“L’ésser humà s’ha d’adaptar als canvis que s’acosten”

Als seus 91 anys, el científic anglès James Lovelock, no perd el seu ritme d’activitat i es troba aquests dies a Barcelona. En una trobada prèvia a la conferència que oferirà aquest dimarts 14 de setembre, al Saló del Consell de Cent (Barcelona), on no queden butaques lliures, el químic atmosfèric ha mantingut una trobada informal amb periodistes. Acompanyat de la seva esposa Sandy, el científic no li ha tremolat la veu quan ha defensat la seva teoria Gaia. Aquesta explica que la Terra, és el resultat de la interacció entre la part externa i els organismes vius que l’habiten. És aquesta relació, i no la simple suma de les parts que la composen, cosa que explica l’evolució del planeta.

Segons les seves estimacions, la Terra, a causa del canvi climàtic, augmentarà notablement de temperatura i arribarà a un punt en què aquesta registrarà nivells insostenibles. “Tal com va passar fa 55 milions d’anys, a la Terra dominaran els deserts i podrem trobar cocodrils al Pol Nord”, ha assegurat Lovelock. I davant l’escepticisme que puguin despertar aquestes paraules, ha afegit: “Sóc científic i els meus estimacions es basen en proves històriques”. Una d’aquestes evidències es reflecteix en el preocupant augment del nivell del mar, “de 3 mm cada any”, ha precisat.

 

Autor: Laura Caparro

 

Quant a la data en què la Terra arribarà al màxim el grau d’escalfament, el científic no ha volgut aventurar una xifra. “A mi també m’agradaria saber-ho”, ha fet broma. Això sí, Lovelock ha afegit que una vegada que arribin a aquestes condicions extremes, “la Terra es recuperarà, com va passar en l’última glaciació”.

 

“Sóc ecologista”

 

Quin paper juga l’ésser humà en processos de tanta envergadura? “El més important que podem fer és adaptar-nos als canvis que s’acosten”, ha recomanat el científic. “Al llarg de la història, la Terra ha experimentat molt canvis i ara tenim la responsabilitat d’enfrontar a ells”, ha explicat. “Massa responsabilitat per a tots, inclòs jo”, ha fet broma. En la seva opinió “els humans som un producte de Gaia, intel•ligents, i Gaia ens necessita”.

 

Pel que fa al paper de les energies renovables, Lovelock s’ha mostrat partidari de l’energia solar, sobretot per a països com Espanya, el Marroc o els Estats Units. No pensa el mateix de les fonts fotovoltaiques i eòliques, ja que registren “poc rendiment”. Segons ell, l’elecció del tipus d’energia que utilitzem depèn dels governs i no és una “elecció gratuïta”. El científic es mostra clarament partidari de l’ús de l’energia nuclear, pel seu caràcter inesgotable i el seu alt rendiment.

 

James Lovelock al Palau de la Virreina. Autor: Laura Chaparro

 

Preguntat sobre el moviment ecologista, Lovelock ha declarat: “Sóc ecologista”, amb un somriure. No obstant, ha denunciat que en aquests moments, aquest moviment verd s’ha convertit en un moviment polític i “no es preocupa de la naturalesa sinó del benestar de la gent que viu a les ciutats”.

 

Lovelock ha aprofitat per elogiar el nou Museu de Ciències Naturals de Barcelona, que obrirà les seves portes el proper mes de febrer i que comptarà amb una exposició permanent que recull la teoria Gaia del químic atmosfèric.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *