Pere Estupinyà: «El sexe és científicament multidisciplinar»

L’ACCC organitza una trobada amb el divulgador tortosí

Rubén Permuy (ACCC). «No he tingut cap pudor per tractar cap dels temes que figuren al llibre». D’aquesta manera Pere Estupinyà se sincerava davant el públic present a la trobada que va organitzar l’ACCC per comentar el seu nou llibre. S=EX2. La ciència del sexe és la nova obra del divulgador científic de Tortosa que actualment resideix i treballa als Estats Units. L’hotel Market, situat al barri de Sant Antoni de Barcelona, va acollir, el passat 9 de maig, una vintena d’assistents que van conèixer de la veu del seu autor aquest nou treball divulgatiu, després del seu primer llibre El lladre de cervells.

 

Pere Estupinyà va explicar el procés de creació del seu llibre (foto: ACCC)


Presentat per Cristina Ribas, presidenta de l’ACCC, el divulgador va repassar totes les vessants temàtiques que analitza a La ciència del sexe, que engloben des de les recerques científiques que tenen lloc a laboratoris als estudis socials al voltant de les relacions sexuals humanes. Heterosexualitat, homosexualitat, bisexualitat i asexualitat són algunes de les qüestions que figuren en el llibre. Tot i la subtilesa de les preguntes realitzades a l’autor per part de les persones que es van donar cita, els presents van facilitar un col·loqui obert i participatiu. Potser l’interès científic no va ser l’única causa determinant, ja que, com va reconèixer el propi escriptor, «l’editorial va estar encantada que la meva obra tractés un tema de tanta repercussió com el sexe».

 

 

Cristina Ribas va introduir Pere Estupinyà (foto: ACCC)

 

Estupinyà va relatar les diferents experiències que va compartir per tal d’apropar-se als diferents temes que tracta a la seva obra. «Fins i tot vaig participar en algun experiment social relacionat amb l’atracció sexual», va exemplificar. L’autor va ressaltar que no va tenir problema per deixar fora els tòpics i els prejudicis socials per tractar de composar una obra sobre sexualitat que tingués com a punt de mira la divulgació científica. De totes maneres, el tortosí sí va reconèixer que va decidir no aturar-se en determinades realitats al voltant de les relacions sexuals, com ara la prostitució o el consum de drogues: «no es veuria políticament correcte afirmar que determinades substàncies poden tenir efectes per alguns considerats positius per mantenir relacions sexuals», sigui per les seves connotacions o «perquè necessitaria més pàgines per desenvolupar aquests temes amb solidesa». No obstant això, hi ha presents altres temes delicats, com és la pederàstia, presents al llibre: «hi ha un centre de recerca a Alemanya que estudia la pederàstia», va contextualitzar.

 

 

Una vintena d’assistents van omplir el bar de l’hotel Market (foto: ACCC)

 

Amb la trobada amb Pere Estupinyà l’ACCC va voler iniciar el seu club de lectura de divulgació científica.

 

El perfil de l’autor

Soci de l’ACCC i ex membre de la seva junta, Pere Estupinyà és un químic i bioquímic tortosí que va ser guionista i editor del programa Redes de TVE durant 4 temporades. Professor de Ciència, Tecnologia i Societat a la Universitat Ramon Llull, ha escrit sobre ciència als principals mitjans espanyols, és blogger d’El País, i l’any 2007 va rebre la prestigiosa beca Knight Science Journalism Fellowship al MIT i Harvard. Des de llavors resideix als Estats Units on ha treballat als Instituts Nacionals de la Salut (NIH), analitza el periodisme científic en espanyol al Knight Science Journalism Tracker del MIT i ha escrit les obres El lladre de cervells i S=EX2. La ciència del sexe (Debate, Random House Mondadori).

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *