Memòria a Lynn Margulis

Acte d’homenatge a Lynn Margulis a l’Institut d’Estudis Catalans

Xavi Joya (ACCC). L’homenatge, celebrat el passat 5 de març relacionat amb el Dia Internacional de les Dones, va estar basat en el testimoni de dones que havien conegut, treballat o conviscut amb Lynn Margulis. L’acte va ser presidit per Mercè Piqueras, expresidenta de l’ACCC.

 

Homenatge a Lynn Margulis a l’IEC (fotos: Xavi Joya)

 

«No t’ho pots perdre!» era la frase que Lynn Margulis li deia a Isabel Esteve en referència a qualsevol esdeveniment que succeís a la ciutat. I de la mateixa manera, Isabel Esteve, catedràtica de microbiologia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), tampoc va voler perdre’s l’acte d’homenatge que l’Institut d’Estudis Catalans, en col·laboració amb l’Associació Catalana de Comunicació Científica, la Societat Catalana de Biologia i la Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica, va organitzar en memòria de la investigadora.

Lynn Margulis, biòloga nord-americana, va ser un dels noms destacats al món de la biologia del segle passat. «Les investigacions de Lynn ens reporten a preguntar-nos els principis fonamentals de la biologia. Què és la vida? Quines són les diferències existents entre organismes unicel·lulars i pluricel·lulars? Quines són les existents entre eucariotes i procariotes?», així definia Alícia Duró, investigadora de l’Institut de Ciències del Mar – CSIC, les principals aportacions a la ciència de Lynn. Entre elles va destacar, per sobre de totes, la formulació de la teoria endosimbiòtica per la qual alguns orgànuls de la cèl·lula eucariota, plastidis i mitocòndris, haurien tingut un origen procariota i que després de ser englobats per un altre organisme haurien establert una relació de simbiosi entre tots dos.

 

En la seva estada a la UAB, Lynn va ser el nexe d’unió amb l’exterior en un moment en què la investigació a Espanya era molt complicada. En aquest sentit, Montserrat Ponsà, catedràtica de biologia cel·lular de la UAB afirmava que «Lynn ens explicava anècdotes sobre científics dels quals nosaltres sabíem només el que posava en els llibres». Un dels aspectes recollits en totes les intervencions, va ser el gran interès per la divulgació de la ciència i l’ensenyament. Marisa Castro, de la Universitat de Vigo, va declarar que «l’auditori de la facultat de biologia de la Universitat de Vigo no s’ha omplert tant des de la visita de Lynn». Castro afegia que «l’acte estava ple d’estudiants de secundària vinguts de tota Galícia per poder veure a aquella dona que apareixia en els seus llibres de text».

Frases com «sense rebels tan valents com ella, la ciència no aconseguiria avenços», declarada per Montse Ponsà, serveixen com a exemple per definir el personatge al qual es rendia homenatge. Marta Estrada, professora i investigadora de l’Institut de Ciències del Mar – CSIC, va acabar la seva intervenció de la manera següent: «Només morim quan se’ns oblida però Lynn Margulis ens deixa un llegat que mai podrem oblidar».

 

L’acte es va celebrar el passat 5 de març, data en la qual Lynn hauria complert 74 anys. A més, aquest homenatge va quedar emmarcat en tot un seguit d’actes celebrats en referència al Dia Internacional de les Dones. Per això, aquest acte estava basat en el testimoni de dones que havien conegut, treballat o conviscut amb Lynn Margulis. L’acte, lluny de buscar la mitificació o la reverència, va servir perquè el públic prengués nota de la proximitat i la vocació divulgadora que tenia Lynn. 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *