Jornada Final NanoInventum 2022-23

El passat dimecres 31 de maig es va dur a terme l’acte de cloenda de NanoInventum al Poliesportiu Municipal de Molins de Rei. Més de 700 alumnes de diferents escoles de tot Catalunya van participar en una fira científica on van exposar les maquetes de nanorobots realitzades a classe. Aquestes maquetes són la culminació del treball realitzat a les aules durant tot el curs dins el marc d’aquest projecte divulgatiu.

Vint escoles de primària de Catalunya han implementat la metodologia NanoInventum durant el curs, facilitant l’aprenentatge de la nanotecnologia als seus estudiants, que finalment han ideat nanorobots capaços de resoldre alguns dels desafiaments dels 17 ODS de l’Agenda 2030.

A l’acte de cloenda es van presentar prop de 300 propostes davant del jurat compost per la delegada del rector per a activitats de Divulgació de la Universitat de Barcelona, ​​Gemma Marfany; el director dels Centres Científics i Tecnològics, Juan Fran Sangüesa, i la directora del CESIRE (Centre de Recursos Pedagògics Específics de Suport a la Innovació i la Investigació Educativa), Elisabet Aznar, entre d’altres.

L’acte va estar presentat pel Dr.Jordi Díaz, tècniques nanomètriques CCiTUB, vocal d’activitats científiques i coordinador del grup de divulgació de nanociència i nanotecnologia de l’ACCC (@EspaiNano) i coordinador de NanoInventum. I ha dinamitzat pel divulgador Dani Jiménez. La Jornada ha arribat al punt central amb la creació d’un cos humà gegant amb els més de 700 nens assistents i amb l’ajuda de drons, per simular com la nanorrobòtica ajuda a combatre el càncer de bufeta.

Els premis

Totes les escoles han estat premiades en diferents àmbits gràcies a les contribucions de diferents institucions (Universitat de Barcelona, ​​Museu de Ciències Naturals, ICMAB, IBEC, CosmoCaixa, Parc Científic de Barcelona, ​​Hospital Vall d’Hebron, ICN2, Col·legi de Químics de Catalunya i CasioEDU). S’ha premiat la millor escola STEAM, la més innovadora, la que ha tractat millor la divulgació científica, la més artística, entre d’altres. Destacant així les diferents àrees que convergeixen en el projecte NanoInventum.

Sobre NanoInventum

NanoInventum és un projecte financiat per CaixaResearch i desenvolupat des dels Centres Científics i Tecnològics de la Universitat de Barcelona (CCiTUB) amb la col·laboració de la Fundació Espanyola de Ciència i Tecnologia (FECYT) i el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya (CESIRE i STEAMcat) que, a partir de la formació del professorat, el treball experimental amb una maleta d’experiments (Nanoexplora) per part de l’alumnat, el mentoratge d’experts en nanotecnologia (Nanoexperta) i eines de creativitat, treballa a l’aula la nanotecnologia i els desafiaments de sostenibilitat de l´agenda 2030.

Aquest any, el projecte ha incorporat eines innovadores de comunicació científica, com ara l’aplicació Quantumbot, per treballar els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), així com la presentació de propostes en format de còmic amb la col·laboració de la sòcia de l’ACCC i especialista en còmics científics Miriam Rivera.

La jornada final va comptar amb la representació d’un cos humà gegant realitzat per tots els nens i amb un dron va simular com funciona un nanorobot. Aquesta simulació es va basar en el projecte Bladeebotd, liderat pel Dr. Samuel Sánchez (IBEC), projecte del qual l’ACCC és partner liderant les activitats de comunicació científica.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *