Química feta art

L’Institut d’Estudis Catalans presenta el llibre Els elements i una exposició sobre Marie Curie

Rubén Permuy (ACCC). Quan avui he tingut l’oportunitat de fer un cop d’ull a Els elements de Theodore Gray m’he quedat fascinat per la bellesa i color dels diferents elements que formen la Química. L’edició traduïda per Pilar González Duarte, catedràtica de Química de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), i editada per l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), té una qualitat fotogràfica i de contingut que captivarà fins i tot a aquells que no tenen prou interès per aquesta part de la Ciència.

Portada del llibre Els elements de Theodore Gray (foto: IEC)

 

Aquest fabulós llibre m’ha fet recordar la gris taula periòdica que temps enrere presidia la classe de Ciències durant els primers anys que els professors de l’escola van intentar explicar als seus alumnes en què consistia aquest grapat de nombres, propietats i difícilment memoritzables valències. Pilar González va incidir en el fet que l’edició és una bona eina per a professors i alumnes d’escola i la va definir com una idònia forma d’apropar-se “sense fórmules ni reaccions a la Química que tenim al voltant”, concloent que “contribueix a apropar-se a la Ciència”.

 

Els elements mostra tots els protagonistes de la Química amb les seves millors gales com si de les obres  d’art del Museu del Louvre es tractés. El fòsfor, el sofre, el clor o l’argó són retratats com si haguessin sorgit del pinzell de Picasso o de Da Vinci.

 

Tots aquests elements inertes, que formen part d’innumerables objectes quotidians com aclareix Mercè Piqueras al seu bloc, sorgeixen més vius que mai l’any de la seva celebració gràcies a una de les padrines més rellevants de l’historia científica, Marie Curie. Aquest 2011 es compleix un segle d’ençà que la polonesa va rebre el Premi Nobel de Química en solitari, tot i que al 1903 va ser premiada amb el de Física amb el seu marit Pierre, per l’aïllament del radi. L’IEC vol celebrar l’efemèride amb una exposició sobre Curie afegint el seu granet de sorra a l’Any Internacional de la Química.

 

Pilar González mostrant l’exposició “Marie Curie 1867-1934” a l’IEC (foto: ACCC)

 

Marie Curie, una vida dedicada a la Ciència 

Pilar González és la traductora de l’exposició “Marie Curie 1867-1934” que es pot visitar al claustre de l’IEC fins el 16 de desembre. González va definir a la premi Nobel com “una persona extraordinària per la seva capacitat intel·lectual i per la seva qualitat humana”. Va recordar una cita d’Albert Einstein, qui va definir a Curie com “l’única persona cèlebre a qui la glòria no ha malmès”. La catedràtica de la UAB va fer un repàs pels esdeveniments que van marcar la vida professional i personal de la nascuda com Maria Sklodowska, qui va convertir-se en la dona de Pierre Curie per a, en paraules del francès, “viure plegats hipnotitzats pels somnis patriòtic, humanitari i científic”. El matrimoni Curie va treballar colze amb colze malgrat les dificultats. El govern francès va voler condecorar a Pierre amb la Legió d’Honor i ell va respondre que més que aquest tipus de reconeixement, el que els calia era un laboratori en condicions.

 

González Duarte va incidir en les dificultats professionals de Marie, qui va haver d’esperar a rebre un segon premi Nobel per a convertir-se en la primera dona amb una càtedra a la Universitat de la Sorbona. La química va dedicar tots els seus esforços en el desenvolupament de l’Institut Nacional del Radi a França i no se li van caure els anells a l’hora de col·laborar activament amb tasques humanitàries a la I Guerra Mundial, època en la que fins i tot va aprendre a conduir.

 

Marie va morir al 1934 a causa de leucèmia, probablement a conseqüència de l’exposició de la científica a la radiació, ja que a l’època no es coneixien els seus efectes perjudicials. És irònic, però a la incansable investigadora li devem la base dels tractaments del càncer. Pilar González va concloure que “si al mon hi hagués molta més gent com Marie Curie, seria diferent”.

 

L’exposició “Marie Curie 1867-1934”

El proper diumenge 10 d’abril es realitzaran a l’IEC dues visites comentades a l’exposició a les 11.00 i a les 12.00. Aquesta jornada serà de portes obertes de 10.00 a 14.00 i es podrà conèixer l’edifici de l’Institut per dins.

 

Més informació a: http://www.iec.cat

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *