El certamen internacional “Illustraciencia” obre la seva desena edició

  • La convocatòria estarà oberta des del 15 d’aquest mes fins al 18 d’abril de 2023 i podran participar persones majors de 18 anys de qualsevol país
  • La iniciativa atorgarà un premi de 1.000 euros a les obres guanyadores en cadascuna de les seves categories: Il·lustració Naturalista, Il·lustració Científica i Any Cajal
Imatge de la desena edició d’‘Illustraciencia’

El Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), a través del Museu Nacional de Ciències Naturals (MNCN-CSIC) i de la Vicepresidència Adjunta de Cultura Científica i Ciència Ciutadana (VACC-CSIC), i l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC ) convoquen la desena edició del certamen internacional d’il·lustració científica i naturalista ‘Illustraciencia’.

La convocatòria estarà oberta entre el 15 de març i el 18 d’abril de 2023 i en aquesta podran participar persones majors de 18 anys de qualsevol país amb obres de tècnica lliure que hagin estat realitzades a partir de l’1 de gener de 2022. Les propostes hauran d’incloure alguna de les tres categories del certamen: Il·lustració Naturalista, per a treballs que versin sobra la naturalesa, Il·lustració Científica, per a obres que compleixin les característiques pròpies de la il·lustració científica, i la modalitat especial Any Cajal, per a propostes relacionades amb l’anatomia i fisiologia del cervell o del sistema nerviós en general o amb recerques recents en l’àrea de les neurociències.

Cada obra haurà d’anar acompanyada d’un breu text divulgatiu original que expliqui, a més de l’espècie o contingut representat, alguna curiositat científica o característica mostrada en la il·lustració.

40 obres seleccionades

Un jurat especialitzat seleccionarà les obres guanyadores en cada categoria, els autors rebran un premi de 1.000 euros, la qual cosa suposa un augment de la quantia respecte a les edicions anteriors. El jurat triarà també 40 obres que formaran part d’una exposició itinerant, així com d’un catàleg digital accessible en la web de ‘Illustraciencia’. Entre els criteris de selecció es tindrà en compte el rigor científic, la innovació i la capacitat divulgativa de les propostes.

Les 40 obres seleccionades es faran públiques el 10 de maig, moment en el qual s’obrirà la votació en línia per a decidir l’esment especial del públic, en la qual es podrà participar fins al dia 17. El 31 de maig s’anunciaran les obres guanyadores.

L’exposició amb les obres seleccionades s’inaugurarà el 30 de juny en el MNCN-CSIC, a Madrid, coincidint amb la III Trobada Illustraciencia d’il·lustració científica i naturalista, una jornada completa de xerrades i activitats.

Molt més que un certamen: altres activitats per 2023

A més del certamen i de la trobada, ‘Illustraciencia’ ha organitzat en 2023 altres activitats amb les quals celebrarà els seus deu anys de marxa. Així, del 19 al 21 de juny ha programat un congrés internacional en línia d’il·lustració científica que inclourà ponències i un curs i en el qual ja es pot reservar plaça de manera gratuïta.

Així mateix, a l’octubre es posarà en marxa ‘Illustraciencia Satèl·lits’, un conjunt de xerrades i activitats dirigides fonamentalment a estudiants de Secundària i Batxillerat i que es proposen transmetre la importància de la il·lustració com a mitjà de divulgació i comunicació de la ciència. El seu objectiu és que l’alumnat descobreixi les possibilitats que ofereix la interacció entre ciències i art, dues activitats en principi distanciades, en un moment en el qual ha de triar el següent pas en els seus estudis.

‘Illustraciencia’ va néixer en 2009 amb l’objectiu de divulgar i premiar la il·lustració científica, mostrar el treball de les persones que es dediquen a la il·lustració científica i acostar la ciència a la societat. Cada any organitza nombroses activitats com a tallers, cursos presencials i en línia, exposicions i el certamen internacional, únic concurs internacional amb aquesta temàtica convocat a Espanya, que en les últimes convocatòries ha rebut més de 400 propostes en cada edició.

Les bases del certamen es poden consultar en la web de ‘Illustraciencia’.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *