BCNspiracy, l’esdeveniment de divulgació científica de Barcelona amb una jornada plena de ciència i humor

  • L’humor serà el tema central de BCNspiracy 2022, com a eina molt potent per a comunicar idees científiques.
  • L’esdeveniment, una vegada més, treurà la ciencia dels laboratoris, i reivindicarà la diversitat, l’evidència i la reflexió científica entre la població general.
  • La jornada incorpora novetats i dinàmiques posant el focus en l’argumentació científica, verificacions de desinformació i la participació de ponents d’edicions prèvies, aportant nous coneixements dels seus camps de recerca.

Barcelona, 17 de novembre de 2022. BCNspiracy torna al seu format original i l’emplaçament habitual, el Museu de la Ciència CosmoCaixa, després de dues edicions marcades fortament per la COVID. Un cop més, BCNspiracy reuneix persones que investiguen o divulguen, a qualsevol àmbit científic, a compartir les seves troballes amb la ciutadania. La jornada comptarà amb xerrades curtes de temàtica variada, exposades de forma amena– i aquest any amb l’humor com a fil conductor– entre les que descobrirem la relació entre els memes, el feixisme i la Shakira, temes com la química o la microscopia electrònica; ens preguntarem si podem confiar en la intel·ligència artificial, així com aspectes de la neurociència més emergent.

A l’edició 2022, BCNspiracy tindrá la participació de ponents de renom en el món de la divulgació científica com en Tomàs Molina, la Raquel Sastre, l’Alfred López, l’Alex Richter-Boix, la Conchi Lillo, l’Alba C. Coll, o el Ramón Nogueras. A més, comptarem amb una xerrada de l’Oriol Miramon de BigVan Ciència, i un espectacle d’aquesta agrupació divulgadora per tancar l’esdeveniment.

Formant nous i noves divulgadores 

Un dels objectius i propostes de valor de BCNspiracy és la formació a les persones participants, que ofereix als i les ponents novells un programa formatiu i d’acompanyament basat en eines d’oratòria i comunicació científica. Això permet que persones investigadores sense experiència i formació en comunicació puguin desenvolupar-se, si ho desitgen, a la divulgació.

L’esdeveniment BCNspiracy 2022 serà, una vegada més, generador de llaços entre les persones que fan recerca, ponents emergents i divulgadors i divulgadores destacades. S’aporta el bagatge de la seva recerca en centres destacats, com la Universitat de Barcelona, Instituts de Recerca Biomèdica de Barcelona i Lleida, IDIBELL, Institut de Ciències de la Mar, etc. De la mateixa forma, els joves ponents durant l’esdeveniment compartiran espai i experiències amb divulgadores i divulgadors amb trajectòria, tots compartint amb el públic allò que els apassiona. 

Enguany, BCNspiracy continua incorporant formats innovadors, com les xerrades “micro”, un format intermedi entre les clàssiques intervencions de 10 minuts i les “nanoxerrades” de 2 o 3 minuts. A més, gràcies al suport de l’Ajuntament de Barcelona, s’inclouran formats per actualitzar els coneixements d’edicions prèvies (UPDATEspiracy), reivindicant la continuïtat d’un esdeveniment que celebra enguany la seva 6a edició a Barcelona. També es posarà èmfasi en desmentir notícies falses i badomeries (FACTspiracy); i una intervenció en format “u contra u” per fer valdre l’argumentació científica basada en evidències (FIGHTspiracy).

Reivindicant la diversitat en la ciència

Seguint la tradició feminista i pro-diversitat que caracteritza BCNspiracy, aquesta edició tornarà a reivindicar diferents dones científiques importants per a la història i l’actualitat de la ciència, a més de persones pertanyents a altres eixos de diversitat (LGTBIQA+, racial / ètnica, funcional…) Cada ponent seleccionarà una d’aquestes personalitats, que es donarà a conèixer al públic abans de cada xerrada. 

A més, l’esdeveniment busca la participació i la interacció amb el seu públic mitjançant una campanya en els diferents canals socials, amb entrevistes i diferents accions als seus perfils  on setmanalment s’amplia la informació.

Sobre BCNspiracy

BCNspiracy és un esdeveniment estatal de divulgació científica sense ànim de lucre organitzat a Barcelona des de 2017 per professionals de la recerca i la divulgació de la ciència. Enguany es tornarà a dur a terme en les instal·lacions del Museu de la Ciència CosmoCaixa. BCNspiracy neix de la necessitat d’acostar la recerca i la divulgació científica a tota la població. La jornada –que ja s’ha establert com un referent a la ciutat de Barcelona– té la missió de donar a conèixer la necessitat i la utilitat de la ciència a tota la ciutadania.

BCNspiracy 2022 està co-organitzat per l’equip BCNspiracy, l’associació de divulgació científica Hablando de Ciència, i la Fundació ‘La Caixa’, i compta amb el recolçament de l’Ajuntament de Barcelona i l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC).

Horari:
Dissabte 19 de novembre de 10 a 14 i de 16:15 a 20h.

Programa del dissabte 19 de novembre i inscripció
https://bit.ly/BCNspiracy22_register 

Més informació de BCNspiracy:
https://twitter.com/bcnspiracy
https://bcnspiracy.hablandodeciencia.com/  

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *