L’ACCC anuncia els projectes guanyadors del II Premi de Divulgació Científica a la trobada anual de l’associació

  • Aperitius de Ciència, presentat per Montse Cartañà i Cristina Mallo de la URV és el guanyador del II Premi de Divulgació Científica ACCC. Genigma, per Elisabetta Broglio del CRG, i Descobreix els volcans: Acompanya els Volkis en la seva aventura volcànica, per Stefania Schamuells de Salir con una Geóloga, Geo3BCN-CSIC i la Fac. de Ciències de la Terra de la UB són els dos projectes guardonats amb un accèssit. 
  • L’acte va congregar una cinquantena de persones que van poder gaudir d’una xerrada sobre la història de l’ACCC i de les presentacions dels sis projectes finalistes.

El passat 21 de novembre, l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC) va celebrar la III Trobada de sòcies i socis a Vil·la Urània, a Barcelona. Durant l’esdeveniment, Diego de la Vega va fer una petita xerrada gamificada sobre els inicis de l’ACCC, es van anunciar els projectes guanyadors dels II Premis de Divulgació Científica ACCC i els assistents van poder gaudir d’una amena sessió per intercanviar experiències al bar del centre cívic.

El president de l’ACCC, Rubén Permuy va donar la benvinguda als presents. En primer lloc, es va recordar l’acte de celebració del 30è aniversari de l’any anterior amb la trobada dels expresidents/es. En aquests 32 anys de recorregut, l’associació ha guanyat en experiència i en creixement fins sumar, actualment, 360 sòcies i socis de diferents perfils professionals interessats per la comunicació i la divulgació científica. Gràcies a les entitats col·laboradores, projectes europeus i altres institucions, l’ACCC ha pogut realitzar tota mena d’activitats, com conferències, exposicions, congressos i grups de treball, entre moltes altres accions, durant aquests anys. Com va dir l’actual president de l’ACCC, tot citant l’expresident Luis Ángel Hermana, “des dels seus inicis i en el seu llarg recorregut, l’associació s’ha situat com una de les entitats pioneres en l’especialització en comunicació científica. A més, la llista de correu de l’ACCC va ser una de les cinc primeres en termes generals de l’Estat i avui dia compta amb més de 670 llistaires”. 

Història i retrospectiva dels primers anys de l’associació

A continuació, Anna May Masnou, vicepresidenta de l’ACCC, ens va presentar a Diego de la Vega, que ha dut a terme un projecte de pràctiques professionals a l’associació en el marc del Màster d’Història de la Ciència de la UAB. “Diuen que per entendre el present i per encarar els reptes de futur és important conèixer d’on vens”, va apuntar May. Diego va iniciar la xerrada fent un breu resum sobre la seva experiència a l’hora d’investigar els inicis de la història de l’associació: quan es va fundar, quins eren els seus fundadors, l’aparició dels primers grups de treball, la creació de la llista de correu, etc., durant el segle passat. La seva recerca va culminar amb la creació d’un arxiu on es recullen els documents, imatges i actes de l’associació dels 10 primers anys, a través d’una línia del temps interactiva, que trobem a l’apartat “Història” del web de l’ACCC.

Durant la sessió, Diego de la Vega va presentar una petita gamificació intercalada amb el discurs perquè el públic pogués conèixer millor els orígens de l’associació i com ha evolucionat fins arribar a ser el que és avui dia. Així, per exemple, va recordar com es deia l’associació en els seus inicis, quin era el seu primer logo, què eren les autopistes de la informació, o d’on van sorgir els “papers de l’ACCC”.

Presentació dels finalistes al II Premi de Divulgació Científica de l’ACCC

L’acte va continuar amb la presentació dels projectes finalistes de la II edició dels premis de divulgació científica de l’ACCC. “No ha estat una tasca fàcil, per al jurat, escollir entre tots els projectes als sis finalistes”, va explicar Rubén Permuy. Els sis projectes finalistes van poder presentar el seu projecte durant la jornada.

Primerament, Montse Cartañà, de la Universitat Rovira i Virgili, va presentar Aperitius de Ciència, creat durant la pandèmia per apropar la ciència a les terrasses de bars i cafeteries, tot creant uns sotagots amb diverses preguntes sobre curiositats científiques,, com per exemple El teu consum afecta el canvi climàtic?, van repartir 100.000 sotagots a bars i restaurants de més de 400 pobles i ciutats de Catalunya.

El següent projecte finalista va ser Ciència Imprescindible, que va defensar Salvador Ferrer, fundador d’Eduscopi. Es tracta d’un podcast on es discuteixen temes que la ciutadania ha proposat prèviament, a través d’enquestes per xarxes socials, biblioteques, grups de treball, etc. Es van recollir un total de 250 preguntes sobre diferents temàtiques científiques, a partir de les quals es van crear 10 capítols amb els temes més votats. El projecte va comptar amb nombroses col·laboracions de centres de recerca i professionals.

A continuació, va ser el torn de Descobreix els volcans: Acompanya els Volkis en la seva aventura volcànica, que va donar a conèixer Stefania Schamuells, de Salir con una Geóloga, Geo3BCN-CSIC i la Facultat de Ciències de la Terra de la Universitat de Barcelona. És una aventura interactiva on uns personatges de còmic ens expliquen els secrets dels volcans. El projecte compta amb el seu propi web, on s’hi poden trobar fitxes educatives, activitats i vídeos, així com tallers relacionat que s’han realitzat.

En quart lloc es va fer públic Expli.cat, un projecte de tres joves: Arnau Fabra, Clàudia Galan i Bernat Molero, científics de diferents àmbits que divulguen ciència a xarxes socials amb vídeos de menys d’un minut. Destaca la capacitat de sintetitzar la informació per extreure’n els punts claus de forma divulgativa sense perdre rigor.

La cinquena proposta finalista va ser Genigma, d’Elisabella Broglio i elaborat pel Centre de Regulació Genòmica. És un projecte de ciència ciutadana que ha aconseguit acostar la recerca puntera en càncer de mama a la gent. El projecte ha traspassat fronteres i ha permès obtenir un mapa de l’ADN de cèl·lules canceroses. Va tenir molt impacte als mitjans. 

Finalment, l’últim finalista va ser Cori Calero, pel seu llibre Si el cel es tornés vermell, un projecte literari que traspassa les seves pàgines per arribar a la societat a partir de presentacions, xerrades i reportatges per concienciar sobre la crisi i l’emergència climàtica. Calero va visitar diverses poblacions per escoltar les necessitats i inquietuds de la societat i ajudar a comprendre millor un problema que és de tots.

Guardonats de la II edició del Premi de Divulgació Científica 2022

El president, Rubén Permuy i la vicepresidenta, Anna May, van anunciar els projectes guanyadors: els dos accèssits i el premi. En primer lloc, van donar les gràcies a tots els participants per la gran qualitat de projectes que es van presentar i van destacar la dificultat d’escollir el projectes premiats.

El segon accèssit va ser per a un projecte que destaca per oferir continguts útils per un determinat rang d’edat i per apropar la geologia d’una manera divertida, propera i inclusiva: Descobreix els volcans: Acompanya els Volkis en la seva aventura volcànica, presentat per Stefania Schamuells, de Salir con una Geóloga, Geo3BCN-CSIC i la Facultat de Ciències de la Terra de la Universitat de Barcelona.

El primer accèssit va ser concedit pel projecte Genigma per implicar a la ciutadania en la recerca, al mateix temps que la divulga; així com pel seu fort impacte, la seva qualitat i pel seu format innovador.

Finalment, el projecte guanyador d’aquesta edició dels Premis de Divulgació de l’ACCC va ser mereixedor del guardó per involucrar els investigadors del seu centre, per tractar temes de ciència quotidiana amb rigor, i per la seva originalitat en apropar la ciència a la gent en llocs on normalment no hi és present: Aperitius de ciència.

Per acabar, el president va agrair l’assistència a tots els presents i als participants dels projectes presentats al premi,i els va animar a assistir als següents actes que s’organitzen des de l’ACCC. Per acabar, l’associació va convidar a tots els assistents a seguir la jornada al bar de Vil·la Urània, amb un aperitiu. 

Un any més, l’ACCC ha volgut donar reconeixement a projectes catalans, innovadors i únics dins del panorama de la divulgació científica, amb la II edició del Premi de Divulgació Científica ACCC, així com reunir als associats i a les associades en una mateixa jornada perquè poguessin conèixer alguns dels projectes presentats i conversar amb els seus protagonistes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *