La FECYT publica la resolució definitiva de la Convocatòria d’ajudes per al foment de la cultura científica, tecnològica i de la innovació

En total, la FECYT finançarà un total de 3.250.000 euros a 189 projectes de divulgació i comunicació de la ciència que 100 organitzacions posaran en marxa durant 2020 i part de 2021 arreu d’Espanya per apropar la recerca, la tecnologia i la innovació a els ciutadans.

FECYT publica la resolución definitiva de la Convocatoria de ayudas para el fomento de la cultura científica, tecnológica y de la innovación

La Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT), que depèn del Ministeri de Ciència i Innovació, ha publicat la resolució definitiva de la Convocatòria d’ajudes per al foment de la cultura científica, tecnològica i de la innovació 2019.

En total, la FECYT finançarà un total de 3.250.000 euros a 189 projectes de divulgació i comunicació de la ciència que 100 organitzacions de tot tipus -empreses, universitats, fundacions i centres públics de recerca, entre d’altres- posaran en marxa durant el 2020 i part del 2021 arreu d’Espanya per apropar la recerca, la tecnologia i la innovació als ciutadans.

Projectes finançats

Els projectes que són objecte dels ajuts s’agrupen en cinc línies d’actuació: cultura científica, tecnològica i de la innovació; educació i vocacions científiques; ciència ciutadana; xarxes de comunicació i divulgació de la ciència i la innovació (Xarxa d’Unitats de Cultura Científica i d’Innovació – Xarxa UCC+i i Fires de la Ciència) i pensament crític.

Entre els projectes que s’han finançat en aquesta convocatòria destaca, en la línia d’actuació de cultura científica, tecnològica i de la innovació, una sèrie de vuit mini reportatges titulada ‘La ciència que amaga la catedral de Burgos’ de la Universitat de Burgos, en la qual es vol mostrar d’una manera amena, però rigorosa, la ciència que amaga la catedral de Burgos amb motiu del VIII Centenari de la seva construcció al 1221, abordant la seva construcció des d’un punt de vista científic-tècnic.

Sota la línia d’educació i vocacions científiques es troba el projecte ‘MasterChem’ de la Universitat de Múrcia que, seguint l’estela del conegut programa culinari, té com a objectiu potenciar les vocacions científiques en centres educatius de la Regió de Múrcia, Alacant, Albacete i Almeria de forma innovadora, amena i formativa fent que estudiants d’entre 6 i 18 anys demostrin que són els millors químics amateur a les diferents fases del certamen fins arribar a la gran final.

El projecte ‘Sons del cel’ de la Universitat Politècnica de Madrid s’inclou en la línia d’actuació de ciència ciutadana i el seu objectiu és classificar els ecos produïts per meteors a través del desenvolupament d’una aplicació que permeti als ciutadans classificar-los per mitjà de preguntes visuals.

La quarta línia d’actuació dóna suport a estructures en xarxa, creades, consolidades o en procés de desenvolupament per a la difusió, divulgació i informació científic-tecnològiques. Un dels projectes finançats és ‘ConCienciArte’, una fira científica organitzada pel Cercle de Belles Arts dedicada a projectes científics que estiguin vinculats a alguna disciplina artística i que combinin aquesta simbiosi entre ciència i art.

Finalment, l’edició d’aquesta convocatòria ha inclòs com a novetat una línia específica per al finançament de projectes de pensament crític. En aquest context, es finançarà el nou contingut del web ‘Nutrimedia’ de la Universitat Pompeu Fabra, que avalua científicament la veracitat dels missatges sobre nutrició que reben els ciutadans i ofereix vídeos i podcasts orientats a ensenyar als usuaris a ser consumidors crítics d’informació sobre alimentació i salut.

Tots els projectes finançats estan publicats a la web de Convocatòria.

Sol·licituds presentades/concedides per línies d’actuació

Sol·licituds concedides per comunitats autònomes i tipus d’institució

Catalunya i Madrid han aconseguit el major percentatge de sol·licituds concedides amb un 17,99% i un 15,87%, respectivament. La Rioja i Navarra destaquen per tenir la major taxa d’èxit amb un 66,67% i un 42,86%, respectivament.

Pel que fa al tipus de institució, un 47,83% de les sol·licituds s’ha concedit a universitats, seguides per les fundacions amb un 15,61%.

Sobre FECYT

La Fundació Espanyola per a la Ciència i Tecnologia, F.S.P. (FECYT) és una fundació pública que depèn del Ministeri de Ciència i Innovació. Gràcies a aquesta col·laboració, FECYT treballa per reforçar el vincle entre ciència i societat mitjançant accions que promoguin la ciència oberta i inclusiva, la cultura i l’educació científiques, donant resposta a les necessitats i reptes de el Sistema Espanyol de Ciència, Tecnologia i Innovació.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *