava en plena expansió. L’exposició ens descobreix un patrimoni industrial de primer ordre: la instal·lació hidràulica de vapor destinada a extreure l’aigua de l’aqüífer. També hi trobem un recorregut per la història de l’abastament a l’àrea metropolitana de Barcelona.

 

ACTIVITATS:

De 19 a 1 h

Posada en marxa d’una de les màquines de vapor

Una de les màquines de vapor de la Sala de l’Electricitat es posa en marxa! Podreu veure com giren el volant d’inèrcia i el regulador de Watt, i com es mouen les vàlvules i els pistons d’una de les màquines de vapor del museu. Veniu a descobrir el funcionament d’aquesta espectacular obra d’enginyeria de començament del segle XX! Diferents sessions al llarg de la nit. Consulteu la pàgina web del museu.

 

De 19 a 1 h

Recital poètic

Recital de poesia vinculat a l’exposició temporal entorn de l’aigua. Consulteu els horaris de l’activitat a la pàgina web del museu.

 

De 19 a 1 h

Visita guiada a l’exposició permanent del museu

L’Espai d’Interpretació de la Central Cornellà d’Aigües de Barcelona és el punt de partida d’un recorregut per l’edifici modernista d’Amargós i Samaranch, a l’interior del qual s’allotgen els diversos elements originals de la instal·lació hidràulica de vapor que permetia, des de l’any 1909, l’extracció i el bombament d’aigua a la ciutat de Barcelona. Consulteu els horaris de l’activitat a la pàgina web del museu.

 

  • MUSEU DE CIÈNCIES NATURALS DE BARCELONA

Parc del Fòrum, pl. Leonardo da Vinci, 4 i 5. 08019 Barcelona.

Tel. 93 256 22 00
www.museuciencies.bcn.cat

 

EXPOSICIONS:

Animalarium

El pintor i escultor Miquel Aparici té la qualitat de veure més enllà dels trastos que la gent llença sense pensar-ho a les escombraries. On altres només veuen ferros recargolats i fustes inservibles, ell hi veu materials per construir delicades figures zoològiques, ocells i insectes, uns materials recollits de mercats empolsegats o buscats en oblidades naus industrials.

 

Planeta vida

L’exposició de referència del Museu de Ciències Naturals proposa un viatge per l’evolució conjunta de la Terra i la vida i fa un retrat de la diversitat de la natura a través de les col·leccions del museu -un valuós patrimoni de tres milions d’exemplars- i dels recursos multimèdia més actuals. “Planeta Vida” ocupa un espai de 3.000 m2 que s’estructura en tres grans àmbits: La Biografia de la Terra, La Terra Avui i Les Illes de Ciència.

 

ACTIVITAT:

De 19 a 21 h

Espectacle teatral “El museu pren vida!”

Un seguit d’imatges belles i impactants sorprendrà els visitants al llarg del recorregut per l’interior del museu. En aquesta nit màgica dels museus, la ciència, la imaginació, la comicitat i la poesia visual es donaran la mà per convertir el Museu de Ciències Naturals en un espai viu, mutant i extraordinari, i donaran pas a un gran esclat final. Espectacle teatral per a totes les edats a càrrec de la companyia Artristras Teatre.

 

  • MUSEU MARÍTIM DE BARCELONA

Av. Drassanes, s/n. 08005 Barcelona.
Tel. 93 342 99 20
www.mmb.cat

Les Drassanes Reials de Barcelona, recentment rehabilitades i seu del Museu Marítim de Barcelona, són el monument històric més representatiu de la façana marítima de la ciutat i un dels més importants en construcció naval de la Mediterrània.

 

EXPOSICIONS:

Darwin

Mostra dels treballs i descobriments de Charles Darwin, el pare de la teoria de l’evolució de les espècies.

 

  • OBSERVATORI FABRA

Camí de l’Observatori, s/n. 08035 Barcelona.

Tel. 93 431 21 39
www.fabra.cat

 

ACTIVITAT:

De 19.30 a 22 h

Visita guiada

Visita comentada a les estances de l’observatori: Sala Modernista, Museu i Cúpula amb el telescopi original de 1904, des del qual es poden observar cossos celestes. Sortida a la terrassa exterior de la cúpula amb una magnífica vista de Barcelona. Si les condicions meteorològiques i d’aforament ho permeten, el dia 18 de maig s’observarà la lluna amb el telescopi centenari. Per aquesta raó s’ajusta l’horari de la visita entre les 19.30 i les 22 h, ja que fora d’aquest horari la lluna no és visible amb el telescopi. Grups de 30 persones, per ordre d’arribada; durada de la visita: 1 – 1.15 h.

 

La Nit dels museus és una iniciativa promoguda pel Consell d’Europa en què participen més de tres mil museus de quaranta països. Aquest any coincideix amb el Dia Internacional dels Museus, una jornada que aplega més de trenta mil centres de tot el món amb l’objectiu de sensibilitzar el públic sobre el paper dels museus en la transformació constant de la societat.

 

Més informació al web de la Nit dels museus de l’Ajuntament de Barcelona.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *