Tria Ciència a La Nit dels Museus

El dissabte 14 de maig es podran visitar fins a 48 museus de Barcelona i la seva àrea metropolitana de franc de les 19 del vespre a la 1 de la matinada

El dissabte 14 de maig, l’Ajuntament de Barcelona organitza La Nit dels Museus. Des de les 19.00 del vespre i fins la 1 de la matinada hi haurà l’oportunitat de visitar fins a 48 museus de la capital catalana i de la seva àrea metropolitana de forma totalment gratuïta. L’Associació Catalana de Comunicació Científica vol recomanar-te a continuació els indrets on la Ciència és la protagonista en aquesta nit.

La Nit dels Museus és una iniciativa promoguda pel Consell d’Europa on participen més de 3.000 museus de 40 països.

La Nit dels Investigadors al Laboratori d’Arts Santa Mònica ens apropa a 4 grups de recerca locals amb un seguit de tallers. L’activitat tanca l’exposició Pensar Art-Actuar Ciència del programa Swiss artists-in-labs després de 4 mesos al Laboratori. El projecte expositiu acull el treball de nou artistes que han estat en residència en nou centres de recerca durant nou mesos. La Nit dels Investigadors ens atansa al dia a dia de diversos científics mitjançant el diàleg i l’experimentació en quatre tallers de 20 minuts cadascun. Els grups de recerca locals s’han escollit seguint les línees d’investigació dels artistes de l’exposició; ara són els científics que venen al centre d’art!

Tallers programats:

  • 22.00: Els vigilants dels rius amb Romero Roig Martín, Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis- Museu Industrial del Ter de Manlleu (CERM-MIT).
  • 22.20: Disseny de “cervells” per a organismes artificials amb Juan Manuel Moreno Aróstegui i Paul Olivier, Grup d’Arquitectures Hardware Avançades, Universitat Politècnica de Catalunya.
  • 22.40: Envelleixen les plantes? amb Marta Oñate, Departament de Biologia Vegetal, Universitat de Barcelona.
  • 23.00: Propietats elèctriques i magnètiques de la matèria a baixa temperatura amb Antoni García-Santiago i Joan Manel Hernandez del Grup de Magnetisme (Universitat de Barcelona).

Exposició Pensar art – actuar Ciència. Artistes a laboratoris.

Hina Strüver, Mätti Wüthrich, Ping Qiu, Sylvia Hostettler, Christian Gonzenbach, Pe Lang, Pablo Ventura, Claudia Tolusso, Alexandre Joly i Wenfeng Liao. Una exposició que mostra projectes d’artistes que han establert diàleg amb científics de diverses disciplines.

 

Informació d’interès:

Arts Santa Mònica
Portes obertes de 19.00 a 1.00
La Rambla, 7 – 08002 Barcelona
Telèfon 93 567 11 10      
www.artssantamonica.cat

 

Programació: 

  • 20.00: Lírica y EstrellesConcert acústic en el Planetari de CosmoCaixa, amb Jose Caballero, Antonio Arias & David Jou. Durada: 45 minuts.
  • 22.00: Multiverso: Rock’n’Astronomía. Concert. Multiverso és el resultat de la col·laboració entre músics, poetes i astrònoms. Durada: 2 hores.
  • De 22.00 a 1.00: Cavernes & Artzar. Concert. Intervencions d’estudiants de Belles Arts de la Universitat de Barcelona a CosmoCaixa.
  • De 22:00 a 1:00: Off Loop: Anarcadia. Projecció. Peça de vídeo construïda a partir de filmacions en el desert de Kazakhstan.

Exposicions

  • Dinosaures. Tresors del desert de GobiUn recorregut pel cretaci superior. Dotze esquelets sencers de dinosaures i més de cinquanta peces de dents, nius, cranis, ous, i restes òssies.
  • Reciclatge. Reduir, reutilitzar i reciclar. Reduir el consum, reutilitzar tot allò que pugui ser útil i contribuir a reciclar tot el que sigui possible. Tres bones pràctiques per entrar a Reciclatge.
  • Aire. Respiració i salut infantil. Produïda per la Fundació Roger Torné, l’objectiu d’aquesta exposició és donar informació de qualitat respecte als riscos i mesures de prevenció enfront les agressions ambientals.
  • Sala de la matèria. Del Quark a ShakespeareExposició permanent. Un recorregut per l’evolució de la matèria seguint les fites fonamentals de la història del nostre planeta.
  • El bosc inundatExposició permanent. Un tros de selva amazònica brasilera de més de 1.000 m2. Una visió subterrània, aèria…, que situa el visitant enmig de la flora i la fauna típiques de la zona.
  • El mur. Exposició permanent. Més de 90 tones de roca en una exposició única. Cadascun dels talls il·lustra una estructura geològica i va acompanyat d’un experiment.

Informació d’interès:

CosmoCaixa
Portes obertes de 19.00 a 1.00
Isaac Newton, 26 – 08022 Barcelona
Telèfon 93 216 60 50      
www.lacaixa.es/obrasocial

 

Programació:

  • A les 19.00: Maquinaigües 1909. Espectacle musical familiar amb la Tresca i la Verdesca. Durada: 50 minuts. Visita o concert? Una proposta singular per mirar el patrimoni industrial a través de les cançons.
  • A les 22.00 i a les 0.00: Més carbó, que volem aigua! Visita teatralitzada. Durada: 50 minuts. Descobreix de la mà dels seus protagonistes centenaris, l’origen i la funció de la Central de Cornellà.
  • A les 23.00: Poemes de fum i de l’aigua. Espectacle poèticomusical. Durada: 40 minuts. Proposta musicopoètica a càrrec d’un dels tàndems més prestigiosos de la nova escena barcelonina. Guillamino: manipulació electrònica de sons. Josep Pedrals: recitació poètica i clarinet.

Informació d’interès: 

Museu Agbar de les Aigües
Portes obertes de 19.00 a 1.00
Ctra. de Sant Boi, 4-6 – 08940 Barcelona
Telèfon 93 342 35 36/38
www.museudelesaigues.com

 

Exposicions: 

  • Col·lecció permanent. Una col·lecció que et demostrarà que no tot està inventat.
  • Futuor, un tour pel futur. Guardonada amb el Premi Ciutat de Barcelona 2006, Futour és un recorregut imaginari pels objectes quotidians que farem servir l’any 2300. Totes les peces han estat ideades i creades per Pep Torres amb tanta versemblança que l’espectador sovint es pregunta si l’objecte funciona realment. Inaugurada al FAD, aquesta exposició també s’ha pogut veure a Bilbao, Pamplona, Badajoz i Madrid.

Informació d’interès:  

Museu d’idees i invents de Barcelona (MiBa)

Portes obertes de 19.00 a 1.00

Ciutat, 7 – 08002 Barcelona

Telèfon 93 332 79 30       

www.mibamuseum.com

 

Una de les novetats d’aquesta edició de La Nit dels Museus serà l’activitat Poemusa-1. Poesia a cau d’orella, on 4 actors i actrius s’ofereixen a recitar poemes durant la visita en alguns dels museus. En el cas dels museus de Ciència, aquesta activitat es realitzarà al Museu de Ciències Naturals de Barcelona (Museu Blau). Coordinació: Projecte Vaca. Direcció: Imma Colomer

 

Exposició Planeta Vida. La Terra avui. El nucli de l’exposició de referència Planeta Vida. La Terra avui ofereix al públic visitant una visió integradora de la natura a partir de la mostra de més de 4.500 peces del fons patrimonial del museu. Els àmbits més nodrits corresponen a la geologia, els fòssils, les plantes i els animals, que són els que tradicionalment han format part del fons patrimonial del museu. Ara bé, una exposició que vulgui ser representativa del món natural ha de tenir en compte tots els grans grups d’organismes. Per aquest motiu, el Museu de Ciències Naturals de Barcelona ha fet un esforç complementari i ha ampliat les seves col·leccions a fi que incloguin espècimens de grups que abans hi mancaven: els fongs i els microbis i també les algues. Les plantes, que ja hi tenien un paper destacat com a exemplars vius al Jardí Botànic, ara també disposen d’un espai a l’exposició.

 

Informació d’interès:

Museu de Ciències Naturals de Barcelona (Museu Blau)
Portes obertes de 19.00 a 1.00
Pl. Leonardo da Vinci, 4 i 5 – 08019 Barcelona
Telèfon 93 256 22 00      
www.museuciencies.bcn.cat

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *