Comunicat sobre el programa Col·lapse de TV3

L’ACCC ha tingut coneixement, a través de la pàgina web de la CCMA, de l’emissió, el passat dissabte 13 d’abril, d’una entrevista al senyor Xevi Verdaguer, presentat com a expert en psiconeuroimmunologia (PNI), considerada com a pseudoteràpia, al programa d’entreteniment Col·lapse de TV3.


Per aquest motiu, la Junta Directiva de l’ACCC va enviar ahir una carta al senyor Sigfrid Gras tot expressant la seva preocupació perquè la CCMA tingui cura per evitar la difusió de continguts pseudocientífics en els seus espais que puguin confondre i perjudicar a la població, i compleixi amb les seves funcions, en especial les d’informar, formar i conscienciar.

El text íntegre de la carta és el següent:

Distingit Sr. Sigfrid Gras:

L’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC) ha tingut coneixement, a través de la pàgina web de la CCMA, de l’emissió, el passat dissabte 13 d’abril, d’una entrevista al senyor Xevi Verdaguer, presentat com a expert en psiconeuroimmunologia (PNI), al programa d’entreteniment Col·lapse de TV3.

Durant aquesta entrevista, en la qual es va promocionar el darrer llibre del senyor Verdaguer, es van fer una sèrie d’afirmacions que considerem un clar exemple de mala praxis, tal com es recull al “Plan para la protección de la salud frente a las pseudoterapias” del 2018 del Ministeri de Sanitat.

Aquesta no és la primera vegada que ens veiem en la necessitat de denunciar aquest tipus d’intervencions a TV3, i concretament les del senyor Verdaguer. Ja ho vam fer amb una carta conjunta emesa per l’ACCC, el Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya (CCMC), l’Associació de Celíacs de Catalunya (ACC) i la Societat Catalana d’Alimentació i Dietètica Clínica (SCADC), arran de la presència de continguts pseudocientífics al programa d’entreteniment i divulgació sobre alimentació i hàbits saludables de TV3, “Dilluns començo”, que es va estrenar el 12 de setembre de 2021. En l’esmentat comunicat es posava de relleu la preocupació d’aquests col·lectius per la presència de dos convidats que s’autodefineixen com experts en psiconeuroimmunologia, considerada en diverses ocasions com a pseudoteràpia, i per alguns missatges que s’hi estaven transmetent a l’audiència, els quals aquestes entitats estimen no compten amb fonament científic.

Al 2020, l’ACCC, juntament amb altres entitats del sector científic de Catalunya, es va reunir amb representants dels partits polítics amb representació al Parlament per impulsar una major i millor presència de la ciència en els mitjans de comunicació públics catalans.

Aquesta acció va venir donada en un context de pandèmia que evidenciava la necessitat de més cultura científica pel bé de la societat basada en evidències revisades–i no només en preprints: les publicacions científiques originals sense revisió per parells, és a dir, per experts tercers–, per fomentar un pensament crític que la protegeixi davant fake news i pseudociències que poden ser fins i tot perjudicials per a la seva salut.

La manca de filtres científics i ètics que permeten que en un programa de TV3 es pugui fer apologia de les pseudociències i les pseudoteràpies és innacceptable i perjudicial per a la ciutadania.

Per tot això, des de l’ACCC, instem a la Direcció de la CCMA a retirar aquest capítol de qualsevol plataforma des de la qual sigui accessible i a prendre mesures per evitar que aquesta situació es repeteixi. Demanem que Televisió de Catalunya rectifiqui, eviti donar espai i visibilitat a pràctiques pseudocientífiques que puguin confondre i perjudicar a la població, i compleixi amb les seves funcions, en especial les d’informar, formar i conscienciar.

Cordialment,

Junta Directiva de l’ACCC

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *