Els Estudis d’Informàtica, Multimèdia i Telecomunicació de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) convoquen una nova edició del Premi equit@T

Els Estudis d’Informàtica, Multimèdia i Telecomunicació de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) convoquen una nova edició del Premi equit@T, un guardó internacional de vídeo en l’àmbit del gènere i la tecnologia. Aquest premi promou l’elaboració de vídeos per part d’escolars i adults, d’entre trenta segons i dos minuts de durada, amb l’objectiu d’animar les noies a fer estudis de l’àmbit STEM (acrònim en anglès de science, technology, engineering and mathematics).

Dues categories: secundària i adults

La convocatòria es dirigeix a estudiants de secundària i a adults en general i preveu dues categories:

La categoria d’estudiants inclou dues modalitats. La primera engloba vídeos sobre l’àmbit del gènere i les TIC, i s’orienta a estudiants de secundària (siguin noies o no) que vulguin presentar un vídeo relacionat amb aquesta temàtica. Aquesta modalitat permet que la participació sigui tant individual com col·lectiva. La segona modalitat és la de vídeo de divulgació científica, i s’adreça a noies estudiants de secundària que vulguin presentar un vídeo divulgatiu que expliqui un concepte cientificotècnic.

L’altra categoria està adreçada a persones adultes (professionals de l’àmbit audiovisual o amateurs), amb l’objectiu que també puguin presentar un vídeo relacionat amb el gènere i les TIC.

En cadascuna d’aquestes es premiarà la millor obra audiovisual que es presenti. Les obres es poden presentar en qualsevol llengua cooficial de l’Estat espanyol, però han de tenir subtítols en català o en castellà. Tots els vídeos proposats han de ser concebuts per ser compartits a les xarxes socials.

Les propostes es poden presentar fins al 31 de desembre i l’1 de febrer de l’any que ve es comunicaran els finalistes del guardó. Està previst que el lliurament dels premis tingui lloc el 17 de febrer. Cadascun dels guardons està dotat amb mil euros. En el cas de la categoria d’estudiants, aquest import es destinarà a material tecnològic i educatiu (repartit entre el centre i l’estudiant).

Aportar reflexió als infants i joves sobre les titulacions científiques

Daniel Riera, director dels Estudis d’Informàtica, Multimèdia i Telecomunicació, destaca que l’evidència científica “recull un conjunt de fets pels quals les dones no estudien titulacions TIC o STEM“. En aquest sentit, la mateixa evidència “localitza principalment el moment de la possible renúncia entre els set i els tretze anys“, afegeix el també investigador líder del grup Internet Computing & Systems Optimization (ICSO). És per això que el Premi equit@T “vol aportar una reflexió als infants i joves que es troben en aquest moment vital”. En opinió de Riera, “és clau que tinguin capacitat i preparació per detectar, entendre i afrontar aquestes influències externes, i així poder triar amb llibertat”.

Des del professorat d’aquests estudis, Montse Serra, investigadora del grup Technology-Enhanced knowledge and interaction group (TEKING), considera que “és molt important parlar a la joventut sobre la socialització de gènere, les identitats de gènere, les orientacions sexuals, etc., procurant que desenvolupin un pensament crític i constructiu que puguin aplicar a la societat per transformar-la”. Això “els donarà seguretat per a la vida, els permetrà escollir en funció de les seves preferències, independentment dels estereotips socials, i els farà ser més lliures a l’hora de triar els estudis”, afegeix.

“Cada vegada que comença el curs a la universitat, ens adonem de les poques noies que opten pels estudis científics relacionats amb les TIC o les STEM”, afirma Jordi Serra, també professor i investigador del grup K-ryptography and Information Security for Open Networks (KISON), de l’Internet Interdisciplinary Institute (IN3). Segons Serra, “això costa molt de canviar i s’ha de fer des de la base, quan les noies han de decidir què volen fer”. Considera que “moltes se senten atretes pels estudis tecnològics, però els estigmes de la societat encara fan que al final optin per fer altres estudis”. És per això que el Premi equit@T “incideix precisament en aquest aspecte i en aquesta franja d’edat de les noies, per mostrar-los que són elles les que han de decidir lliurement què volen ser quan siguin grans, i no fer el que vulguin els altres”.

Anna Murillo Brunet, estudiant del grau de Psicologia i guanyadora d’un dels guardons de la passada edició del Premi equit@T, en la categoria de millor vídeo de gènere i TIC professional o amateur, defensa la producció audiovisual que estimuli el jovent a transformar el que no els agrada. “El jovent ha topat amb un món que no ha triat, però sí que pot triar canviar-lo, prenent unes decisions o unes altres. Motivem-los a fer-ho, ensenyem-los com ho poden fer. Siguem més insistents creant espais i continguts per fomentar una evolució”, afirma.

Recerca per aconseguir l’equitat

Per trencar els estereotips i abordar les barreres que motiven una baixa participació de les dones en estudis i professions de l’àmbit científic i tecnològic, la UOC disposa del grup de recerca Gènere i TIC (GenTIC), que estudia i analitza aquesta realitat amb projectes com HORIGESTEM, una recerca sobre la importància de fer activitats amb dones referents per fomentar les vocacions STEM de joves i sobretot de noies, i INSPIRE, un consorci europeu per impulsar la igualtat de gènere inclusiva en la ciència i la innovació.

“És fonamental situar les dones al centre dels avenços científics i tecnològics, és a dir, no només com a beneficiàries d’aquests avenços, sinó també com a dissenyadores i productores”, assenyala Milagros Sáinz, investigadora líder de GenTIC, grup adscrit a l’IN3. “Ja n’hi ha prou d’infravalorar les seves competències, les seves capacitats, els seus interessos i les seves inquietuds. Així mateix, ja és hora de fer valdre les diferents contribucions de les dones als diversos camps del saber”, afegeix la investigadora.

Aquesta iniciativa afavoreix els objectius de desenvolupament sostenible (ODS) de les Nacions Unides 4, educació de qualitat, i 5, igualtat de gènere.

Contacte per a premsa

Rubén Permuy
rpermuy@uoc.edu
+34 659 05 42 39

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *